Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 21 Martie 2023 Ora: 15:14

Perihoreza iubitoare

Biserica „una, sfântă, sobornicească și apostolească” își manifestă deplinătatea în comunitatea euharistică, avându-l în frunte pe episcop, care deleagă preoților săi misiunea de a-l reprezenta în diversele parohii. Chip al lui Hristos, episcopul integrează oamenii dintr-o regiune într-un Trup euharistic. Biserica este în episcop, însă la rândul său și episcopul este, în Biserică, un slujitor al comuniunii sale. Preoțimea desemnează totalitatea preoților adunați în jurul episcopului lor.

Fiecare dintre voi în parte și toți împreună vă adunați întru o singură credință, în Iisus Hristos Fiul omului și Fiul lui Dumnezeu, pentru a vă pleca unui episcop sau întregii preoțimi, în bună înțelegere, frângând o singură Pâine care e leac al nemuririi, remediu pentru a nu muri, ci pentru a trăi în Iisus Hristos în veci. (Ignatie al Antiohiei, Către Efeseni, 20, 2 SC n10, p. 90)

Biserica, este poporul adunat în jurul episcopului... Astfel, trebuie să cunoști că episcopul este în Biserică și Biserica în episcop. (Ciprian al Cartaginei, Scrisoarea 66, 8, 3, Ed. Les Belles Lettres, II, p. 226)

Aceste comunități euharistice se integrează reciproc în unitatea Bisericii universale, întrucât de-a lungul timpului și al Universului este o singură Taină Euharistică săvârșită de Hristos, Marele nostru Arhiereu. Această unitate a diver-sității se exprimă printr-un ansamblu de analogii trinitare. Ele se realizează în jurul centrelor de comuniune care au „solicitudinea”, altfel spus, responsabilitatea, de a face să circule între comunitățile locale informația, mărturia, viața și dragostea. Deoarece o comunitate locală nu exprimă Biserica decât în măsura în care ea este în comuniune cu toate celelalte, precum și Persoanele Dumnezeiești există (ființează) fiecare în cealaltă.

Găsim aceste analogii trinitare în al Treizeci și patrulea Canon zis Apostolic (în realitate, fără îndoială, elaborat în secolul al III-lea): slujirea primului episcop, oglindire a rolului Tatălui în sânul Sfintei Treimi, este aceea a unei „kenoze (deșertări)” care are menirea de a întări Bisericile locale într-o perihoreză iubitoare una față de cealaltă.

Olivier Clément, Sources,  DDB, 2007, pp. 137-138

 

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni