Adaugat la: 10 Iunie 2012 Ora: 15:14

Misiunea pentru tineri 2012 Roma – Parohia „Botezul Domnului”

Tinerii parohiei „Botezul Domnului”, constituiţi ca parte a Frăţiei Nepsis (Jr) Italia, au fost îndrumaţi şi pregătiţi şi în acest an de către preoteasa Lorena – profesoară, de formaţie filolog. În anul 2009, preoteasa a avut un moment de inspiraţie, o chemare la fapte, văzându‑i adesea pe tinerii din zona Monterotondo – Fonte Nuova rătăcind prin curtea bisericii parohiei, parcă negăsindu‑şi locul. Atunci a înţeles că era momentul potrivit ca aceşti tineri să fie strânşi laolaltă şi, cum nu exista nimeni cu pregătirea profesională necesară, a cerut de la milostivul Dumnezeu putere ca să poată duce şi această misiune, bazându‑se pe multa iubire maternă pe care o avea pentru copiii din parohie. Chiar dacă a fost mereu, ca majoritatea preoteselor, un stâlp care şi‑a susţinut permanent familia – unde se ocupă de creşterea şi formarea celor doi copii minori – şi chiar dacă de zece ani încoace se osteneşte în parohie îngrijindu‑se de cateheza copiilor, dar şi de activităţi cultural‑artistice, gândul că tinerii şi copiii parohiei nu constituie doar viitorul, ci şi prezentul nostru a ajutat‑o să‑şi asume şi alte responsabilităţi.

Misiunea pentru tineri 2012 Roma – Parohia „Botezul Domnului”

În anul 2012, preoteasa a propus un program alcătuit din 10 secţiuni şi a insistat ca tinerii să lege prietenii mai trainice decât cele pe Facebook, adesea iluzorii, să se cunoască şi să se frecventeze participând la multe activităţi sociale, de formare creştină şi cultural‑artistice. Prima propunere a fost iniţierea unui curs de chitară pe care parohia l‑a plătit integral pentru toţi cei care şi‑au dorit acest lucru. Apoi s‑au subliniat motivele pentru care trebuie ca tinerii să se întâlnească în cadrul parohiei.

Acestea au fost:

– ca să întindem o mână frăţească tinerilor liceeni necredincioşi;
– ca să putem cunoaşte alţi creştini ortodocşi;
– ca să putem fi ajutaţi să sporim în credinţă;
– ca să‑i îndemnăm pe copii şi tineri să descopere care este misiunea lor spirituală şi socială;
– ca să realizeze cum să‑L slujească pe Dumnezeu în mod concret în vieţile lor.

Anul 2012 a debutat astfel cu dubla participare a tinerilor noştri la activităţi artistice. Pe lângă concertul de colinde pe care l‑au susţinut de Crăciun, cu ocazia Hramului parohiei, Izabela şi Otilia şi‑au adus contribuţia la programul artistic, dar au şi participat, împreună cu alte tinere, la concursul de prăjituri organizat de parohie, mai ales ca să încurajeze tinerele gospodine să‑şi exerseze măiestria în arta culinară. În luna februarie, tinerii au arătat că nu ştiu doar să concerteze, ci au şi o inimă generoasă, participând cu naturaleţe la programul social iniţiat de Episcopia noastră, „Flămând am fost şi Mi‑aţi dat să mănânc”, în cadrul căruia au ajutat la distribuirea de hrană rece pentru cei nevoiaşi. În luna martie, s‑au aflat în fruntea procesiunii cu sfintele icoane din Duminica Ortodoxiei la Episcopia noastră de la Roma. Tot în martie, tinerii noştri au avut bucuria să poată participa la o seară duhovnicească şi catehetică susţinută de către Episcopul nostru, Preasfințitul Siluan, care le‑a adresat un gând potrivit vârstei şi problemelor lor. Aprilie, cu timpul blând şi însorit, a fost ales pentru un pelerinaj la rusticul schit din Rignano Flaminio, unde s‑au simţit ca acasă, în România, urmat de o relaxantă drumeţie cu urcuş pe muntele Sorrate, unde s‑a prânzit din rucsac şi şi‑au petrecut timpul până seara cu diverse jocuri instructive, dialog creştin şi ghicitori pe teme biblice. Pe vârful muntelui, într‑o absolută măreţie, tăcere şi nemişcare, a fost mult mai uşor ca tinerii să‑şi umple inima de evidenţa existenţei lui Dumnezeu şi să se îndrepte spre El. Tot în luna aprilie, către sfârşit, a avut loc vizionarea unui film pe tema detenţiei, în cadrul programului Cineforum („Le ali della libertà”). Întrucât parohia are ca misiune, printre altele, să se ocupe de deţinuţii şi deţinutele din Penitenciarul Rebibbia, ei înşişi adesea foarte tineri, preoteasa a organizat o discuţie care să aibă valoare de prevenţie anti‑delincvenţă şi din care tinerii să poată afla ce înseamnă o greşeală şi câte alte greşeli poate trage după ea dacă nu este soluţionată la timp. În luna mai, tinerii au participat la un alt pelerinaj, când mai întâi s‑au închinat, rugat şi împărtăşit în frumoasa biserică ortodoxă de la Terni, după care au mers la Cascatele delle Marmore, unice prin spectaculozitatea şi cadrul natural feeric. Va urma o activitate organizată tot de Episcopia Ortodoxă a Italiei, anume Festivalul Portului Naţional Românesc, la care preoteasa, mare iubitoare de folclor, a invitat tinerii să participe ca să cunoască datinile şi portul strămoşesc. Grupul de tineri nu este mare, sunt 25 persoane, dar important este că sunt suflete de mare credinţă. În acelaşi timp, Biserica Ortodoxă îi întăreşte prin mesajul: „Nu sunteţi singuri! Dumnezeu vă iubeşte şi este în inimile voastre. Apropiaţi‑vă de El şi în şoapta rugăciunii Îl veţi simţi aproape”.

Mulţumindu‑i lui Dumnezeu pentru frumuseţea sufletelor tinere şi pentru entuziasmul, voia bună şi sacrificiile pe care mulţi dintre ei le fac ca să stea lângă Dumnezeu, le dorim tinerilor noştri să nu fugă de Cruce, nici de calea cea strâmtă, ci să dăruiască lumină din lumină, dar din darul primit, astfel încât să devină mărturisitori într‑o lume în care tinerii nu mai cunosc valorile Evangheliei.

 Alexandra Dupir, Grupul NEPSIS Monterotondo

Misiunea pentru tineri 2012 Roma – Parohia „Botezul Domnului”

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni