Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
„OMLETĂ” CU SPARANGHEL
Ingrediente: 150 g făină de năut (ceci), 200 g sparanghel, o ceapă, ulei, sare, piper, pătrunjel.
Mod de preparare: făina de năut se diluează cu circa 300 ml de apă călduţă şi două linguri de ulei. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se lasă cel puţin 15 minute (preferabil două‑trei ore) în frigider. Ceapa tocată mărunt şi sparanghelul curăţat şi tăiat bastonaşe se călesc cu patru linguri de ulei într‑o tigaie antiaderentă, aproximativ cinci minute. Se adaugă crema de năut şi pătrunjelul şi se prăjeşte „omleta” câte zece minute pe fiecare parte sau se coace la 200°C timp de 20 de minute.
PLĂCINTĂ CU CEAPĂ VERDE ŞI ROŞII
Ingrediente: aluat: 600 g făină de grâu dur (semola), 15 g drojdie proaspătă, 400 ml apă, 40 ml ulei de măsline, două linguriţe de zahăr, 15 g sare. Umplutură: două kilograme de ceapă verde, 15 roşii mici, un ardei iute, 150 ml ulei de măsline, sare.
Mod de preparare: aluatul obţinut din ingredientele de mai sus se lasă la dospit vreme de două ore. Ceapa verde şi ardeiul iute se taie fin, iar roşiile se curăţă de seminţe. Se încălzeşte uleiul într‑un vas încăpător şi se căleşte ceapa verde timp de cinci minute. Se adaugă apoi ardeiul şi roşiile şi se lasă la fiert până se evaporă tot lichidul. Când aluatul şi‑a dublat volumul, se împarte în două şi se întinde în foi de aproximativ un milimetru grosime, în care se distribuie umplutura. Plăcintele se închid şi se mai lasă o jumătate de oră la dospit, apoi se ung cu ulei şi se înţeapă cu furculiţa. Se coc o jumătate de oră la 220°C.
MÂNCARE DE FASOLE CU CARACATIŢĂ ŞI RUCOLA
Ingrediente: 250 g fasole albă, un kilogram de caracatiţă, patru căţei de usturoi, două legături de rucola, o legătură de pătrunjel, o foaie de dafin, două lămâi netratate, ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: fasolea, înmuiată în prealabil minimum opt ore, se fierbe împreună cu un căţel de usturoi şi o foaie de dafin, iar la sfârşit se potriveşte de sare. Caracatiţa se opăreşte cu apă sărată şi se fierbe o jumătate de oră sau o oră cu doi căţei de usturoi şi cu legătura de pătrunjel întreagă. Când caracatiţa e suficient de moale se clăteşte, i se îndepărtează ventuzele, se taie bucăţele. Se serveşte cu fasole, rucola şi un sos obţinut din zeamă şi coajă rasă de lămâie, un căţel de usturoi zdrobit, sare, piper şi ulei de măsline din abundenţă.
BRIOŞE CU MERE ŞI SCORŢIŞOARĂ
Ingrediente: 100‑150 g zahăr brun, 125 ml ulei, 250 ml apă minerală, trei‑patru mere, 260 g făină, un plic de praf de copt, două linguriţe de scorţişoară, o lingură de miere, un vârf de cuţit de sare.
Mod de preparare: se rad şi se călesc două mere cu o lingură de zahăr şi o linguriţă de scorţişoară, până se evaporă lichidul. Cât timp se răcoresc merele, se amestecă într‑un bol zahărul, uleiul, apa minerală, făina şi praful de copt. Apoi se încorporează merele, se pune compoziţia în forme şi se coace aproximativ 25 de minute la 180°C. Celelalte două mere se călesc doar două‑trei minute cu o lingură de zahăr, o lingură de miere şi o linguriţă de scorţişoară. Brioşele scoase din cuptor se vor orna cu feliile de măr aromate, peste care se poate presăra scorţişoară şi zahăr pudră.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team