Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 11 Ianuarie 2014 Ora: 15:14

Rețete cu mar și ton

Vă propun, pentru început, o reţetă superbă pentru zilele răcoroase de iarnă, şi nu numai... apoi o altă rețetă, o salată consistentă şi gustoasă, numai bună pentru vremea rece.

MERE ÎNVELITE IN FOETAJ

Ingrediente: 6 mere potrivite, 250 g foe- taj, fructe uscate (de exemplu: 100 g stafide aurii, 100 g vişine uscate, 100 g merişoare us­cate), 100 g dulceaţă (de afine sau de piersici sau de care doriţi), 100 g zahăr brun, 100 g unt (sau margarină), 50 g nuci, două gălbenu­şuri de ou (sau miere de albine).

Mod de preparare:

1.             Se spală merele; se taie două căpăcele paralele, unul din partea cu codiţa, iar al doi­lea din partea opusă; se face o tăietură circu­lară în jurul mărului, finuţ, pentru ca acesta să nu explodeze când este în cuptor. Apoi se scoa­te cotorul dinspre partea cu codiţa, fără a ajun­ge însă în cealaltă parte, pentru a nu curge um­plutura.

2.Se umplu merele cu fructe uscate, apoi dintr-o feliuţă de unt se pune un capac pe care se presară zahăr brun şi se aşază trei jumătăţi de sâmbure de nucă, în formă de floare.

3.Se taie foetajul în pătrăţele cu latura de circa 10 cm. În fiecare pătrăţel se aşază un măr umplut peste care se unesc vârfurile foetaju- lui (mărul trebuie să poată „respira"). Aici pu­teţi să vă lăsaţi imaginaţia să lucreze pentru a face un înveliş cât mai arătos. Se poate folosi şi foetajul tăiat ca o plasă ce se desface deasu­pra fructului, de exemplu.

4.Merele învelite se pun într-o tavă aco­perită cu hârtie de copt şi se ung cu gălbenu­şul bătut bine, pentru a se omogeniza. Se poa­te folosi, în loc de ou, miere, lăsată să curgă pe deasupra merelor.

5.Se dă tava la cuptor (cca 180 grade) aproximativ 40 de minute, până aluatul devi­ne auriu şi merele sunt coapte.

6.        Merele se pot servi cu un sos de vin alb făcut din: 3 gălbenuşuri, 75 g zahăr pudră, 5 linguri de vin alb dulce. Se freacă gălbenuşu­rile cu zahărul pe bain-marie (un vas cu apă clocotită) până amestecul devine un sos cu consistenţă cremoasă. Se lasă la răcit, după care se mixează încă 5 minute, iar la final se încorporează vinul.

SALATĂ DE TON CU FASOLE

Ingrediente: o conservă de fasole boa­be, o conservă de ton, o jumătate de conser­vă de porumb, un pumn de măsline (verzi şi negre, fără sâmburi), o jumătate de ceapă roşie, 2-3 castraveţi muraţi, sare, piper, ulei de măsline, o jumătate de lămâie, sos de oţet balsamic, frunze de salată verde.

Mod de preparare:

1.Se pregătesc legumele: fasolea se scur­ge şi se spală; tonul se scurge, ca şi porum­bul; ceapa se taie în feliuţe subţiri; castraveţii se taie în cuburi, nu foarte mici.

 

2.Se amestecă totul într-un vas mai mare; se adaugă ulei de măsline (ca la o salată) şi se potriveşte de gust cu sare, piper şi suc de lămâie.

3.  Se aşază totul pe un platou ornat cu frunze de salată, după care se toarnă deasu­pra câteva firişoare de oţet balsamic.

ŞTIAŢI CĂ... ?

♦Merele sunt printre cele mai populare şi ac­cesibile fructe (cu cele mai multe sortimente din lume), iar nutriţioniştii recomandă consumul a cel puţin un măr în fiecare zi. Bogate în fibre şi foarte gustoase, merele şi dietele pe bază de mere au fost asociate cu o serie de beneficii asupra sănătăţii, precum scăderea în greutate (datorită acidului ursolic, o substanţă care se află în coa­ja acestui fruct, merele ajută la accelerarea arde­rilor), îmbunătăţirea funcţiilor plămânilor, ris­cul scăzut de a suferi un atac de cord sau de a dezvolta cancer ori boli ale inimii.

♦  Tonul conservat are calităţi nutritive de ne­contestat, recunoscut fiind ca „unpreparat com­plet şi sănătos, o adevărată sursă de energie, con­form nutriţioniştilor. Nu este un produs gras şi nu ridică nivelul colesterolului. Este un produs bogat în fosfor, vitamine şi proteine şi reprezin­tă o alternativă uşoară şi gustoasă a cărnii”. În urma unor cercetări realizate în Statele Unite ale Americii, publicate în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, consumarea a cel puţin o con­servă de ton pe săptămână poate preveni dege­nerarea maculei (pata galbenă a retinei), prin­cipala cauză a orbirii în cazul vârstnicilor.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni