Adaugat la: 1 Aprilie 2008 Ora: 15:14

Nepsis, activităţi trecute şi viitoare

Activități ale asociației Nepsis a tinerilor ortodocși din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale în prima jumătate a anului 2008.

Nepsis, activităţi trecute şi viitoare

Din toamna lui 2007, Nepsis a început un program mai intens de activităţi. Motorul acestora a fost pe de o parte numărul în creştere de tineri din parohii, iar pe de altă parte nevoia acestora de a comunica, de a schimba păreri sau pur şi simplu de a fi împreună în căutările lor.

În parohia Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva din Paris (şi cu sprijinul ei) au avut loc trei proiecţii de film: « Întoarcerea », de Andrei Zvyagintsev, prezentat de Bogdan Vlaicu, « Va, vis et deviens » de Radu Mihăileanu, prezentat de Camelia Dascălu şi « Dominium mundi » un documentar prezentat de Olivia Drăghici şi comentat de dl Jean-François Colossimo.

Dincolo de vizionarea acestor filme cu trimiteri la creştinism, interesul întâlnirilor a constat mai ales, în discuţiile ulterioare. Acestea au oferit un cadru şi un pretext pentru întrebările pe care fiecare şi le pune, începând cu cele mai « terestre » (mondializare, de exemplu) spre cele existenţiale (există dragoste în afara creştinismului ?).

Întotdeauna Postul Mare ne face mai conştienţi de nevoia unei altfel de hrane: cea pentru suflet. Una din căile de a răspunde acesteia este prin cuvânt. De aceea, la rugămintea noastră, preoţii parohiei Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva şi alţi invitaţi ne-au vorbit şi ne-au răspuns la întrebările cele mai răspândite legate de practica şi sensul postului, despre dragostea de aproapele, despre rugăciune şi ascultare, despre curăţie.

Întâlnirea care a deschis şirul a avut loc la începul postului, ca să ne aducă lămuriri asupra rânduielii acestuia, pentru a diferenţia practica ortodoxă a postului de obiceiuri generate de « e bine să » cărora nu li se cunoaşte mereu originea şi, mai ales pentru a ne ajuta să postim activ… Aşa cum a spus unul din părinţi, «ţinând post, mâncăm rezultatul fotosintezei, deci ne hrănim cu Lumină »…

Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, împreună cu părintele Nicolae Florea, ne-au împărtăşit cu dragoste cuvinte despre dragostea ca renunţare la sine. Chemarea la dragoste este imposibil de împlinit omeneşte. Harul primit la Botez este cel care face posibil răspunsul nostru la această poruncă, ea fiind « puţin mai grea decât a învia morţii ». Începutul dragostei este tăierea voii proprii, renunţarea la dorinţa de a vrea sa fim centrul vieţii celuilalt. Contraintuitiv, rugăciunea pentru aproapele nostru devine «Doamne, miluieşte-mă pe mine, păcătosul », rugăciune în care ne recunoaştem toată neputinţa de a deţine sau cunoaşte binele celuilalt. Judecata noastră va fi făcută în faţa Dragostei, Hristos nespunând nimic, nefăcând vreun reproş, doar iubindu-ne, dar atât de mult, încât pentru noi această dragoste va fi de nesuportat.

Cât ne rugăm pentru celălalt ? Până unde mergem cu ajutorul nostru ? Părintele Răzvan Ionescu a răspuns la aceste întrebări vorbindu-ne despre ascultare. În ascultare se împlinesc şi primesc sens toate gesturile şi eforturile noastre pentru celălalt. Cea mai importantă relaţie este cea cu duhovnicul nostru de care, odată ales, trebuie « să ne ţinem ». Duhovnicul trebuie să-şi găsească odihnă în fiii lui şi aceştia să-i aducă bucurie, la rândul lor.

Curăţia nu înseamnă mare lucru dacă rămâne la primul nivel, acela al trupului. Părintele Emilian Marinescu şi părintele Gavriil Marin au prezentat păstrarea curăţiei şi drumul spre ea în căsătorie şi în monahism. Pe măsură ce înaintăm în viaţa duhovnicească şi dorinţele noastre Îl au pe Hristos în centru, simţurile noastre interne se curăţă. Cele două căi – căsătoria şi monahismul – pot fi considerate neseparate în măsura în care atât într-una cât şi în cealaltă eforturile merg spre această purificare a trupului şi a sufletului.

Ultima conferinţă din acest post va fi ţinută de Înalt Prea Sfinţitul Iosif sâmbătă, 19 aprilie, în parohia Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva, pe tema entuziasmului duhovnicesc.

Până în vară vor mai avea loc o serie de evenimente la care sunteţi invitaţi şi aşteptaţi.

În Săptămâna Luminată, din 1 în 4 mai are loc Congresul Nepsis organizat la Bruxelles. Tema congresului este « Dragostea toate le crede, dragostea nu trece niciodată », iar invitaţii sunt Înalt Prea Sfinţitul Iosif şi părintele Constantin Necula (Sibiu, România). Alături de tinerii din Belgia, gazde ne vor fi şi părinţii Patriciu Vlaicu şi Constantin Pogor.

Va urma un pelerinaj pe urmele sfinţilor Irlandei (din 12-16 iunie), pelerinaj ce cuprinde Dublin, Glendalough, Clonmacnoise şi Belfast precum şi vizita unor biserici, schituri şi mănăstiri (contact : Bogdan Grecu, bogdangrecu@yahoo.co.uk). Tot pentru luna iunie se prevede un pelerinaj la mănăstirea Sfântul Siluan, Franţa (contact şi detalii : Camelia Dascălu, camidelas@yahoo.fr ). 

Ne apropiem cu paşi repezi de Sfintele Paşti, după un post în care poate am încercat să fim mai conştienţi de noi înşine. Să ne ajute Domnul să putem răspunde chemării Lui la dragostea pe care ne-o dovedeşte urcând pe Cruce. 

 

Anca Sav

Nepsis, activităţi trecute şi viitoare

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni