Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 4 Martie 2017 Ora: 15:14

Despre Post

Postul este legat pentru noi, după cum a fost și pentru Hristos, de ispita cea mare, ispita vremurilor din urmă, antihristică, a zilelor în care Mirele se va lua de la noi1. Postul semnifică așteptarea Mirelui. Cel care postește se îmbracă cu Hristos Cel smerit pentru a se putea îmbrăca mai deplin cu Hristos Cel slăvit când va veni bucuria pascală, euharistică, în care se prefigurează Schimbarea la Față cea de pe urmă. Și această bucurie se răsfrânge în post, postul este un ospăț luminos2. Omul hrănit cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu regăsește prin post o hrană asemănătoare cu cea a lui Adam în Rai3. Schimbând legătura omului cu Dumnezeu, postul o schimbă pe cea dintre suflet și trup, pe cea dintre omenire și cosmos.

Abținerea de la hrana cu sânge, de la carnea animalelor cu sânge cald, ne amintește adevărata noastră vocație, care este de a da viață pământului. A omorî toate ființele vii și mai ales cele a căror viață a atins cea mai mare forță și tensiune – adică animalele cu sânge cald – e în contrast frapant cu această vocație4. Postul tinde deci să restabilească ordinea legăturilor noastre cu natura exterioară. Iată cun se poate rezuma sensul postului trupesc: Nu-ți hrăni senzualitatea; pune capăt acestor ucideri și sinucideri la care duce inevitabil căutarea plăcerilor trupești; curățește-ți și regenerează-ți trupul, pentru a te pregăti pentru transfigurarea trupului universal5.

Prin post, omul depășește parțial dialectica plăcerii și a durerii, a foamei și săturării, slobozește dorința de nevoia închisă în această lume, pentru a o transforma în dorință de Dumnezeu. Postul aduce pe om în stare să trăiască în ființa sa foamea profundă a întregii zidiri, foame pe care numai Duhul o poate sătura. Căci Duhul dă mereu putere și finalitate postului și rugăciunii, El, Care le împlinește pe amândouă, fără măsură, dincolo de orice nevoie și de orice dorință6.

Olivier Clément, Cântul lacrimilor

 

Note:

1. Cf. Mt 9, 14-15.
2. Miercurea din a 2-a săptămână a Postului Mare, Sedealna a 3-a.
3. Marțea din prima săptămână a Postului Mare, a 3-a stihiră la Vecernie.
4. Vladimir Soloviev, Les Fondements spirituels de la vie.
5. Ibid.
6. André Louf, Seigneur, apprends-nous à prier.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni