Adaugat la: 22 Martie 2015 Ora: 15:14

Evenimente pe scurt

FRANŢA

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2015, părintele Mihai Tirrier, paroh al pa­rohiilor de la Montpellier şi Nîmes, a adormit în Domnul după o îndelungată suferinţă, în locuinţa sa de la Avignon. Marţi, 17 februarie, a avut loc înmormânta­rea. Dumnezeiasca Liturghie arhierească a fost săvârşită în parohia Sfântul Andrei de la Montpellier, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, împreună cu Preasfinţitul Marc Nemţeanul şi un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba înmormântă­rii a avut loc în biserica mănăstirii Acoperământul Maicii Domnuluide la Solan. Câteva sute de credincioşi, doisprezece preoţi – din care câţiva veniţi din România – şi cinci diaconi au săvârşit slujba, împreună cu maicile, în limbile română şi fran­ceză. Părintele Mihai a fost înmormântat în cimitirul privat al obştii de la Solan. O agapă a fost pregătită apoi cu generozitate de către maici. Mai mulţi preoţi ai Protoieriei Franţei vor sluji rând pe rând în parohia de la Montpellier.

16 februarie 2015: a avut loc, în Biserica cu hramul Soborul Maicii Domnuluide la Limours, hirotonirea întru preot a diaconului Octavian Dabija, de către Părintele Mitropolit Iosif. Părintele Octavian, slujitor al parohiei Sfânta Parascheva si Sfânta Genovevadin Paris, – unde a fost hirotonit întru diacon în luna mai 2001 –, va sluji atât în această parohie, cât şi ca preot misionar. Vrednic este!

Duminică, 25 ianuarie 2015, biserica de la Romainville s-a îmbrăcat în haine de sărbă­toare cu ocazia hramului paro­hiei Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. L-am avut în mij­locul nostru pe părintele nostru mitropolit Iosif care a slujit litur­ghia arhierească şi a adresat un cuvânt de învăţătură cu putere multă. Înainte de Sfânta Liturghie, la care s-au împărtăşit o mare parte din cei 600 de credincioşi prezenţi, părintele nostru mitropolit a sfintit cele 4 icoane care alcătuiesc ico­nostasul bisericii noastre. Rugăciunea s-a continuat cu o agapă frăţească pre­gătita de credincioşii parohiei. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi de sărbătoare şi pentru toate binefa­cerile revărsate asupra parohiei de la Romainville în cei 7 ani de la înfiinţare.

Sâmbătă, 21 februarie, a avut loc a pa­tra conferinţă din ciclul Mari Duhovnici, care a evocat viaţa şi personalitatea Părintelui Ilie Cleopa (1912-1998). Manifestarea a fost găzduită în cripta bisericii Saint-Sulpice din Paris.

 

SPANIA

• Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, a fost invitat, în peri­oada 20-25 ianuarie, să ia parte la evenimentele din Tarragona, cu prilejul sărbă­toririi Sfântului Fructuosus, unul dintre patronii spirituali ai parohiei „Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica şi Fructuosus de Tarragona” Fiind în acelaşi timp Săptămâna Ecumenică de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, ierarhul s-a întâlnit şi cu re­prezentanţi ai altor culte, printre care Arhiepiscopul Romano-Catolic de Tarragona, Dr. Jaume Pujol Balcells.

• În Duminica Vameșului și a Fariseului, 1 februarie 2015, Preasfințitul Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei a fost prezent în mijlocul credincioşilor parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi" din insula Ibiza, Arhipelagul insulelor Baleare. În preajma hramului paro­hiei din Ibiza, Preasfinţia Sa a săvârşit duminică Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoţi alcă­tuit din părintele stareţ Teofil Popescu de la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă" din Cheile Turzii şi părintele paroh Ştefan Seman.

• Într-o atmosferă de sărbătoare, în prezenţa unui public doritor de literatură şi de inedit, a avut loc duminică, 1 februarie 2015, prezentarea cărţii Vânătorii de stelea doamnei Stela Anghel, venită special din România pentru a face cunoştinţă cu publi­cul românesc din Spania. Cartea a apărut la editura Semne în anul 2014 cu o prezentare făcută de Pavel Șușară, autor, critic și istoric de artă. Vânătorii de stele este o carte de eseuri despre opere și au-tori, despre personalităţi din cultura universalăși românească (Gabriel Garcia Marquez, Arthur Rimbaud, Milan Kundera, Federico Garcia Lorca, Constantin Noica, Mihai Eminescu etc.). 

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni