Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Specialiştii sunt de părere că vinetele reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul mâncărurilor de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Vinetele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi. Iată o reţetă delicioasă!
VINETE EVANTAI
Ingrediente: 1 vânătă mare (cca 500 g), 200 g prosciutto, 300 g mozzarella, 2 roşii mari, 4-5 căţei usturoi, 4-5 frunze busuioc, 4-5 linguri ulei măsline, sare, piper.
Mod de preparare: Spălăm vânăta şi o tăiem felii pe lungime până la cotor, apoi o aşezăm într-o tavă. Punem feliile de prosciutto între feliile de vinete. Bilele de mozzarella le tăiem felii şi le aşezăm peste feliile de prosciutto.
Alegem roşii mai tari, le tăiem felii şi le aşezăm peste mozzarella. Pisăm usturoiul cu busuiocul, sarea, piperul şi uleiul de măsline până obţinem un sos pe care îl turnăm în tavă, peste vinete. Dăm la cuptor pentru aproximativ 45 minute.
Delicios! Se pot servi atât calde, cât şi reci.
(după caietulcuretete.ro)
PASTA DE TON
Ingrediente: 500 g ton la conservă, 150 g unt (margarină), sucul de la 1/2 lămâie, 2 fire ceapă verde (sau 1/2 ceapă albă), sare, piper.
Mod de preparare: Untul trebuie să fie moale. Tonul se scurge bine de uleiul din conservă. Într-un vas adânc se amestecă tonul şi sucul de lămâie; apoi se adaugă untul şi se frulează cu un blender, până când totul devine o pastă fină. Peste pastă se adaugă ceapa tăiată foarte mărunt, sare şi piper după gust. Se amestecă folosind o lingură (nu blenderul). Şi... gata! Se poate servi pe pâine prăjită, pe felii de roşii sau ca umplutură pentru ouă, de ce nu? O delicatesă!
Iar ca desert vă propun o reţetă de ruladă cu banane ce poate fi făcută şi de post, o prăjitură care sigur îi va încânta pe cei mici, dar şi pe cei mari!
RULADA OCHI DE ELEFANT
Ingrediente: 300 g biscuiţi (simpli; altfel, dacă sunt dulci, trebuie redusă cantitatea de zahăr), 200 ml lapte (sau lapte de soia), 100 g zahăr, 3 linguri cacao, 6 linguri fulgi de cocos, 125 g unt (sau margarină), 5 linguri zahăr pudră, 2 banane, esenţă de vanilie şi rom.
Mod de preparare: Biscuiţii se mărunţesc şi se amestecă împreună cu 3 linguri de fulgi de cocos şi cacaua. Laptele se încălzeşte pe foc împreună cu zahărul, obţinându-se un sirop în care se adaugă şi romul. Acest sirop se toarnă peste biscuiţii măcinaţi şi se amestecă până se omogenizează într-un aluat ca o plastilină. Se ia o folie de plastic (celofan) şi se întinde compoziţia pe ea, ca o foaie de prăjitură dreptunghiulară, lungă cât două banane. Untul înmuiat se freacă împreună cu zahărul pudră, celelalte 3 linguri de cocos şi vanilia. Această cremă se întinde uniform pe toată suprafaţa aluatului. Rularea începe de pe latura mai lungă, nu înainte de a pune, pe lung, cele două banane decojite. După ce rulada e gata, se dă la frigider până a doua zi.
DE LA BUNICA CITIRE...
(din Biblioteca Formula As)
1. Ţinute la frigider, bananele se înnegresc repede şi se înmoaie. Cea mai bună conservare a lor: într-un coş de nuiele, într-un loc bine aerisit.
2. Busuiocul verde va fi la îndemână, în cămară, dacă după ce îi veţi spăla frunzele le veţi presa într-un şervet de bucătărie, le veţi toca uşor, punându-le apoi într-un borcan. Turnaţi deasupra untdelemn de măsline. Veţi obţine un preparat culinar de excepţie, bun de pus în salata de roşii, în omlete, în feluri de peşte, budinci cu brânză şi alte delicatese. Recipientul trebuie ţinut la adăpost de lumină şi de căldură, cel mai bine la frigider.
3. Spălaţi legumele şi zarzavaturile în apă sărată. În modul acesta, îndepărtaţi sigur insectele, ouăle şi viermii ascunşi în ele şi care sunt greu de văzut. Toate legumele dobândesc un gust mai accentuat dacă la preparare li se adaugă un vârf de cuţit de zahăr. Legumele au un gust mai delicat dacă, după fierbere, le condimentăm cu puţin sos de soia, în loc de sare.
4. Ciocolata nu suportă extremele. Nu-i place nici la căldură, că se topeşte, dar nici la frigider, unde îşi pierde aroma.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team