Adaugat la: 16 Ianuarie 2013 Ora: 15:14

Din viață și din duh

Din viață și din duh

De nu vom ajunge a pătrunde sensul slujirii celuilalt, viața noastră va fi fără de folos. De voim să ne reînnoim firea, să ne facem asemănători lui Dumnezeu, trebuie ca viața noastră să fie stăpânită de dorința de a sluji celuilalt.

Slujirea aproapelui are o putere mântuitoare, nesfârșit mai mare decât orice teorie theologică.

Trebuie să murim nouă înșine pentru ca ceilalți să trăiască. Hristos a spus‑o: „Nu vă temeți a vă pune sufletul în această slujire”. Cel ce slujește aproapelui își mântuiește sufletul pentru viața vecinică.

Încercați ca niciodată să nu osândiți pe altul, ci să vă rugați pentru el. A judeca pe altul pentru neajunsurile sale înseamnă a nu ne vedea propriile neajunsuri.

În starea noastră de cădere nu putem judeca în chip drept pe fratele nostru. Să nu fiți prea siguri că fratele vostru se înșeală. Nu îl judecați.

Fiți cu luare‑aminte! Nu lăsați niciun gând negativ să pătrundă în inima voastră!

Respingeți tot ce este duh al curiozității. Faceți‑vă treaba fără să vă grijiți a ști dacă și ceilalți și‑o fac! Când curiozitatea lipsește, fiecare primește de la Dumnezeu ceea ce i se cuvine. Nu poți păcăli pe Dumnezeu. El este atât de puternic și de drept, încât nimic nu i se poate ascunde.

Când se întâmplă între oameni certuri, împotriviri, silnicii, unimea nu se poate păstra decât dacă fiecare se hotărăște să rabde neputințele celorlalți. După Apostolul Pavel, mai bine să rabzi ocară decât să ocărăști.

Viața în lume se întemeiază pe silnicie, pe forță. Țelul creștinismului este dimpotrivă. Silnicia nu ține de viața veșnică. Niciun act impus prin forță nu ne poate mântui.

Găsiți pricini pentru a fi cu Dumnezeu!

Când mintea noastră, inima noastră se îndreaptă către Dumnezeu, totul devine ușor. Fără acest avânt către Dumnezeu viața își pierde sensul.

Arhimandritul Sofronie,
Din viață și din Duh

Din viață și din duh

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni