Adaugat la: 1 Octombrie 2008 Ora: 15:14

Prima vizită oficială a Preşedintelui României în mijlocul credincioşilor ortodocşi români de la Roma - 07.09.2008

Prima vizită oficială a Preşedintelui României în mijlocul credincioşilor ortodocşi români de la Roma - 07.09.2008

După instalarea Preasfinţitului Părinte Siluan ca episcop în noua Episcopie Ortodoxă Română a Italiei, evenimentul de duminică 7 septembrie a.c. este continuarea concretă a evoluţiei episcopiei noastre. Importanţa evenimentului are mai multe aspecte, care nu trebuie neglijate şi uitate. Nu vom putea să le cuprindem pe toate dar vom încerca să transmitem cititorilor revistei ”Apostolia” măcar puţin din duhul acestei sărbători, duh pe care l-au simţit toţi cei care au venit, aşa cum spune texul liturghiei, "cu credinţă, cu evlavie şi cu frica lui Dumnezeu".

De foarte puţin timp episcopia noastră a dobândit un sediu propriu şi în incinta acestuia, duminica trecută s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie, care l-a avut ca oaspete pe Preşedintele României, Domnul Traian Băsescu, aflat la Roma într-o vizită oficială.

Pregătirile au început, de fapt, cu aproximativ trei săptămâni înainte, de când un număr considerabil de preoţi şi credincioşi s-au jertfit efectiv pentru buna desfăşurare a acestui eveniment. Jertfelnicia tuturor celor implicaţi în pregătiri şi felul în care acest eveniment s-a desfăşurat, a demonstrat cât de mare este potenţialul comunităţii noastre creştineşti. Dis de dimineaţă erau deja prezenţi voluntarii (peste 75) înscrişi pe listele deschise în parohiile din Roma şi din împrejurimi. A urmat apoi pregătirea pentru Sfânta Liturghie şi primirea celor doi ierarhi oaspeţi: Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale şi Preasfinţitul Timotei, Episcopul românilor ortodocşi din Spania şi Portugalia, pe care i-au întâmpinat Preasfinţitul Siluan înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi din Roma şi împrejurimi.

În timpul Sfintei Liturghii răspunsurile au fost date de către cunoscutul cor de muzică psaltică de la Mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti.

Domnul Preşedinte Traian Băsescu împreună cu Doamna Maria Băsescu şi cu ceilalţi delegaţi care îi însoţeau au sosit în jurul orelor 11h30. La sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinţitul Iosif a luat cuvântul urând bun venit în numele Sinodului Mitropolitan şi al tuturor celor prezenţi Domnului Preşedinte şi tuturor oaspeţilor, între care mai amintim pe Domnul şi Doamna Marius Lazurcă, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Domnul şi Doamna Răzvan Rusu, Ambasadorul României în Italia, Domnul Consilier Prezidenţial Bogdan Tătaru Cazaban, etc. "Drumul nostru, al Bisericii din afara graniţelor, până astăzi când Vă primim aici, nu a fost foarte uşor – spunea Înaltpreasfințitul Iosif – însă noi Vă întâmpinăm ca oameni ai Învierii". Apoi a luat cuvântul Preasfinţitul Siluan, făcând o prezentare a episcopiei şi a parohiilor noastre din Italia, urând la rându-i bun venit oaspeţilor de seamă. ”E o zi binecuvântată pentru creştinii ortodocşi români din Italia care au primit ”darul” de a putea avea un punct de referinţă demn atât de numărul cât şi de calitatea lor. Ne propunem să fim un partener serios pentru toţi cei care doresc să promoveze tradiţia, cultura şi toate valorile neamului românesc”, a mai spus Preasfinţitul Siluan.

În final a vorbit Domnul Preşedinte, adresând un cuvânt de suflet celor peste 2000 de români prezenţi în incinta sediului Episcopiei. Domnia Sa a subliniat scopul vizitei făcute în Italia, importanţa parohiilor ortodoxe ca puncte de întâlnire şi sprijin pentru românii aflaţi departe de ţară, precum şi a parteneriatului dintre Stat şi Biserică în promovarea diverselor proiecte culturale şi sociale. A mai adăugat că ”acest sediu trebuie să devină un centru de spiritualitate a creştinilor ortodocşi români din Italia”, şi de asemenea că "aici nu suntem musafiri niciunul, aici suntem cu toţii la noi acasă". Domnia Sa şi-a încheiat discursul îndemnând pe cei prezenţi să se roage lui Dumnezeu, să stea aproape de Biserică, uniţi în jurul parohiilor care constituie ”singurul” punct de referinţă care le poate îmbunătăţi cu adevărat viaţa pe meleaguri străine.

Ziua s-a terminat cu o recepţie dată în cinstea oaspeţilor şi cu o sărbătoare câmpenească la care au luat parte toţi cei prezenţi, care pregătiseră produse culinare tradiţionale româneşti pentru această ocazie.

Aflat pe una dintre colinele Romei, într-un cadru care aminteşte de liniştea vetrelor mănăstireşti din România, în mijlocul unui frumos parc de 2,6 hectare, viitorul sediu al Episcopiei ortodocşilor români din Italia, constituie rodul colaborării fructuoase dintre Guvernul României şi Patriarhia Română, care la solicitarea nou înfiinţatei eparhii, făcută în numele celor peste un milion de credincioşi pe care îi are în grijă, a aprobat şi concretizat subvenţionarea aproape integrală, necesară pentru achiziţionarea acestuia. La aceasta se adaugă jertfa substanţială a credincioşilor celor 76 de parohii din Italia.

Cu conştiinţa de a nu fi reuşit să cuprindem toate aspectele acestui eveniment, mulţumim Bunului Dumnezeu pentru ziua binecuvântată pe care ne-a dat să o trăim şi pentru acest mare dar şi har pe care l-a revărsat asupra noastră a tuturor la Roma în ajunul Praznicului Naşterii Domnului.

 

Pr. Ioan Lupăştean

Departamentul de Informare şi Mass Media al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Prima vizită oficială a Preşedintelui României în mijlocul credincioşilor ortodocşi români de la Roma - 07.09.2008

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni