Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Octombrie 2008 Ora: 15:14

Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este considerat fondatorul eremitismului creştin. Viaţa sa ne este cunoscută mai ales din povestirea pe care a făcut-o sfântul Atanasie cel Mare în jurul anului 360.

Sfântul Antonie cel Mare

După istoricul Sozomen, sfântul Antonie s-ar fi născut în Egipt, la Koma, în jurul anului 251, într-o familie destul de bogată. Creştin înflăcărat, rămânând orfan la vârsta de 18 ani, la vârsta de 20 de ani se hotărăşte să pună în practică Evanghelia, şi împarte averea săracilor, apoi pleacă să trăiască în deşert, ca eremit, nu departe de Koma. Acolo, asemenea lui Hristos, a suferit ispitirea diavolului : lupta lui Antonie a fost lungă şi grea, demonii ameninţându-i de multe ori viaţa. Dar Antonie a rezistat vitejeşte, şi nu s-a lăsat învins de ispitele care se înmulţeau în număr şi intensitate

În anul 312 se duce în Tebaida, unde astăzi se află mănăstirea Sfântul Antonie. Diavolul îi chinuia în continuare, dar atacurile sale diminuaseră în intensitate. Încă din timpul vieţii venerat de creştini, sfântul Antonie dădea celor care îl căutau sfaturi înţelepte, încurajându-i la rugăciune. Încetul cu încetul, mai mulţi creştini, dorind să trăiască singuri în rugăciune, după modelul lui Antoine, s-au adunat în jurul lui. Sfântul Antonie este considerat părintele călugărilor.

Sfântul Antonie a murit în jurul anului 356, la venerabila vârstă de 105 ani. El este prăznuit în Biserica Ortodoxă în data de 17 ianuarie.

             

APOFTEGME

 

Zis-a avva Antonie către avva Pimen : aceasta este lucrarea cea mare a omului, ca greşala sa să o pună asupra sa înaintea lui Dumnezeu şi să aştepte ispita până la suflarea sa de pe urmă.

 

Zis-a iarăşi: de la aproapele este şi viaţa şi moartea. Că de vom dobândi pe fratele, pe Dumnezeu dobândim; iar de vom sminti pe fratele, lui Hristos greşim.

 

A zis iarăşi: va veni vremea ca oamenii să înnebunească şi când vor vedea pe cineva că nu înnebuneşte, se vor scula asupra lui, zicându-i că el este nebun, pentru că nu este asemenea lor.

 

Zis-a avva Antonie : eu nu mă tem de Dumnezeu, ci îl iubesc pe El. Că dragostea scoate afară frica.

 

Acelaşi a zis : nimeni neispitit nu va putea să intre în Împărăţia Cerurilor. Că ridică, zice, ispitele şi nimeni nu este care să se mântuiască.

Sfântul Antonie cel Mare

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni