Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 28 Martie 2023 Ora: 15:14

Reţete şi sfaturi practice (martie 2019)

Dragi cititori, 
 
Părintele Epifanie din Sfântul Munte Athos, de la Chilia Mylopotamos a Marii Lavre, autorul cărții „Arta culinară a Sfântului Munte”, ne învaţă că secretul gustului bun nu stă atât în complexitatea preparatelor, cât în rugăciune, smerenie, râvnă, trezvie şi dragoste:
Roagă‑te pentru reuşita a ceea ce faci. Înainte de a începe să gătească, monahii îşi fac cruce şi rostesc o mică rugăciune, pentru ca Dumnezeu să le binecuvânteze lucrarea. Alege, apoi, cu multă atenţie, ingredientele. De preferinţă să fie naturale, curate si proaspete.
Dă o importanţă şi o atenţie deosebite focului, învaţă să‑l întrebuinţezi, căci fără acesta nu putem să gătim.
Învaţă să deosebeşti şi să preţuieşti acele ingrediente care sunt absolut necesare pentru gătit: uleiul, ceapa, usturoiul, sarea, piperul, lămâia etc.
Relaţia ta cu apa trebuie să fie dintre cele mai bune. Deşi unul dintre cele mai simple elemente, apa este, cu toate acestea, esenţială, căci fără apă nu putem găti.
Nu te sfii: întreabă, ca să înveţi, citeşte cărţi de bucate, pune‑ţi imaginaţia la contribuţie, dă‑ţi silinţa să faci bine ceea ce faci.
Educă‑ţi simţurile, limba, cerul gurii, nasul şi vederea. Astfel vei putea să deosebeşti dulcele de iute, nesăratul de sărat, amarul de acru şi aşa mai departe.
Fii atent la culori şi la gusturi. O bună combinaţie de culori şi arome ne dă puncte în plus la prezentarea şi la servirea mesei.
Tacâmurile noastre, cuţite, curăţătoare, polonice, strecurătoare, oale, trebuie să fie curate şi aşezate fiecare la locul lui. Întreaga bucătărie trebuie păstrată curată şi pregătită de acţiune în orice moment.
Nu te teme de eventualele greşeli. Bazează‑te pe îngăduinţa celor care te iubesc şi care vor mânca din mâncarea pe care ai pregătit‑o pentru ei.
Cu cât iubești şi preţuieşti mai mult pe cei din jurul tău, cu atât mai bună va fi mâncarea pe care o găteşti pentru ei.

„OMLETĂ” CU SPARANGHEL

Ingrediente: 150 g făină de năut (ceci), 200 g sparanghel, o ceapă, ulei, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare: făina de năut se diluează cu circa 300 ml de apă călduţă şi două linguri de ulei. Se condimentează cu sare şi piper, apoi se lasă cel puţin 15 minute (preferabil două‑trei ore) în frigider. Ceapa tocată mărunt şi sparanghelul curăţat şi tăiat bastonaşe se călesc cu patru linguri de ulei într‑o tigaie antiaderentă, aproximativ cinci minute. Se adaugă crema de năut şi pătrunjelul şi se prăjeşte „omleta” câte zece minute pe fiecare parte sau se coace la 200°C timp de 20 de minute. 

PLĂCINTĂ CU CEAPĂ VERDE ŞI ROŞII

Ingrediente: aluat: 600 g făină de grâu dur (semola), 15 g drojdie proaspătă, 400 ml apă, 40 ml ulei de măsline, două linguriţe de zahăr, 15 g sare. Umplutură: două kilograme de ceapă verde, 15 roşii mici, un ardei iute, 150 ml ulei de măsline, sare.

Mod de preparare: aluatul obţinut din ingredientele de mai sus se lasă la dospit vreme de două ore. Ceapa verde şi ardeiul iute se taie fin, iar roşiile se curăţă de seminţe. Se încălzeşte uleiul într‑un vas încăpător şi se căleşte ceapa verde timp de cinci minute. Se adaugă apoi ardeiul şi roşiile şi se lasă la fiert până se evaporă tot lichidul. Când aluatul şi‑a dublat volumul, se împarte în două şi se întinde în foi de aproximativ un milimetru grosime, în care se distribuie umplutura. Plăcintele se închid şi se mai lasă o jumătate de oră la dospit, apoi se ung cu ulei şi se înţeapă cu furculiţa. Se coc o jumătate de oră la 220°C.

MÂNCARE DE FASOLE CU CARACATIŢĂ ŞI RUCOLA

Ingrediente: 250 g fasole albă, un kilogram de caracatiţă, patru căţei de usturoi, două legături de rucola, o legătură de pătrunjel, o foaie de dafin, două lămâi netratate, ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare: fasolea, înmuiată în prealabil minimum opt ore, se fierbe împreună cu un căţel de usturoi şi o foaie de dafin, iar la sfârşit se potriveşte de sare. Caracatiţa se opăreşte cu apă sărată şi se fierbe o jumătate de oră sau o oră cu doi căţei de usturoi şi cu legătura de pătrunjel întreagă. Când caracatiţa e suficient de moale se clăteşte, i se îndepărtează ventuzele, se taie bucăţele. Se serveşte cu fasole, rucola şi un sos obţinut din zeamă şi coajă rasă de lămâie, un căţel de usturoi zdrobit, sare, piper şi ulei de măsline din abundenţă.

BRIOŞE CU MERE ŞI SCORŢIŞOARĂ

Ingrediente: 100‑150 g zahăr brun, 125 ml ulei, 250 ml apă minerală, trei‑patru mere, 260 g făină, un plic de praf de copt, două linguriţe de scorţişoară, o lingură de miere, un vârf de cuţit de sare.

Mod de preparare: se rad şi se călesc două mere cu o lingură de zahăr şi o linguriţă de scorţişoară, până se evaporă lichidul. Cât timp se răcoresc merele, se amestecă într‑un bol zahărul, uleiul, apa minerală, făina şi praful de copt. Apoi se încorporează merele, se pune compoziţia în forme şi se coace aproximativ 25 de minute la 180°C. Celelalte două mere se călesc doar două‑trei minute cu o lingură de zahăr, o lingură de miere şi o linguriţă de scorţişoară. Brioşele scoase din cuptor se vor orna cu feliile de măr aromate, peste care se poate presăra scorţişoară şi zahăr pudră.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni