Adaugat la: 12 Noiembrie 2012 Ora: 15:14

Gânduri după Congresul NEPSIS

Gânduri după Congresul NEPSIS

În ziua de 28 septembrie, împreună cu patru copii din parohia noastră de la Pescara, ne‑am îndreptat spre Londra pentru a lua parte la Congresul Nepsis.

Ajunşi pe Stansted, unul din aeroporturile mari ale Londrei, ne‑a întâmpinat o atmosferă calmă; totul se desfăşura cursiv, în linişte şi foarte bine organizat. Înainte de a fi cazaţi la hotelul pus la dispoziţie pe toată durata excursiei de Părintele Mihai Novacovschi şi de familia Deaconescu, am vizitat o mică parte din oraş. În afară de zona ultracentrală, toate construcţiile sunt reprezentate de case. Lucrul acesta mi‑a plăcut, întrucât viaţa la casă este mai aproape de mediul natural faţă de viaţa la bloc. Datorită distanţelor mari, o parte semnificativă din timp ne‑am petrecut‑o călătorind cu metroul. Intrând într‑o staţie de metrou, ai senzaţia că eşti o furnică într‑un furnicar. Oamenii intră şi ies continuu pe uşile de acces. Englezi, chinezi, indieni, musulmani... O babiloniadă întreagă de oameni, fiecare cu limba sa. Am realizat că atmosfera generală a Londrei este una de Big Brother, şi prin aceasta nu fac o figură de stil. Camerele video sunt peste tot: pe clădiri, în intersecţii şi în mijloacele de transport. De asemenea, nu lipsesc nici afişele care să te înştiinţeze că eşti urmărit.

Sâmbătă dimineaţa ne‑am îndreptat paşii către Biserica Sfântul Gheorghe, situată aproape de punctele de mare importanţă turistică. Aici, alături de ceilalţi 300 de participanţi, am luat parte la înscrierile pentru conferinţă. Părintele Vasile Gavrilă, alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi Preasfinţitul Părinte Ignatie, a vorbit despre familia creştină din zilele noastre. „Cunoscând cele două căi bătătorite ale experienţei de vieţuire creştină, monahismul şi căsătoria, fecioria versus viaţa conjugală, adesea se pune întrebarea: Este căsătoria piedică în calea mântuirii? Cei ce se îngrijesc de probleme materiale, nasc prunci, se îngrijesc de creşterea, de viaţa lor materială, socială şi de formarea lor mai pot să se îngrijească de suflet pentru a ajunge la mântuire? Răspunsul este clar DA. Trebuie însă să realizăm că, indiferent pe ce cale pornim, în viaţa monahală sau de familie, atunci când ne îndreptăm către întâlnirea cu Hristos, ne îndreptăm spre cel mai important ţel al vieţii noastre. Creştinismul nu este poezie, nu este o opţiune între altele, ci este locul întâlnirii noastre cu Dumnezeu” (Pr. Dr. Vasile Gavrilă).

După câteva întrebări puse părinţilor şi după agapa frăţească, împreună cu un grup de tineri şi preoţi, ne‑am îndreptat spre zona Westminster, care este fără îndoială inima Londrei turistice. În această zonă a capitalei, care se întinde pe malul vestic al Tamisei, se află Casa Parlamentului şi Big Ben, Westminster Abbey şi Palatul Buckingham, Trafalgar Square şi National Gallery. Plimbarea noastră a continuat cu vizitarea parcului St. James, ce ne‑a adus aminte cât este de frumos să stai în mijlocul naturii şi câtă bucurie poate aduce comuniunea cu vietăţile din jur. Mai ales veveriţele din parc erau de un curaj nemaipomenit.

Am petrecut câteva zile minunate, bogate în învăţături duhovniceşti, ce s‑au îmbinat în mod plăcut cu vizitarea uneia din cele mai frumoase capitale europene.

Presbitera Andra Maria Iarca, Pescara, Italia

Să cuprindem în doar două zile învăţătura spirituală, dar şi hrana culturală oferită de marea metropolă părea de la bun început destul de greu de realizat. Dar acum ştim că mulţi dintre cei prezenţi s‑au simţit cu adevărat împliniţi după Congresul Nepsis de la Londra. 

Toate gândurile, speranţele, trăirile legate de cum să ne întemeiem o familie şi cum să fim exemple de urmat pentru cei din jur prin viaţa noastră, precum şi speranţa că le vom transforma în realitate după voia Bunului Dumnezeu, s‑au întâlnit la Biserica Sf. Gheorghe din Holborn, chiar în centrul Londrei.

Aşa cum ne aşteptam, biserica a fost plină de tineri din parohiile româneşti din Europa, veniţi să ia cuvânt de învăţătură de la Preasfinţiţii Siluan şi Ignatie, precum şi de la Părintele Vasile Gavrilă, care ne‑au bucurat sufletele cu dragostea şi cu grija lor duhovnicească.

Nepticii prezenţi au avut ocazia să‑şi exprime gândurile şi neliniştile legate de parcurgerea drumului către mântuire prin viaţa de familie. Uşor sau nu, fiecare va descoperi şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu vom şti peste ani că aşteptările ne‑au fost atinse şi că obiectivul întâlnirii a căpătat sens. 

Învăţăturile referitoare la căsătorie au fost multe, dar voi aminti una care consider că este de bază: „Căsătoria e o Taină care cere o conştientizare esenţială: nu bărbatul şi femeia sunt cei ce se unesc înaintea lui Dumneze; Dumnezeu este Acela Care îi uneşte prin Taina Cununiei. Dumnezeu e chiar iubirea pe care bărbatul şi femeia şi‑o vor oferi şi prin care vor comunica între ei”. 

Conform programului, ne‑am desprins pentru câteva ore de locul de cult din Holborn şi am pornit, în căutare de amprente ortodoxe, la British Museum. Aici am avut bucuria „întâmplării” de a ne ieşi în cale o ghidă româncă ce ne‑a îndrumat să vedem un spin din Coroana lui Hristos, o mică bucată din Arca lui Noe şi icoana „Triumful Ortodoxiei”. Cu toţii am fost emoţionaţi să avem aceste daruri atât de aproape de noi şi să ne trimitem cu emoţie trăirile către minunile din vechi timpuri, dar, în acelaşi timp, prezente prin dragostea pe care Dumnezeu o manifestă clipă de clipă în viaţa noastră.

La întoarcerea în biserică pentru slujba Vecerniei, am avut bucuria să luăm cuvânt de învăţătură de la Preasfinţitul Ignatie, care ne‑a îndemnat să nu lăsăm aceste frumoase întâlniri să rămână doar între noi, să căutăm cuvântul care dă sens şi să‑l trăim, să‑l adâncim în inimă, dar mai ales să‑l dăm mai departe. Ne‑a ajutat să conştientizăm că este foarte important să nu lăsăm întrebările celor din jurul nostru fără răspuns. Aşa manifestăm dragoste faţă de aproapele nostru şi dăm mărturie despre credinţa noastră.

Biserica s‑a dovedit neîncăpătoare a doua zi când slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţiţii Siluan şi Ignatie, împreună cu nouă preoţi şi patru diaconi. O sesiune de întrebări şi răspunsuri a închis ediţia de anul acesta a Congresului Internaţional Nepsis, Londra 2012. Atât noi, organizatorii, cât şi toţi cei invitaţi am avut de învăţat şi ne‑am îmbunătăţit împreună cu sfat bun şi întăritor în credinţă. 

Zumzetul pregătirilor de plecare, al îmbrăţişărilor şi urărilor de bine ne stârnesc emoţii. Ne vom revedea „mai neptici” la următorul Congres Internaţional, la Bruxelles, în 2013.

Slavă Domnului pentru toate! Drum frumos către mântuire!

Mihaela Mazuru, Leeds, Marea Britanie

Gânduri după Congresul NEPSIS

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni