Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Iulie 2009 Ora: 15:14

Mesajul Preşedintelui României

Doresc să adresez salutul meu cordial tuturor celor prezenţi la acest eveniment din viaţa bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris şi a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Istoria plină de demnitate şi de curaj a acestei comunităţi, care a adus o mărturie însemnată a libertăţii spiritului românesc în capitala Franţei, este respectată şi admirată în ţară. Despre biserica „Sfinţii Arhangheli", oferită de statul român, în timpul regelui Carol I, românilor ortodocşi de la Paris, marele dramaturg Eugène Ionesco spunea că este „pour la Roumanie, non loin de Notre-Dame, ce lieu spirituel, gardien de la vie envers et contre toutes les vicissitudes historiques et personnelles qui là se transforment en esperance ». Ea a devenit, graţie personalităţilor exilului românesc, un spaţiu al întâlnirii dintre cultura română şi cea franceză, originile comunităţii româneşti a acestei biserici fiind strâns legate de generaţia care a determinat modernizarea României în secolul al XlX-lea.

Cu prilejul sărbătorii de astăzi, doresc să aduc un omagiu tuturor celor care, în jurul bisericii, au rezistat în faţa răului reprezentat de regimul comunist şi au luptat, în exil, pentru libertatea şi demnitatea românilor. În decembrie 2006, am condamnat în numele statului român regimul comunist din România ca fiind „ilegitim şi criminal". Astăzi, este datoria mea ca, în numele statului român, să vă cer iertare pentru persecuţiile suferite de membrii comunităţii dumneavoastră în perioada regimului comunist, transmiţându-vă respectul meu şi preţuirea mea.

Sunt convins că biserica „Sfinţii Arhangheli", comunitatea sa, va constitui în continuare o parte importantă a vieţii românilor de la Paris şi va contribui la o mai bună cunoaştere a României, a istoriei şi a spiritualităţii sale, în capitala Franţei.

Traian Băsescu
Preşedintele României
 

Etichete:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni