Adaugat la: 15 Iunie 2012 Ora: 15:14

Parohia din Tarragona, gazda Congresului NEPSIS Spania 2012

Zile de bucurie duhovnicească au trăit la acest sfârşit de săptămână tinerii din Asociaţia NEPSIS Spania, reuniţi în Congresul anual, precum şi credincioşii Parohiei „Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica şi Fructuosus” din Tarragona, gazda acestei ediţii a congresului. Sute de tineri români din Spania, Portugalia şi din alte ţări ale mitropoliei noastre au venit să se întâlnească din nou cu chiriarhul lor, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, dar şi cu invitatul din acest an, pr. lect. dr. Gheorghe Şanta de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca. Şi pentru că Sfântul Sinod al BOR a proclamat anul 2012 ca An Omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, tema aleasă a pornit tocmai de la acest subiect, cu impact direct asupra tinerilor: „Efectele crizei morale şi social‑economice asupra sănătăţii spirituale şi trupeşti a tânărului”.

Parohia din Tarragona, gazda Congresului NEPSIS Spania 2012

Dincolo de cuvintele încărcate de învăţătură duhovnicească, de sfaturile primite, de prilejul unor confesiuni sau răspunsurile legate de multe dintre frământările lor, evenimentul a avut şi o latură cultural‑recreativă, prin punerea în scenă a piesei de teatru religios Hoţul de mărgăritare a Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania de către trupa de teatru a Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu‑Mureş. Totul s‑a împlinit în Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Episcopul Timotei în sobor de preoţi şi diaconi, duminică, 29 aprilie.

Episcopul Timotei, întâmpinat de micii enoriaşi

La începutul vizitei în Tarragona, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, a fost întâmpinat de cei mai tineri enoriaşi ai acestei parohii, care şi‑au amânat puţin serbarea pregătită de praznicul Învierii Domnului pentru a trăi o bucurie deplină prin prezenţa ierarhului. Coordonaţi de doamna preoteasă Elena Băltăreţu, ei au arătat că ştiu multe despre cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, ba mai mult, au recitat poezii despre Învierea Domnului şi au cântat Hristos a înviat! şi cântece cu tematica Învierii.

Impresionat de implicarea celor 17 copii, de seriozitatea cu care şi‑au pregătit micul lor moment artistic, dar nu în ultimul rând de felul în care şi‑au amenajat sala de clasă, în podul unei biserici catolice, Preasfinţitul Timotei i‑a felicitat, sfătuindu‑i să fie cuminţi în continuare. Ierarhul le‑a adresat un cuvânt şi părinţilor: „Trebuie să‑i pregătim pe aceşti copilaşi să intre în Împărăţia lui Dumnezeu, iar fiecare copil are nevoie atât de mamă, cât şi de tată. Şi pentru că frăţiile voastre, am constatat, nu mai aveţi atât de mult timp, s‑au pus bazele acestor şcoli parohiale, unde copiii pot învăţa limba română, tradiţiile noastre, cultura noastră, să fie impregnaţi în acest duh al credinţei noastre”.

Efortul micuţilor a fost răsplătit la final: Preasfinţitul Timotei i‑a binecuvântat şi i‑a înmânat fiecăruia câte o diplomă de final de an, chiar dacă puţin mai devreme, precum şi câte o carte cu poveşti, mărturisindu‑le copiilor dragostea pe care Preasfinţia Sa însuşi o manifestă faţă de frumoasele noastre poveşti, ce mereu ne aduc aminte de copilărie.

În Biserică, Mântuitorul Hristos vindecă bolile

Conferinţa a fost deschisă prin cuvântul Părintelui Episcop Timotei, care le‑a urat bun venit tuturor tinerilor, prezentând tema discuţiilor şi pe invitatul acestei ediţii.

Încercând să le ofere tinerilor din NEPSIS încă un prilej de îmbogăţire duhovnicească, Preasfinţitul Părinte Timotei s‑a gândit că cel mai potrivit ar fi ca aceştia să discute cu un duhovnic cu experienţă bogată în mijlocul lor. Având zeci de ani de lucru cu elevii şi studenţii, mai întâi ca profesor şi duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare, iar apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, pr. lect. dr. Gheorghe Şanta a intuit cu uşurinţă frământările tinerilor, vorbindu‑le despre sănătatea lor sufletească şi trupească, felul în care o dobândesc şi o pot păstra, dar şi despre ispitele şi încercările care se abat asupra lor. 

„Cei mai mulţi dintre noi trăim în localităţi ca în nişte închisori. În numai câţiva ani am început noi, românii, să trăim viaţa altora. Ne îndreptăm spre o lume tot mai mică, omul îşi pierde sensul vertical al referinţelor sale şi se rezumă la cele de pe orizontală. Conştientizarea sărăciei noastre şi a acestor mizerii sufleteşti va duce la pocăinţă. Aşadar, în Biserica lui Hristos, prin pocăinţă, omul redevine el însuşi, îşi găseşte ipostaza sa veridică. În Biserică, Mântuitorul Hristos tămăduieşte bolile”.

Dincolo de prezentarea părintelui profesor Gheorghe Şanta, conferinţa a fost un dialog cu cei prezenţi, care, dornici de a‑şi îmbogăţi trăirea duhovnicească, i‑au adresat o mulţime de întrebări invitatului. 

Tinerii au fost îndrumaţi să îşi asume suferinţa, pentru că doar astfel îi va conduce spre mântuire. Preasfinţitul Părinte Timotei a arătat că acest lucru nu este posibil în afara bisericii: „Omul păcătos este bolnav, iar această boală se curăţă în Biserică, deci Biserica este spitalul duhovnicesc”.

Preşedinte nou pentru NEPSIS Spania

După conferinţa părintelui profesor Gheorghe Şanta au avut loc discuţii de ordin administrativ, în vederea alegerii noului preşedinte NEPSIS Spania. La propunerea Preasfinţitului Timotei, fiecare grup aparţinând unei regiuni a făcut o nominalizare, iar apoi au fost votaţi, dintre cei şase nominalizaţi, un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar. Teodor Atanasiu din Castellón, student în Economie, este noul coordonator al asociaţiei pe Spania, acesta având misiunea, de acum înainte, de a dinamiza activitatea asociaţiei, stimulând interesul membrilor pentru a se implica în tot ceea ce se organizează, dar, nu în ultimul rând, de a menţine atmosfera de unitate şi frăţietate.

NEPSIS Spania funcţionează deja de ani buni, fiind mai mult decât un bun prilej pentru tinerii români de a lega noi prietenii, atenuând astfel sentimentul singurătăţii departe de ţara lor: este un exemplu de unitate în biserică, o unitate a tinerilor răsfrântă şi asupra celorlalţi, printre activităţile lor fiind incluse acţiuni de sprijinire a celor nevoiaşi, marginalizaţi, bolnavi, privaţi de libertate, sau în alte situaţii sociale.

Piesa de teatru Hoţul de mărgăritare

Programul Congresului NEPSIS Spania a inclus şi un moment artistic, la care cei prezenţi s‑au relaxat şi s‑au amuzat, dar au rămas, totodată, cu câteva învăţături, fiind pusă în scenă piesa de teatru religios Hoţul de mărgăritare a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania al Clujului. Au fost invitaţi membrii trupei de teatru a Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu‑Mureş.

Pornind de la pilda fiului risipitor, elevii au reuşit să introducă auditoriul în faptele petrecute, cu toate că sunt la început de drum pe calea actoriei. Fiecare a încercat să aducă cât mai aproape imaginea personajului interpretat. Au fost momente frumoase, ce ne‑au adus aminte nu doar de parabola biblică, ci şi de ilustrul ierarh cărturar, consacrat prin numeroasele sale opere.

Desăvârşirea bucuriei în Sfânta Liturghie

Ca de fiecare dată, Congresul NEPSIS, cu toate activităţile implicate, se desăvârşeşte în Sfânta Liturghie. De această dată, slujba a fost oficiată în capela unui colegiu catolic din Tarragona, duminică, 29 aprilie, de către Preasfinţitul Părinte Timotei, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. prof. Gheorghe Şanta, pr. Aurel Nae din parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Zarragoza, preotul paroh din Tarragona, pr. Vasile Băltăreţu, şi părintele diacon Claudiu Nicoară de la Centrul eparhial din Madrid. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa l‑a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ştefan Seman, fiul preotului de la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Insula Ibiza.

Mulţime de credincioşi s‑au împărtăşit cu Sfintele Taine în cadrul Liturghiei, iar la final au primit cu toţii cuvinte de folos duhovnicesc de la chiriarhul lor. Preasfinţitul Timotei le‑a desluşit pericopa evanghelică a acestei duminici, a Mironosiţelor, şi a extras câteva învăţături: „Cei care au fost conştienţi că sunt păcătoşi şi cei care au gustat din iubirea lui Dumnezeu nu s‑au mai lepădat de Dumnezeu. Acelaşi lucru trebuie să‑l facem şi noi pentru ca Mântuitorul cel mort şi înviat să ne tragă cu El în Împărăţia lui Dumnezeu”.

După Sfânta Liturghie oamenii au fost miruiţi, primind iconiţe din partea Părintelui Episcop Timotei, iar apoi au rămas la agapa frăţească pregătită de parohia gazdă. Alături de episcopul lor, au vizitat oraşul Tarragona, cu amfiteatrul de la malul Mării Mediterane, unde se păstrează ruinele bazilicii ridicate pe locul martiriului Sfântului Fructuosus de Tarragona, unul dintre cei doi ocrotitori ai parohiei de aici, act martiric petrecut la 21 ianuarie 259.

Un demers binecuvântat

Parohia „Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica şi Fructuosus de Tarragona” a fost înfiinţată în urmă cu 8 ani, sub păstorirea directă a Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale. În 2004, părintele Vasile Băltăreţu a venit aici pentru a‑i uni într‑o comunitate pe cei aproximativ 1.000 de români câţi erau la acea vreme. În Catalunya era atunci o singură parohie românească, la Barcelona. 

Încă de la început s‑a slujit în biserica Convento de las Oblatas. După un an le‑a fost încredinţată Capela Inmaculada din Reus, unde părintele Vasile oficiază slujbele cu ocazia sărbătorilor care se nimeresc în zilele din timpul săptămânii. Tot aici se ţine, duminică de duminică, cercul biblic, la care participă grupuri de credincioşi de toate vârstele, spre aprofundarea Sfintei Scripturi, sub îndrumarea părintelui. 

În parohia pe care o păstoreşte, părintele Vasile echivalează reuşitele cu împlinirile enoriaşilor: „În anii 2005‑2006, când a fost valul de imigraţii foarte mare, i‑am întâmpinat pe mulţi români, i‑am îndrumat, am fost cu ei la spital, la primărie, unde a fost nevoie. Atunci i‑am însoţit, iar acum îi vedem în biserică. Aceasta este cea mai mare satisfacţie. De asemenea, o reuşită a fost atunci când, prin colaborarea cu Biserica, câteva fete care practicau prostituţia au abandonat acea viaţă, iar acum au familii şi copii şi vin la sfintele slujbe. Am avut şi multe momente de cumpănă, dar cea mai mare neîmplinire este că, deşi suntem majoritari ca imigranţi în Spania, noi, românii, nu suntem suficient de uniţi”.

Părintele Vasile spune că o parte importantă a pastoraţiei sale o reprezintă grija faţă de familiile cu copii, creşterea şi educarea tinerilor în spirit creştin ortodox fiind un aspect deosebit de important. De aici a pornit, în 2007, ideea înfiinţării unei şcoli parohiale, unde, în fiecare sâmbătă, doamna preoteasă Elena Băltăreţu le vine în ajutor copiilor şi îi iniţiază în Limba şi Literatura Română, Istoria şi Geografia României şi Religie, iar începând de anul acesta vor avea şi un curs de Limba Franceză pentru începători. Este o a doua şcoală pentru micuţi şi nu le este uşor să îşi sacrifice şi sfârşitul de săptămână pentru studiu, dar este o contribuţie fundamentală la păstrarea identităţii lor naţionale.

Parohia din Tarragona, gazda Congresului NEPSIS Spania 2012

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni