Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 4 Mai 2016 Ora: 15:14

Pomenirea Sfântului Nou Mucenic Efrem cel Nou, 5 mai

Nu se cunoştea nimic despre acest sfânt nou mu­cenic până la data de 3 ianu­arie 1950, când s-a arătat lo­cul mormântului său, în vechea mănăstire a Bunei Vestiri pe muntele Nepătaţilor (Amomoi), la Nea Makri în Atica. Din 1965 şi până acum, sfântul s-a arătat de foarte multe ori, unor maici din mănăstire sau unor pelerini, în somn sau faţă către faţă, însoţit de o mare lumină şi de un parfum suav, povestindu-le, cu detalii care se potriveau în chip minunat, viaţa şi împrejurările muce­niciei sale.

Sfântul Efrem s-a călugărit la vârsta de paisprezece ani în această mănăstire care în acea vreme era înfloritoare. După douăzeci şi şapte de ani de viaţă de nevoinţă, a fost prins de turci, care au tăiat capetele tuturor celorlalţi monahi şi au distrus mănăstirea, şi din 14 septembrie 1425 până la 5 mai 1426, a fost pus la numeroase cazne. În cele din urmă, barbarii l-au spânzurat cu capul în jos de un dud, i-au bătut în cuie de copac picioa­rele şi capul, apoi i-au dat trupul flăcărilor.

De la această arătare, sfântul nu a încetat a vădi că e viu în Dumnezeu, prin multe apariţii şi vindecări. Se arată sub chipul unui ne­voitor cu faţa suptă sau cu podoabele preoţeşti, şi spu­ne cine este zicând: „Mă cheamă Efrem!” Vindecă pe unii de boli fără leac, altora le întăreşte credinţa nesigură, izbăveşte de pericol sau de incendiu, sau mângâie pe cei necăjiţi arătându-le ce suferinţe a îndu­rat el însuşi pentru dragostea lui Hristos.

În 1982, sfântul Efrem s-a arătat unui credincios, în tovărăşia sfântului sfinţit mucenic Rafael din Mitilene, care şi el a fost descoperit în vremurile din urmă în împrejurări foarte asemănătoare [9 apri­lie]. Domnul vrea se pare a arăta astfel în prorocie că astăzi ca şi ieri, binevoieşte în­tru sfinţii Săi şi răspândeşte asupra lor ha­rul pentru zidirea Bisericii şi mângâierea credincioşilor.

Ieromonahul Macarie Simonopetritul, „Sinaxarul ”

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni