Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Cu ocazia sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, duminică, 29 ianuarie 2023, comunitatea românilor ortodocşi din Manchester a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif. El a fost întâmpinat de preoţii slujitori şi de credincioşi cu multă bucurie.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii a fost hirotesia întru ipodiacon a tânărului Radu Vasile, pe seama parohiei „Sfântul Gheorghe”, din Londra. Alături de ierarh, au slujit Sfânta Liturghie părintele arhidiacon Paul Longhin, părintele Justin Mihoc de la parohia Durham şi preotul Constantin Stavăr. De asemenea, la sărbătoare au fost prezenţi şi preoţii parohiilor din vecinătatea Manchesterului, părintele Florin Voinea, de la Liverpool, părintele Ciprian Mihail Badin, de la Preston, părintele Petru Ciprian Nedelcu, de la Leeds.
În prima parte a cuvântului său de învăţătură, Părintele Mitropolit Iosif a evocat importanţa Sfinţilor Trei Ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur, ca fiind cei care au marcat pentru totdeauna istoria Bisericii. Odată cu încetarea persecuţiilor, după anul 313, Biserica a început să câştige în reputaţie, însă libertatea creştinilor a adus şi apariţia eresurilor, falsificări ale dreptei credinţe. „Aceşti trei Sfinţi Ierarhi au vorbit despre Dumnezeu şi au pus temelia credinţei ortodoxe în raport cu toate ereziile de până atunci şi foarte multe care au apărut după ei. De aceea, ei sunt pentru noi cei mai mari sfinţi, pe care îi numim Doctori ai Bisericii.”
Înaltpreasfinâitul Iosif a adresat credincioşilor prezenţi îndemnul de a cunoaşte viaţa acestor trei mari sfinţi, care au fost oameni ai cuvântului, dar şi ai faptelor creştine. Cei trei ierarhi au avut o grijă deosebită pentru cei săraci. Sfântul Grigorie Teologul spune că dacă noi în această viaţă nu avem grijă de cei săraci, dincolo, în viaţa veşnică, nu vom avea parte de rai. „Noi creştinii nu putem trăi fără a face milostenie. Este un nonsens a te numi creştin şi a nu face milostenie. Sfântul Vasile cel Mare a creat o instituţie numită Vasiliada, prin care le ajuta pe văduve, pe orfani, pe cei săraci. El a pus bazele spitalului creştin. Până la el, bătrânii, bolnavii erau uitaţi de societate şi nimeni nu purta de grija lor. La aproape 1700 de ani de la naşterea acestor trei mari sfinţi, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a numit anul acesta Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice. De aceea, trebuie să învăţăm de la ei cum să ne ocupăm de cei vârstnici, de cei săraci, de părinţii şi bunicii noştri rămaşi singuri în România.” Totodată, Ierarhul a îndemnat ca părinţii să nu stea despărţiţi de copii, şi nici soţul şi soţia unul de altul, spunând: „Ori toţi aici, ori toţi în ţară, pentru că altfel se destramă multe familii.”.
În partea a doua a cuvântului său, Înaltpreasfinţia sa a arătat că la fel de important este să avem grijă şi de hrana sufletului nostru, care este rugăciunea, spovedania, împărtășirea cu Sfântul Trup şi Sânge al Domnului şi faptele noastre bune. În pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie o vedem pe femeia cananeeancă rugându-se cu stăruinţă şi smerenie Mântuitorului Hristos pentru fiica ei, chinuită de diavol. Părintele Mitropolit le-a arătat credincioşilor prezenţi importanţa rugăciunii pentru cei care sunt departe de biserică: „Oricare ar fi motivul pentru care copiii noştri sau rudele noastre sau vecinii noştri nu sunt în biserică, să venim la Hristos aşa cum ne învaţă femeia cananeeancă şi să ne rugăm să le vindece sufletul.” Tot de la ea ne-a rămas rugăciunea pe care Biserica o rosteşte de două mii de ani: „Doamne miluieşte!”, „Doamne ai milă de mine!”.
La final, Înaltpreasfinţitul părinte Mitropolit Iosif a hotărât ca, începând cu data de 30 ianuarie 2023, comunitatea creştinilor ortodocşi din Manchester, până atunci misiune, să devină parohia ortodoxă „Sfinţii Trei Ierarhi”, numindu‑l pe părintele Constantin Stavăr preot paroh.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team