Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Noiembrie 2008 Ora: 15:14

Tabăra de vară AXIOS - 2008

Tabăra de vară AXIOS - 2008

De-abia ne-am întors din tabăra de vară AXIOS – 2008 şi am vrea sa vă spunem cu mare bucurie că această tabără a fost intensă, bogată, aventuroasă şi plină de viaţă!

La această ediţie, care a durat 12 zile, au participat 41 de copii, majoritatea cunoscuţi nouă, şi 20 de animatori – veniţi din Australia, Statele Unite, Anglia, România şi Franţa. Tabăra a avut loc la Păltiniş, în zona Sibiului, iar tema aleasă a fost Invitaţie în călătorie.

Anul acesta copiii au ales un singur atelier la care au participat în fiecare dimineaţă. Un grup a descoperit şi a făcut cunoscute şi celorlalte reţete culinare din întreaga lume, alt grup a cântat în diferite limbi, un altul a călătorit de la un continent la altul prin intermediul scrierii şi al ilustraţiilor. Cei care au participat la atelierul de dans şi-au descoperit înclinaţia pentru vals sau pentru muzica country, iar cei mai mici au învăţat să facă prăjituri delicioase în cadrul atelierului de patiserie şi superbe accesorii de modă în cadrul atelierului de artizanat. Şi cum muzica însăşi este o manieră de a călători, cei mai mari au creat şi decorat nişte minunate cutii muzicale care se vor vinde în beneficiul asociaţiei AXIOS.

            Ucenicii animatori ne-au ajutat să realizăm activităţile de grup şi au lucrat deopotrivă cu animatorii, perfecţionându-şi astfel cunoştinţele prin observarea atentă a „profesorilor” lor, şi reţinând lucrurile relevante. Unii dintre ei au exprimat vădit dorinţa lor de a face o pregătire exhaustivă şi recunoscută, pentru ca şi ei să poată organiza tabere în România.

Toate aceste ateliere, ale căror obiectiv era deschiderea către alte culturi, dezvoltarea diferitelor aptitudini, a preferinţelor şi a îndemânării, au avut mare succes la copii. Dă mărturie pentru aceasta spectacolul cu care s-a încheiat tabăra, prin calitatea sa şi prin implicarea copiilor, fie ca actori sau spectatori.

Acest rezultat a implicat o muncă susţinută la toate nivelurile, cel tehnic bineînţeles, dar mai ales cel uman. Confruntările implicite unei astfel de activităţi, în care fiecare e el însuşi până la capăt, au înlesnit comunicarea între noi, esenţială în construirea legăturilor cu cei din jur. Sinceritatea acestor schimburi, valoarea anumitor discuţii, prieteniile care s-au legat sau greutăţile prin care am trecut împreună sunt momente de adevăr care transformă o astfel de tabără într-o adevărată comoară umană.

Unul dintre obiectivele primordiale ale acestei tabere era acela de a-i învăţa pe copii să trăiască în armonie unii cu alţii, de a le propune o altfel de relaţie, bazată pe încredere, respect şi cinste. Fără îndoială că un astfel de obiectiv nu poate fi cuantificat, însă am observat mari schimbări în comportamentul lor şi nădăjduim că am însămânţat premisele unei noi legături cu sine, cu ceilalţi şi cu întreaga lume, care se va îmbogăţi de-a lungul anului.

Pentru a-i susţine pe aceşti copii şi adolescenţi în viaţa de zi cu zi, există numeroase proiecte. În primul rând, lecţiile particulare – proiect care a demarat primăvara trecută şi care aduce la Dumbrava, de mai multe ori pe lună, în jur de zece profesori voluntari, pentru a-i încuraja pe copii, pentru a explica şi aprofunda nu numai temele, ci şi interesul faţă de şcoală, importanţa unei pregătiri pentru a avea acces la meseria pe care doresc să o practice. Prin intermediul acestor voluntari, asociaţia AXIOS este prezentă în viaţa copiilor, marcând astfel o legătură esenţială între asociaţie şi valorile ei cu copiii.

Coordonatorii AXIOS din România face demersurile necesare obţinerii actelor de identitate pentru copiii care nu au în clipa de faţă nicio identitate socială. Suntem în continuare atenţi la nevoile medicale ale copiilor, nevoi care le pot schimba viaţa, aşa cum s-a întâmplat în cazul unei fetiţe care avea nevoie de ochelari.

De asemenea, se conturează şi proiectul de pregătire a personalului, întrucât un grup de „mame” (aşa cum sunt numite femeile care lucrează în orfelinat) a petrecut împreună cu noi ultimele zile de tabără şi au asistat la spectacolul final. Această experienţă le-a făcut să fie mai motivate, dorindu-şi ca, de acum înainte, să primească o pregătire adecvată.     

În cele din urmă, nădăjduim să putem propune copiilor anul acesta activităţi extraşcolare artistice sau sportive, pentru a le permite să-şi dezvolte sau să-şi descopere înclinaţiile şi aptitudinile. Le dorim copiilor ca, prin intermediul acestor activităţi, să capete încredere în sine, să conştientizeze lucrurile pe care le pot face şi să-şi regăsească treptat demnitatea.

Această tabără ne-a îngăduit să identificăm cu mai multă precizie nevoile acestor copii; s-a născut astfel o adevărată echipă cu gândul de a răspunde acestor nevoi încă imense, în modul cel mai corect şi demn cu putinţă. Din acest punct de vedere, putem spune că tabăra AXIOS – 2008 este o reuşită umană şi un minunat punct de plecare pentru anul ce vine.

Toate acestea s-au înfăptuit datorită vouă tuturor şi sprijinului vostru generos care ne-a îngăduit să realizăm aceste proiecte. Dea Domnul să continue tot aşa! Vă mulţumim din suflet tuturor!

           

Pe curând, Echipa AXIOS

Tabăra de vară AXIOS - 2008

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni