Adaugat la: 22 Iulie 2020 Ora: 15:14

Activități ale Nepsis Franța în perioada de vară

Soarele de vară și dorința de a se revedea după o perioadă instabilă, le-a oferit tinerilor din Nepsis-Paris soluţia pentru a-şi petrece timpul împreună într-un cadru diferit. În lunile iunie și iulie, nepticii au organizat mai multe drumeții, plimbări, picnicuri în parcurile din Orașul Luminilor și în împrejurimile sale!

Astfel, la finalul lunii iunie, nepticii iubitori de natură au făcut o drumeție în Parcul Natural Vexin, o alta în pădurea de la Fontainebleu, o plimbare cu barca în minunatul parc parizian Bois de Boulogne, un picnic pe malul lacului d’Orient, din departamentul Aube, și un alt picnic în centrul Parisului, lângă Domul Invalizilor. Ieșirile în natură și bucuria se a se revedea au consolidat spiritul de echipă şi coeziunea tinerilor Nepsis. La finalul întâlnirilor, dorința unanim exprimată a fost ca aceste activități să fie cât mai dese, spre a petrece mai mult timp împreună, sprijinindu-ne reciproc.

În perioada 10 - 15 iulie, 20 de tineri din întreaga Franța și-au dau întâlnire în Normandia, la invitația tinerilor Nepsis din această frumoasă regiune. Pe parcursul a aproape o săptămână, tinerii au participart la slujba de priveghere în parohia „Sfântul Apostol Andrei şi Sfânta Alexandra”, din Caen, întru cinstirea Sfântului Paisie Aghioritul (12 iulie), și la Sfânta Liturghie. Părintele Ștefan Fotache le-a vorbit tinerilor despre modelul oferit de Sfântul Paisie Aghioritul și despre rolul tinerilor în biserică. Totodată, tinerii Nepsis au vizitat mai multe muzee din regiune ce au ca tematică momentul Debarcării, Memorialul de la Caen, orașele Honfleur și Bayeux, Port-en-Bessin, au practicat canoe, au participat la numeroase drumeții pe falezele din Normandia și au profitat din plin de plajele cu o întindere nesfârșită de nisip fin. Punctul culminant s-a desfășurat în Cimitirul American de la Colleville-sur-Mer, unde tinerii au avut parte de o vizită ghidată.

Sâmbătă, 25 iulie 2020, peste 20 de tineri ortodocși au participat la un pelerinaj organizat de tinerii din asociațiile NEPSIS și Jeunesse Orthodoxe en France (JOF) din Paris, la catedrala Catedrala Notre-Dame de Chartres, cea mai frumoasă și mai bine conservată catedrală gotică, înscrisă în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Printre cei prezenți s-au numărat tinerii ortodocși francezi, români, ruși, bulgari, englezi, rezidenți în regiunea pariziană. Aceștia au avut bucuria de a atinge racla ce adăpostește Acoperământul Maicii Domnului, aflat în incinta catedralei încă din anul 876. Conform unei tradiții, în acest voal Maica Domnului l-a născut și l-a hrănit pe Mântuitorul Hristos.

În interiorul catedralei, tinerii au admirat și vitraliul Fecioarei Albastre – Notre Dame de la Belle de Verrière, unul dintre cele mai celebre vitralii ale patrimoniului cultural al umanității, scăpat neatins în ciuda tuturor incendiilor. Vitraliul este caracterizat prin acel albastru specific, deschis și limpede, le bleu de Chartres. Privegherea s-a terminat în criptă, unde tinerii au fost plăcut surprinși să descopere o vastă biserică subterană, a treia din lume ca dimensiune, ce datează din Evul Mediu și puțul osuar. Ziua s-a terminat cu o vizită și o înghețată în centrul orașului Chartres, tinerii reîntorcându-se spre seara în Paris. În acest context, tinerii au închegat legături frumoase de prietenie și se vor revedea în cadrul unui Festival Orthodoxe de la Jeunesse, ce va avea loc în perioada 18-19 septembie 2020, la Castelul din Jambville (Île de France).

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni