Adaugat la: 6 Noiembrie 2011 Ora: 15:14

ÎMPREUNĂ ÎNTRU DOMNUL

Anul acesta am decis să particip şi eu la Congresul internaţional organizat de Frăţia tinerilor ortodocşi Nepsis, între 24 şi 25 septembrie. Locul desfăşurării a fost Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” din Torrejón de Ardóz, Madrid. A avut ca invitaţi pe Înaltpreasfinţitul Iosif, Preasfinţiţii Siluan, Timotei şi Marc, părintele Constantin Necula şi părintele Ignatie Ilie Trif

ÎMPREUNĂ ÎNTRU DOMNUL

Am ajuns seara târziu în Madrid, pe data de 23 septembrie, împreună cu 47 de români din Portugalia şi cu părintele nostru Marius Viorel Pop. Îndată ce ne‑am dat jos din autocar, au şi venit oamenii care urmau să ne găzduiască la ei acasă pe durata congresului. M‑am bucurat să văd atâta bunăvoinţă şi căldură din partea lor. 

În dimineaţa următoare, s‑a făcut o rugăciune de mulţumire (Te Deum) la parohia „Sf. Mc. Pantelimon”, după care am luat micul dejun. Apoi am mers cu toţii la locul unde urma să fie conferinţa. În scurt timp s‑a umplut sala şi IPS Iosif a început să ne vorbească despre importanţa acestor adunări. Tot ceea ce dânsul spunea prin cuvinte, eu trăiam în clipa aceea. Nu pot să descriu starea de bucurie care m‑a cuprins văzând atât de mulţi tineri adunaţi „în acelaşi gând”. Până în momentul acela, nu am prea avut ocazia să fiu cu tineri de vârsta şi credinţa mea, dar atunci... am simţit că nu sunt singur. Chiar pot să spun că m‑am simţit acasă, iar sentimentul acesta l‑au împărtăşit mai mulţi tineri cu care am vorbit. Tema conferinţei a fost „Sfânta Scriptură – Cuvântul Viu al lui Dumnezeu”. Părintele Constantin Necula a început prin a ne povesti întâmplări din tinereţea lui care l‑au îndrumat spre întâlnirea cu Hristos. Apoi ne‑a vorbit despre dragostea lui Dumnezeu, dragoste care nu ne osândeşte şi nu ne judecă, ci de‑abia aşteaptă să ne întoarcem la El. S‑a creat o atmosferă liberă, aşa cum se întâmplă adesea între prieteni, astfel încât la sfârşitul conferinţei au început să apară întrebările din partea tinerilor, fără nicio reţinere. Apoi, părintele Ignatie ne‑a vorbit despre relaţia noastră personală cu Dumnezeu şi despre felul cum o putem întări şi aprofunda prin rugăciune, adică prin vorbirea cu Hristos.

După cele două conferinţe, Bogdan Grecu ne‑a prezentat activităţile desfăşurate anul acesta şi cele plănuite pentru 2012. Apoi ne‑a arătat un filmuleţ cu poze din cele două tabere de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă care au avut loc la Neamţ şi Tismana. La sfârşit a subliniat încă o dată importanţa acestui gen de activităţi, amintindu‑ne că Sfântul Ignatie Teoforul, înainte de a merge la martiriu, i‑a sfătuit pe ucenicii săi: „încercaţi să petreceţi cât mai mult timp împreună”.

A urmat masa de prânz, după care am mers cu toţii la un teren de sport şi am jucat fotbal. S‑au făcut trei echipe: a Spaniei, a Italiei şi a Franţei. A fost nemaipomenit, doar la televizor mai vezi aşa meciuri... Echipa gazdă „le‑a lăsat” pe celelalte să ocupe primele două locuri. S‑au primit cupele meritate, după care ne‑am întors la parohia Sf. Mc. Pantelimon şi am asistat la concertul de muzică psaltică susţinut de psalţii din Corul Tronos al Patriarhiei Române. 

A doua zi am participat împreună la Sfânta Liturghie, unde au slujit toţi părinţii invitaţi. Un alt motiv de bucurie a fost că mulţi dintre noi s‑au împărtăşit de Hristos prin Trupul şi Sângele Lui. Aşa încât această Liturghie a fost ca o încoronare a clipelor frumoase petrecute alături de părinţii minunaţi şi de tinerii pe care am avut plăcerea să îi cunosc. Tineri pe care îi consider ca fiind camarazi de luptă împotriva sistemului în care trăim zi de zi şi care vrea să ne conducă la depersonalizare.

Din cauza distanţei care separă Madridul de Lisabona, am fost nevoit să plec după prânz. Am înţeles că restul oamenilor s‑au dus şi au vizitat Madridul în după‑masa respectivă. Sunt sigur că a fost foarte frumos...

Acum, ajuns în Lisabona, mă gândesc să facem şi aici un grup de tineri care „să petrecem cât mai mult timp împreună”.

Benedict Both, Lisabona

ÎMPREUNĂ ÎNTRU DOMNUL

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni