Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 13 Noiembrie 2021 Ora: 15:14

Festivalul Internațional „George Enescu”

La 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, Televiziunea Română a însoţit cea de-a 25-a ediție a festivalului cu acelaşi nume, atât în programele sale, cât și în mediul online, fiind prezentă la peste 70 de evenimente, în direct sau înregistrate, prin reportaje şi interviuri, unele în exclusivitate. Prin evoluţia excepțională a 4700 de artiști români și străini, festivalul a oferit cel mai amplu program de lucrări enesciene interpretate de orchestre internaționale (în număr de 45, inclusiv cele 5 simfonii).

A 25-a ediție a debutat pe 28 august, în direct, la TVR 1, TVR 3 și TVR Moldova, cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Paavo Järvi, și cu Sarah Nemțeanu, prim-violonist al orchestrei. Rapsodia nr. 2 de Enescu a răsunat și de data aceasta în deschiderea festivalului. Programul a continuat cu concertul pentru vioară și orchestră de Johan Sibelius. Solistă a fost Hilary Hahm, cunoscută pentru interpretările sale exuberante. Simfonia nr. 2 de Serghei Rahmaninov a închis seara cu interpreți de valoare. A fost doar începutul unui eveniment care s-a scris timp de o lună de zile.

Și alte mari orchestre au susținut concerte programate: Orchestra și Corul Teatrului „Mariinsky”, dirijor Valery Gergiev, London Symphony, Orchestra Royal Philarmonic, Orchestra Israel Philarmonic, dirijor Lahav Shani, Orchestra Națională a Franței, dirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru, Filarmonica din München, Orchestra del Teatro Alla Scala din Milano etc. Artiști cunoscuți pe plan mondial, ca Maxim Vengerov, frații Renaud Capuçon (vioară) și Gautier Capuçon (violoncel), contratenorul Philippe Jaroussky, mezzo-soprana Joyce DiDonata, pianiștii Martha Argerich, Maria João Pires, Khatia Buniatishvili.

A fost un adevărat eveniment muzical, pe care TVR ni l-a oferit cu generozitate. Am gustat, din nou împreună, atmosfera aparte a sălilor de concert, am respirat emoțiile și trăirile artiștilor prezenți în festival. Festivalul nu înseamnă numai iubirea pentru muzică și frumos, ci și pasiune, determinare și performanță. „Enescu 2021” este o dublă aniversare: mai întâi pentru că este a 25-a ediție a festivalului, dar şi faptul că în 2021 aniversăm 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, patronul spiritual al festivalului, în toate ipostazele sale de compozitor, interpret, violonist și pedagog.

La 63 de ani distanță de prima ediție și la fel ca atunci, în 1958, pentru o lună de zile dezolarea pandemiei a făcut loc speranței revenirii la normalitate, cel puțin în viața culturală. Sperăm ca noua ediție a festivalului, ediția 2023, să fie sub noi auspicii, spre a ne bucura din plin de muzica lui Enescu și a atâtor alți mari muzicieni ai lumii.

Gala-Viorel Nedelcu

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni