Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Tulburările psihice au fost privite dintotdeauna cu multă rezervă în mediile sociale, profesionale, religioase, familiale. Adeseori un diagnostic psihiatric s-a adăpostit sub un diagnostic religios, deoarece eticheta societăţii tolerează şi empatizează cu „victima” E mai uşor să spunem că e demonizat, decât să recunoaştem tabloul clinic al unei tulburări psihotice. Este nevoie să învăţăm non-judecativitatea şi să acceptăm că, aşa cum orice alt organ se poate îmbolnăvi (ficatul, stomacul, inima etc.), tot la fel şi creierul nostru se poate îmbolnăvi. Şi nu se stigmatizează!
În Manualul de Diagnostic al Tulburărilor Mintale (DSM V), observăm că deteriorarea realităţii se regăseşte în mai multe tulburări psihotice. Termenul de „psihotic” se referă la idei delirante, halucinaţii proeminente, limbaj dezorganizat, comportament catatonic sau dezorganizat. Orice modificare vizibilă a gândirii şi comportamentului unei persoane reprezintă un motiv de îngrijorare. Atunci când o persoană, mai ales de vârstă relativ tânără, devine mai izolată, mai puţin comunicativă, dezvoltă un comportament mai „ciudat” şi greu de înţeles de către cei din jur, atât persoana respectivă cât şi familia acesteia trebuie să ceară ajutorul şi sfatul medicului. Dacă aceste modificări sunt însoţite de tulburări în gândire (credinţe bizare şi greu de explicat, convingerea că ar putea fi urmărit, persecutat, că cineva i-ar putea fura gândurile sau că i-ar putea controla gândurile sau corpul etc.) sau de tulburări ale percepţiei (o persoană poate auzi sunete sau voci, poate vedea, mirosi, simţi gusturi neobişnuite sau poate simţi chiar pe piele diverse lucruri, fără să poată identifica sursele), este indicat un consult psihiatric – aceste manifestări făcând parte din tabloul unui episod psihotic.
Apar întrebări de genul: Oare mă mai vindec? Cât timp trebuie să iau tratamentul? Dacă află vecinii, prietenii? Oare o să pot să îmi întemeiez o familie? Voi mai putea lucra? Toate acestea trebuie „mângâiate” într-o echipă pluridisciplinară (medicul specialist, psihologul şi preotul duhovnic). Nu suntem într-o luptă de putere, ci suntem împreună pentru creşterea calităţii vieţii. Avem nevoie de psihoeducaţie şi suport emoţional.
Unii teologi au afirmat că demonizarea este suferinţă spirituală, iar schizofrenia este suferinţă psihică. Ca diagnostic, principala deosebire dintre posesie şi schizofrenie este caracterul obiectiv în primul caz, subiectiv şi limitat intrapsihic în al doilea. De exemplu: ai convingerea că înţelegi limba animalelor şi animalele te înţeleg? Poate un observator să confirme asta? Dacă nimeni, în afară de tine, nu vede nimic este, probabil, schizofrenie. Dacă alţi oameni văd cum pisici înnebunite fug de tine este, probabil, posesie. Există multe tulburări care se confundă cu prezenţa unei entităţi malefice printre care schizofrenia (caracterizată prin prezenţa iluziilor şi halucinaţiilor, vorbire dezorganizată, comportament catatonic, paranoia, delir de grandoare sau religios, răspunsuri afective şi emoţionale aplatizate).
Episoadele psihotice pot simula foarte fidel starea de posedare demonică prin intermediul iluziilor şi halucinaţiilor, sentimente de vină şi de grandomanie – persoana se crede Dumnezeu, satana, sau că unul din ei îi vorbeşte şi îi dă instrucţiuni pentru o misiune specială), tulburarea disociativă de identitate sau personalitate multiplă (prezenţa a două sau a mai multor identităţi, fiecare cu modul propriu de a percepe sinele şi mediul înconjurător şi imposibilitatea de a-şi aminti lucruri esenţiale despre sinele propriu, în mod normal imposibil de uitat) şi sindromul Tourette, descris prima dată în 1855 de neurologul francez Gilles de la Tourette (cel mai adesea interpretat ca un semn al posedării, din cauza manifestărilor sale: ticurile motorii şi vocale (tuse, răcnete, mârâieli, fornăit, repetarea obsesivă a cuvintelor sau a frazelor, încreţirea nasului, ridicarea umerilor, salturi, rotiri, atingerea unor persoane sau obiecte, coprolalia şi strigătele vulgare se credeau a fi o parte din manifestarile malefice şi chiar un indiciu pentru acestea).
Fără a conferi mai multă putere unuia sau a diminua valoarea celuilalt, atât diagnosticul clinic, cât şi cel religios trebuie determinat de specialişti, acordând mare atenţie faţă de deontologia profesiei, vocaţia care ne cheamă pe fiecare. Adeseori m-a surprins modul în care oamenii investesc cu putere o autoritate superioară (profesională) şi iau de bun orice primesc, fără să mai cerceteze. Harta minţii fiecăruia conţine multe labirinturi şi este absolut necesar ca la hotarele sufletului să fie Hristos care lucrează atât prin preot, cât şi prin medic, psiholog şi alţi specialişti.
Nu uitaţi că omul de lângă voi e cel mai important Om! Nu lăsaţi lucrurile, obiectele, materialul să vă câştige în defavoarea pierderii Omului!
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team