Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
În luna august a anului 1871, la Mănăstirea Putna a avut loc prima serbare a românilor de pretutindeni. Câţiva tineri abia trecuţi de 20 de ani – printre care Mihai Eminescu şi Ioan Slavici – şi‑au propus să adune acolo compatrioţi din toate provinciile ţării pentru a comemora 400 de ani de la întemeierea acestui sfânt lăcaş. 3000 de români au răspuns atunci chemării lor. Ce i‑a adus împreună? Gândul unirii şi al comuniunii.
Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la această primă sărbătoare a românilor de pretudindeni, Mănăstirea Putna a organizat în perioada aprilie‑mai 2021, cu sprijinul unui grup de iubitori de ţară şi de neam, profesori, oameni de cultură, preoţi şi studenţi, un concurs intitulat Putna, 1871. Sărbătoarea tuturor românilor. La concurs au fost invitaţi copii din România şi din diaspora, fiind propuse două secţiuni: literatură şi arte plastice. Au participat 1200 de copii din România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Franţa, Elveţia şi Belgia.
Pe 1 Iunie 2021, de ziua internaţională a copilului, juriul concursului a desemnat căştigătorii, felicitându‑i în acelaşi timp şi pe ceilalţi participanţi.
Printre laureaţi am avut bucuria să îl vedem pe Andrei Filip, din parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”, de la Paris, care a obţinut locul al III‑lea la secţiunea arte plastice, grupa de vârstă 10‑12 ani, precum şi Premiul Special (la aceeaşi secţiune) al juriului. Andrei a absolvit clasa a 7‑a a Colegiului „Blanche de Castille” din regiunea pariziană, este iubitor de istorie şi de artă bisericească şi face parte din grupul de muzică psaltică din cadrul coralei parohiale.
Premiile vor fi decernate pe data de 16 august 2021 la Mănăstirrea Putna, iar festivitatea va face parte dintr‑o serie de ample manifestări culturale comemorative, care se vor desfăşura în perioada 14‑17 august, tot la Mănăstirea Putna, loc de odihnă al sfântului voievod Ştefan cel Mare. Aceste manifestări vor avea în centru Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită în această perioadă în fiecare zi.
Multumim organizatorilor, sfinţilor ierarhi şi obştii Mănăstirii Putna, pentru că prin aceste evenimente menţin vie în sufletele noastre şi ale copiilor noştri dragostea pentru neam şi pentru credinţa strămoşească.
Nu în ultimul rând, aducem mulţumiri Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, care încurajează de peste 20 de ani organizarea evenimentelor dedicate copiilor şi tinerilor, viitorul bisericii şi al societăţii.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team