Adaugat la: 16 Iulie 2022 Ora: 15:14

Mică sărbătoare „Nepsis”

Sâmbătă, 4 iunie 2022, „Nepsis” Elveția a organizat o seară duhovnicească în parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”din Berna. Invitatul „Nepsis” a fost pr. prof. dr. Daniel Benga, de la Institutul de Teologie Ortodoxă al Facultății de Teologie Catolică a Universității Ludwig Maximilian din Munchen, care a susținut conferința cu tema „Dumnezeiasca Liturghie ca spațiu al rugăciunii și al prezenței lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor”.

Părintele ne‑a vorbit viu și cald despre Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, folosindu‑se de conceptul de icoană pentru a revela aspecte importante ale acesteia. Am descoperit astfel că Sfânta Liturghie poate fi văzută și înțeleasă ca o icoană a milei, a păcii, a iubirii, a bucuriei, a veșniciei, sau ca un schimb de daruri între Dumnezeu și om, văzut și el ca icoană vie, asemenea chipului1. Temele de meditație la care am fost invitați în această prelegere au continuat și a doua zi, prin participarea la Sfânta Liturghie, dar și prin agapa pregătită cu dragoste de parohia românească din Berna.

Week‑end‑ul duhovnicesc s‑a încheiat cu o conferință inedită susținută de doamna preoteasă prof. dr. Cristina Benga, având drept temă „Educația copiilor pe înțelesul părinților”, conferinţă în care ne‑au fost prezentate principiile, atât de actuale, ale Sfântului Ioan Gură de Aur, cu privire la educația copiilor. Aspectul practic, aplicabilitatea concretă și actualitatea acestor principii au captat atenția tuturor participanților și au suscitat vii dezbateri.

Fiecare dintre participanți a purtat cu el, la sfârșitul acestor zile (pe lângă oboseala inerentă), bucuria aproape uitată a întâlnirii cu celălalt, a comuniunii, dar mai ales entuziasmul că se mai poate! Se mai poate să ne adunăm împreună, în Hristos, să ne fim odihnă unii celorlalți prin împărtășirea gândurilor, prin întărirea fraților, prin lumina nouă a înțelegerii adusă de Cuvântul roditor al Domnului.

Note:

1. Și a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul și asemănarea Noastră, ca să stăpânească peste peștii mării și peste păsările cerului și peste dobitoace și peste tot pământul și peste toate vietățile care se târăsc pe pământ!” (Facerea 1, 26, Sfânta Scriptură, ediția Anania).

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni