Adaugat la: 18 Iunie 2011 Ora: 15:14

ÎNTÂLNIREA CLERICILOR DIN PROTOPIATUL ANGLIEI (8 ‑ 9 aprilie 2011)

În zilele de 8 şi 9 aprilie a avut loc la Ilam – Anglia o întâlnire a preoţilor şi diaconilor români şi englezi din Marea Britanie. La întâlnire au participat ambii ierarhi ai Arhiepiscopiei noastre: Înaltpreasfinţitul Mitropolit Iosif şi Preasfinţitul Episcop‑vicar Marc, preoţii şi diaconii participanţi fiind însoţiţi de către familiile lor.

ÎNTÂLNIREA CLERICILOR DIN PROTOPIATUL ANGLIEI (8 ‑ 9 aprilie 2011)

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a permite clericilor şi familiilor lor să se cunoască mai bine, să dezbată problemele cu care se confruntă în activitatea de pastoraţie şi viaţa de familie de zi cu zi şi să împărtăşească gânduri pentru o mai bună împreună‑lucrare în via Domnului de aici, din Marea Britanie. Având în vedere faptul că anul 2011 a fost declarat Anul Omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, în cadrul întâlnirii de la Ilam au avut loc şi prezentări pe această temă. 

Programul primei zile a început imediat după orele 10:00, cu primele două ore de discuţii având mai mult un caracter informal. După ce s‑a amenajat din punct de vedere logistic sala şi s‑a pregătit echipamentul tehnic necesar pentru prezentări – trecând cu bine şi peste emoţiile provocate de un proiector defect! – ne‑am aşezat în cele din urmă la masa discuţiilor. După cuvântul introductiv al Înaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif, s‑a făcut o scurtă prezentare a broşurii recent tipărite de parohia de la Leeds, broşură prin care comunitatea de acolo îşi lansa – oficial şi cu binecuvântare arhierească –  proiectul legat de achiziţionarea bisericii anglicane Saint Michael and All Angels din zona metropolitană a oraşului Leeds. După vizionarea câtorva imagini cu clădirea bisericii şi împrejurimile, cei prezenţi au avut ocazia să facă sugestii legate de posibilele formule de reconfigurare a interiorului, discutându‑se totodată şi modul în care ar trebui proiectată viitoarea catapeteasmă. Astfel, părinţii episcopi au insistat asupra necesităţii armonizării din punct de vedere arhitectural a viitoarei catapetesme cu stilul basilical roman1 în care a fost construită biserica, precum şi cu motivele florale şi geometrice existente la sculptura în piatră şi lemn din interior. 

După masa de prânz au început prezentările, timp în care copiii şi doamnele preotese au putut să se bucure de o zi însorită, într‑un cadru natural mirific – şi chiar mioritic cu iz britanic, am zice, ţinând seama de numărul mare de mioare care păşteau pe dealurile înverzite ale Ilamului! Lipsa semnalului la telefoanele mobile a ajutat din plin la spiritul a ceea ce această întâlnire s‑a dorit a fi, dincolo de programul oficial: un retreat, adică o retragere – fie şi numai pentru două zile – de la activităţile şi grijile cotidiene.

Prima prezentare a zilei a fost susţinută de către părintele Jeremy FitzGerald Thomson de la parohia anglo‑bielorusă din Manchester, prezentare în cadrul căreia părintele englez a expus câteva idei legate de evoluţia creştinismului organizat în Insulele Britanice, precum şi aspecte legate de problemele pe care le întâmpină Biserica Ortodoxă aici. Părintele Jeremy a fost secondat în a doua parte de părintele Marcel Oprişan de la parohia din Glasgow, care a subliniat importanţa păstoririi Sfântului Columba, Apostolul Scoţiei, în ţinuturile nordice ale Insulelor Britanice.

După o scurtă pauză a urmat o prezentare despre icoane şi teologia icoanei susţinută de profesorul Andreas Andreopoulos de la Universitatea din Winchester. Prezentarea profesorului Andreopoulos a fost una inedită, acompaniată de proiecţii de imagini şi icoane care au ajutat la o mai bună înţelegere a modului în care icoana a apărut şi s‑a dezvoltat de‑a lungul istoriei, în mod special în vasta arie a bazinului mediteranean.

Ultima prezentare a zilei a fost susţinută de părintele Liviu Barbu de la parohia din Norwich, având ca tematică Botezul creştin. În cadrul acestei prezentări au fost abordate aspecte legate de practica săvârşirii Botezului, insistându‑se asupra pregătirii necesare pe care preotul este dator să o facă atât naşilor, cât şi părinţilor. S‑a încurajat oficierea acestei taine în cadrul Sfintei Liturghii, în vederea întăririi sentimentului de apartenenţă la comunitatea parohială în sânul căreia se face Botezul.

După prezentări a avut loc un pelerinaj la chiliile unde a trăit cuviosul Bertram, sfânt anglo‑saxon care s‑a nevoit în pădurile din ţinutul Merciei în secolul VIII, Sfântul Bertram fiind considerat patronul spiritual al comitatului englez Staffordshire din apropiere.

Ziua s‑a încheiat cu Slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri, oficiată în biserica din imediata apropiere de către părintele ieromonah Gavriil Marin, slujitor la Centrul Mitropolitan de la Limours şi preot al comunităţii româneşti din Oxford.

La sfârşitul unei zile atât de încărcate, a urmat şi binemeritatul somn, după cuvântul din rugăciune: „...Şi ne dă nouă, Stăpâne, celor ce mergem spre somn, odihna trupului şi sufletului...”.2

A doua zi, dis‑de‑dimineaţă, ne‑am adunat în biserică, unde au fost săvârşite Utrenia şi Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfinţitul Episcop‑vicar Marc, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Claudiu Ioan Moldovan, pe seama parohiei româneşti din Bristol.

După micul dejun am revenit la seria de discuţii din programul întâlnirii. Vremea fiind însorită (dincolo de orice aşteptare pentru Insulele Britanice, unde, de la extremul nord până la sudul ceva mai însorit, pot fi întâlnite toate cele patru anotimpuri într‑o singură zi!), am decis să ţinem următoarea discuţie sub cerul liber, strânşi în jurul Preasfinţitului Marc, moderatorul întâlnirii, şi al Părintelui Ioan Şarpe de la parohia Londra II. Părintele Ioan ne‑a vorbit despre Taina Sfintei Cununii, prezentând mai întâi temeiurile scripturistice ale uniunii dintre bărbat şi femeie, urmate de câteva reflecţii din Sfinţii Părinţi pe această temă. Se confirmă încă o dată paradoxul potrivit căruia despre căsătorie vorbesc la superlativ monahii şi cei necăsătoriţi, în general, iar despre monahism vorbesc la superlativ cei căsătoriţi! Cum era de aşteptat, au fost puse şi întrebări de ordin practic, cum ar fi cele referitoare la  păstorirea cuplurilor mixte sau săvârşirea slujbei Cununiei în cadrul Sfintei Liturghii.

Ziua s‑a încheiat cu o vizită la izvorul Sfântului Bertram, aflat pe unul din dealurile din apropiere, tradiţional loc de pelerinaj pentru parohiile ortodoxe din zona centrală a Angliei.3

Cu ce am rămas după această întâlnire şi retragere de două zile? Fiind prima acţiune de acest fel, am învăţat ce trebuie să se facă şi ce nu – feedback‑ul obţinut după întâlnire a fost extrem de util pentru a evita repetiţia în anii viitori a aglomerării din prima zi!

Mai întâi de toate, credem că am ajuns să ne cunoaştem mai bine. Să învăţăm să comunicăm mai bine şi să lucrăm la sporirea sentimentul frăţietăţii între clerici. Să ne cunoaştem lipsurile şi limitele, dar şi potenţialul şi râvna. 

Occidentalii le spun persoanelor care doresc o schimbare în viaţa lor să se „re‑inventeze”. Aparent greşită, această afirmaţie poartă în ea un mare adevăr. Şi noi, clericii, avem nevoie să ne re‑inventăm, dar într‑un singur fel: acela al amintirii momentelor în care, în colţul din dreapta al Sfintei Mese, arhiereul citea deasupra capului nostru rugăciunea de hirotonie: „Dumnezeiescul har, cel ce totdeauna pe cele neputincioase le vindecă şi pe cele cu lipsă le împlineşte, prohiriseşte pe preacucernicul diacon întru preot. Să ne rugăm dar pentru dânsul ca să vină peste el harul întru tot Sfântului Duh”.

Doamne miluieşte(‑ne)!

Au consemnat:

Preot Constantin Popescu şi Preoteasa Mădălina Popescu, organizatori

Note:

1. Primul model de biserică creştină, care imită forma spaţiilor publice unde împăraţii romani împărţeau dreptatea.

2. Din rugăciunea lui Antioh Monahul, cuprinsă în rugăciunile de seară.

3. În fiecare an, parohia St. Michael din Audley (Patriarhia Antiohiei) organizează în prima sâmbătă din luna august un pelerinaj la izvorul şi chilia Sfântului Bertram.

ÎNTÂLNIREA CLERICILOR DIN PROTOPIATUL ANGLIEI (8 ‑ 9 aprilie 2011)

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni