Adaugat la: 1 Ianuarie 2010 Ora: 15:14

Ce spun eu despre mine (dintr-o scrisoare adresată unei credincioase)

Textul integral se găseşte în cartea „Amintiri despre duhovnici pe care i-am cunoscut” (Editura Teognost, 2003).

Ce spun eu despre mine (dintr-o scrisoare adresată unei credincioase)

[...] Înainte de toate însă vreau să mă legitimez: eu nu sunt cel gândit de tine. Deci chiar fiind duhovnic şi având îndreptăţirea să ascult păcate şi insuficienţe şi să încerc să rezolv probleme, în realitate, din acest punct de vedere, nu sunt altceva decât un om cu experienţă, un om care a ajuns la nişte concluzii, un om cu îndreptăţirea de a ierta păcatele, un om cu dorinţa de a fi de folos celor ce au trebuinţă de ceea ce ştiu şi de ceea ce pot. Altfel spus, sunt omul care e gata să fie de folos, dar la limitele lui, nu la măsurile trebuinţei pe care o au cei ce vin la mine. Aşadar, aici trebuie să iei aminte şi să ţii minte: nu sunt harismatic, nu sunt inspirat. Deci nu sunt organ al harului lui Dumnezeu, în înţelesul că cuvântul meu este cuvântul lui Dumnezeu, în înţelesul că hotărârea mea este ceea ce vrea Dumnezeu cu omul. Din acest punct de vedere, plasat pe conştiinţa situaţiei mele pe care eu o ştiu, nu îndrăznesc să spun cuvânt hotărât după care să se orienteze cineva în ceea ce are de făcut, pentru că asta o ştie de la mine. Experienţa pe care o am, concluziile la care am ajuns, informaţia pe care o deţin, toate acestea îmi dau totuşi o îndreptăţire de a îndruma oameni, dar nu este ceea ce aş vrea eu şi nici ceea ce aşteaptă oamenii de la mine. Asta înseamnă că, orientându-te după mine, poţi avea în consideraţie nişte concluzii, nişte experienţe, nişte informaţii şi atâta tot. Poate şi atâta înseamnă ceva, dar nu e ceea ce ar fi necesar. E drept, calitatea de duhovnic nu implică harisma duhovniciei. Duhovnicul este pus să asculte pe penitenţi sau, mai bine zis, pe cei ce i se prezintă. Duhovnicul are darul iertării păcatelor. Aşa ceva şi caută credincioşii care merg la duhovnic.

[...]
Nu sunt harismatic. Deci nu pot realiza nişte lucruri ca un om autorizat de Dumnezeu şi pentru altceva, decât să ascult spovedanii şi să dau îndrumări generale.

Deci [...] ăsta-i punctul nostru de plecare. Tot ce îţi spun eu este din informaţie şi nu din inspiraţie. Dacă te mulţumeşti cu atâta, atâta pot să-ţi ofer. Daca vrei mai mult, mai mult nu poţi avea de la mine. [...]

Dumnezeu să ne ajute!
Cu drag, Arhimandritul Teofil.
 

Etichete:

Ce spun eu despre mine (dintr-o scrisoare adresată unei credincioase)

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni