Adaugat la: 14 Septembrie 2018 Ora: 15:14

Părintele Constantin Târziu (1954-2018) – Un păstor harnic şi un patriot înţelept

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a părintelui Constantin Târziu de la Catedrala mitropolitană din Paris, miercuri, 11 iulie 2018.

 

Părintele Constantin Târziu s-a născut în familia lui Cornel și Mărioara din Belinț, județul Timiș, la 13 februarie 1954. Copilăria a petrecut-o într-o atmosferă iubitoare și creștinească, alături de cele două surori mai mari, Viorica și Ileana (†2010), și de bunicii săi, Maria și Dimitrie, care l-au îndemnat spre slujirea lui Dumnezeu. A urmat cursurile școlii primare de la Belinț și ale liceului de la Lugoj, şi a studiat teologia, în perioada 1974 – 1978, la Institutul Teologic de la Sibiu. În toamna anului 1979, după un an de muncă la brutăria satului Belinț, tânărul Constantin a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, pentru parohia din Șuștra, județul Timiș. După nouă luni de slujire preoțească, a emigrat în Franța, la sora sa Ileana, și s-a stabilit la Paris, în data de 13 iulie 1980.

La Paris, tânărul preot Constantin s-a angajat cu mult curaj în lupta anticomunistă, al cărei vârf de lance era comunitatea ortodoxă de la biserica „Sfinților Arhangheli” din Paris. Cu excepția celor câteva luni de misiune la Vancouver (Canada) și a unui an şi jumătate petrecut în Țara Sfântă, toată misiunea părintelui Constantin Târziu a fost, spre slava lui Dumnezeu și binele neamului românesc, în sânul comunității ortodoxe româneşti de la Paris. Contactul cu personalitățile exilului românesc și ucenicia alături de preoţii Vasile Boldeanu, Mircea Domitriu, Virgil Gheorghiu, Vasile Popescu din Canada și Gheorghe Calciu Dumitreasa din America au modelat personalitatea luptătoare a părintelui Constantin Târziu și rolul de catalizator al comunității de la Paris.

Căderea comunismului a constituit o nouă etapă din viața părintelui Constantin Târziu. El s-a angrenat cu toată energia și optimismul care îl caracterizau în munca de refacere a unității comunității ortodoxe româneşti de la Paris, greu încercată de atacurile vrăjmașilor Bisericii. Greutățile imense aveau să fie depășite cu ajutorul lui Dumnezeu, Care a lucrat prin slujitorul Său, determinat și încrezător în capacitatea românilor de a discuta și a găsi calea cea mai bună prin care comunitatea românească de la Paris să revină în sânul Bisericii mame. În acest sens, în decembrie 1998, o delegaţie de consilieri ai bisericii „Sfinților Arhangheli” din Paris, conduși de părintele Constantin Târziu, a cerut ajutorul noului Arhiepiscop Iosif, instalat la Paris în luna martie a aceluiași an. În anul 2000, aceiași consilieri au cerut un preot tânăr care să-l ajute pe părintele Constantin la biserica „Sfinților Arhangheli”, iar Mitropolitul Iosif l-a hirotonit preot pe părintele Iulian Nistea. 

În aprilie 2004, la biserica „Sfinților Arhangheli” din Paris, a avut loc prima reuniune a tuturor episcopilor români din diaspora. Apoi, în ziua de duminică, 7 mai 2005, biserica „Sfinților Arhangheli” şi-a deschis larg ușile pentru hirotonia întru arhiereu a Preasfințitului Părinte Marc Nemțeanul, de către un sobor de arhierei pe care l-am condus atunci în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Iar, în luna iunie 2009, în modul cel mai firesc și cu acordul tuturor sensibilităților prezente în comunitatea de la Paris, am fost primit în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, când am săvârşit slujba de resfinţire a altarului bisericii „Sfinților Arhangheli”, pecetluind astfel revenirea acestei biserici româneşti de la Paris în sânul Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 2013, ajutat de arhitectul Monumentelor Franceze, Ștefan Mănciulescu, părintele Constantin Târziu a depus dosarul de obținere a autorizațiilor necesare restaurării bisericii „Sfinților Arhangheli”, lăcaş ridicat la rangul de Catedrală mitropolitană. Statul francez a finanțat o parte din bugetul estimat la peste un milion și jumătate de euro, iar părintele Constantin Târziu a lansat o campanie de colectare de fonduri și a contractat un credit bancar pe care l-a garantat personal. Astfel, în toamna anului 2016, Catedrala mitropolitană din Paris s-a înfățișat parizienilor în haină nouă și strălucitoare. Totodată, urmare acestor lucrări de restaurare, biserica noastră din Paris a obţinut premiul al treilea, decernat în anul 2016, de către Uniunea Arhitecților Monumentelor Istorice din Franța. 

Avem nădejdea că Hristos Domnul, Arhiereul Cel veşnic, îi v-a deschide larg brațele iubitoare părintelui Constantin, pentru că a păstorit întru nerăutatea inimii și prin iscusința mâinilor sale a călăuzit comunitatea ortodoxă română din Paris.  

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru toţi cei îndoliaţi,

† DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni