Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
A sosit Postul Sfintelor Pasti! Ce spuneţi de un prânz cu ardei umpluţi cu orez si legume? Vă garantez că sunt deliciosi!
ARDEI UMPLUŢI, DE POST
Ingrediente: 150 g orez, o conservă de 400 g ciuperci feliate, 2 cepe, 2 morcovi mijlocii, 1 ardei (capia) roşu, o lingură de faină de mălai, un dovlecel mic, 50 ml ulei, 2-3 linguri pastă de tomate, 3 linguri de apă, o lingură de sare, piper după gust, 8 ardei medii pentru umplut.
Mod de preparare: Dăm morcovul pe răzătoarea mică, apoi curăţăm şi tăiem mărunt ceapa, ardeiul şi dovlecelul. Punem într-o tigaie uleiul, îl încălzim şi adăugăm ceapa, o călim uşor un minut, două, după care adăugăm apa şi celelalte legume (ardeiul capia, dovlecelul, morcovul, ciupercile feliate) şi lăsăm la călit cinci minute, amestecând continuu. Adăugăm şi orezul, amestecăm şi mai lăsăm compoziţia la fiert încă zece minute, după care punem sare, piper şi bulion. Amestecăm şi mai lăsăm cinci minute să se gătească, după care luăm vasul de pe foc, lăsăm puţin la răcit şi adăugăm mălaiul în compoziţie. Umplem ardeii cu acest amestec, îi aşezăm într-o oală încăpătoare în care putem pune în prealabil, pe fund, câteva frunze de viţă-de-vie, adăugăm apă pe trei sferturi, opţional câteva roşii rase sau bulion, pentru un gust mai bun, sigilăm capătul ardeilor cu câte un căpăcel obţinut din roşii şi dăm oala la cuptor, la temperatură medie, 30-40 de minute.
SUPA LUI HIPOCRATE
Medicul Hipocrate a trăit cu aproape două milenii în urmă, în Grecia, şi este considerat părintele medicinei. A lăsat o moştenire deosebită din punct de vedere al unor informaţii medicale şi de nutriţie uimitoare, care au rezultat în urma călătoriilor sale întreprinse în Grecia şi Asia Mică. Dr. Max Gerson a descoperit într-o carte de medicină populară veche o supă-tratament prescrisă de Hipocrate în tratamentele sale de detoxifiere, folosind-o în tratarea unor boli grave, precum: tuberculoza, cancerul, diabetul, artrita, alergi- ile, ulcerul, bolile de inimă, de rinichi şi chiar scleroza multiplă. Ea are un puternic rol detoxifiant, echilibrând relaţia cantitativă între potasiu şi sodiu din organele corpului.
Reţeta originală: 1,5 l apă, 1 cană morcov tocat, 1 cană ţelină tocată, 1 cană de praz tocat, 1/2 cană de pătrunjel tocat. Legumele se spală cu atenţie şi se fierb, fără să fie curăţate, într-un vas acoperit cu capac, ca să nu iasă aburii, timp de 30 minute, la foc mic.
Reţeta reinterpretată de dr. M. Gerson:
Într-o oală se pun o ţelină medie, o rădăcină de pătrunjel, un căţel de usturoi, 2 bucăţi mici de praz, cca 700 g roşii, 2 cepe, 1 kg cartofi şi o legătură de pătrunjel verde. Legumele, tăiate cuburi după ce au fost foarte bine spălate, se fierb tot în coajă, cu apă cât să le acopere, într-o oală cu capac etanş, cca 30 minute.
Imediat după fierbere se pasează totul bine, iar supa-cremă rezultată se păstrează la frigider maxim două zile. Se încălzeşte doar atât cât se consumă şi se serveşte cu pătrunjel verde proaspăt tocat. Efectele asupra corpului uman vor fi uimitoare.
(după alimentatie-sanatoasa.com)
PASTĂ DE FASOLE SI AVOCADO
Ingrediente: 400 g fasole albă fiartă, 1 avocado, zeama de la 1/2 lămâie, 1-2 căţei de usturoi, 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă albă, 2 linguri de suc de roşii, sare, piper.
Mod de preparare: Curăţăm avocado, îl tăiem în cuburi şi-l umezim cu zeama de lămâie. Strivim usturoiul. Amestecăm fasolea cu avocado şi usturoiul şi frulăm totul cu mixerul. Adăugăm uleiul, asezonăm după gust şi amestecăm bine. Se va forma o pastă fină, numai bună de întins pe pâine. Ceapa o curăţăm şi o tăiem peştişori, iar într-o tigaie de teflon o tragem puţin cu o lingură de ulei, până se înmoaie. Adăugăm sucul de roşii şi turnăm sosul obţinut deasupra pastei de fasole.
Se poate servi, în perioada postului, pur şi simplu cu pâine proaspătă sau prăjită şi murături.
Reţeta următoare este cu totul specială şi merită încercată, mai ales dacă vreţi să serviţi ceva deosebit...!
TRANDAFIRI DE MERE ÎN FOIETAJ
Ingrediente: o foaie de aluat foietaj (cca 300 g) decongelat, 3 mere (roşii sunt mai indicate), 3 linguri de gem (mai ales de caise), zeama de la 1/2 lămâie, praf de scorţişoară, zahăr pudră.
Mod de preparare: Merele spălate bine se taie în jumătate şi se scoate cotorul cu seminţe, apoi se feliază subţire-subţire (mărul fiind aşezat pe masă cu partea tăiată în jos). Bucăţelele de măr se pun într-un bol împreună cu sucul de lămâie şi apă, astfel încât să fie acoperite complet. Se dau la cuptorul cu microunde pentru 3 minute. Se scurg de lichid şi se lasă la uscat pe un şerveţel de hârtie. Între timp, întindem foaia de aluat (dacă e prea groasă încercăm să o întindem mai mult cu sucitorul) şi o tăiem (de-a latul) în 6 fâşii. Într-un pahar se pune gemul cu 2-3 linguri de apă, se dă la cuptorul cu microunde pentru 1 minut, iar apoi se omogenizează bine cu o linguriţă. Pe fiecare fâşie de aluat, după ce a fost unsă cu sos de gem, se aşază feliile de la jumătate de măr, una după cealaltă, suprapunându-se puţin şi acoperind doar jumătatea de sus a foietajului, după care se dă un praf de scorţişoară şi se îndoaie cealaltă jumătate de aluat peste mere. Acum rulaţi cu grijă dintr-un capăt în celălalt şi... gata un trandafiraş. După ce sunt rulaţi toţi, se aşază într-o tavă acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei (sau o tavă de brioşe) şi se dau la cuptor cca 40-45 de minute (până sunt copţi şi în interior).
Trandafiraşii se servesc pudraţi cu zahăr. O minunăţie!
Avocado este un fruct, deşi mulţi dintre noi tindem să credem că aparţine clasei legumelor, datorită nuanţei sale verzi şi gustului. Iată 3 curiozităţi despre avocado pe care, cel mai probabil, nu le ştiaţi:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team