Adaugat la: 14 Aprilie 2018 Ora: 15:14

Inaltpreasfințitul Iosif, douăzeci de ani de arhierie

Aniversarea

La 15 martie 2018 s‑au împlinit douăzeci de ani de când Părintele Iosif (Pop) a fost ales de către Adunarea Generală a Arhiepiscopiei Europei occidentale, și, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Române autocefale, hirotonit și întronizat în scaunul de arhiepiscop. În toate parohiile s‑au ridicat rugăciuni de mulțumire; numeroase mesaje de felicitare și de dragoste fiască au fost adresate Părintelui nostru întru Domnul.

Sărbătorirea

Sâmbătă 17 martie, de sărbătoarea unui mare sfânt harismatic ortodox, Sfântul Patrick, apostol și arhiepiscop al Irlandei, s‑a slujit dumnezeiasca Liturghie în catedrala mitropolitană a Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail și a tuturor Puterilor celor fără‑de‑trupuri. Părintele nostru duhovnicesc a condus slujba arhierească, înconjurat de unul dintre cei care l‑au hirotonit, mitropolitul Serafim, care a fost locum tenens al arhiepiscopului român al Parisului între 1993 și 1998; de Preasfințitul Ignatie al Hușilor; de Preasfințitul Timotei, episcopul român al Spaniei și Portugaliei; de episcopul Ioan‑Casian al Canadei și de Preasfințitul Marc, episcop vicar al arhiepiscopiei noastre. O mulțime de preoți îi înconjura, asistați de mai mulți diaconi. Limba română alterna cu franceza, dând astfel laudă împreună-lucrării francezilor și românilor în reconstruirea Arhiepiscopiei noastre din 1993.

Pomenirea morților

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii s‑a slujit un parastas. Dinaintea unei mese mari pe care s‑au pus colivele, s‑au pomenit numele multor persoane asociate cu viața Catedralei și a Eparhiei în general. A fost menționat în special numele protoiereului Grégoire Bertrand‑Hardy, unul dintre colaboratorii principali ai mitropolitului Serafim și apoi ai mitropolitului Iosif, un preot francez care avea încrederea tuturor.

Cuvintele ierarhilor

Mitropolitul Serafim a ținut un cuvânt de o mare profunzime, amintind istoria Arhiepiscopiei și omagiind clerul și credincioșii francezi care au contribuit în mare măsură la lucrarea de reorganizare a eparhiei noastre înainte ca ea să primească statutul de mitropolie. Înaltpreasfințitul Serafim a subliniat importanța de a păstra între noi, de orice naționalitate am fi, legătura iubirii, căci acolo unde este iubire, acolo este Domnul. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a răspuns pe larg și cu smerenie, subliniind că această sărbătoare nu privește persoana sa, ci întreaga obște bisericească.

Publicații

Un număr special al revistei APOSTOLIA a fost publicat cu acest important prilej. Este un frumos omagiu adus părintelui nostru duhovnicesc Mitropolitul Iosif și tuturor celor care au lucrat împreună cu el de 20 de ani pentru viața Mitropoliei române. Numeroase fotografii stau mărturie a bucuriei de a participa împreună la viața Bisericii. Au fost prezentate și două volume: acestea cuprind toate scrisorilor pastorale de Crăciun și de Paște, adresate de mitropolitul Iosif obștilor aflate sub păstorirea sa.

Pelerinaj

Duminică 18 martie, sărbătoarea a continuat! Am însoțit pe arhiepiscopul și mitropolitul nostru la biserica din Argenteuil și ne‑am închinat la mica raclă în care se află sfânta Cămașă a lui Hristos, dinaintea căruia credincioșii s‑au putut închina fiecare la rândul său. În apropierea lor s-au aflat Înaltpreasfințitul Iosif, Preasfințitul Ignatie, Preasfințitul Marc, Preasfințitul Ioan‑Casian și mai mulți preoți și diaconi. Am cântat acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, alternând româna și franceza.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a mulțumit parohului bisericii, și le‑a oferit o frumoasă icoană a Maicii Domnului, care a stat pe altar în timpul acatistului. Episcopii noștri și poporul au fost invitați să treacă pe sub mica raclă, adică pe sub sfânta Cămașă, printr‑un coridor împodobit cu minunate fresce bizantine cu răstignirea Domnului, cu împărțirea veșmintelor și cu războiul la care Fecioara a țesut cămașa Fiului său Iisus.

Amin

La rândul nostru dăm slavă lui Dumnezeu pentru Părintele nostru întru Domnul, Arhiepiscopul și Mitropolitul nostru Iosif, și pentru tot harul răspândit în toți acești douăzeci de ani în sânul parohiilor noastre și a întregii eparhii. Vom avea prilejul să trăim din nou această bucurie, pe durata Congresului Mitropoliei, pe 11 și 12 mai anul acesta.

Pr. Marc‑Antoine Costa de Beauregard, Protoiereu al Franței

 

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni