Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Vedeta pe care v-o propun în acest număr al revistei este... FICATUL. De cele mai multe ori, ficatul de pui se consumă pentru plăcerea gustului, însă acesta aduce si foarte multe beneficii organismului. Aceste beneficii se datorează conţinutului de vitamine (A, B1, B12, acid folic), dar si de substanţe minerale precum seleniu, acid pantotenic, fier, niacină si fosfor.
În continuare, vă propun să revenim la tradiţiile de odinioară; atunci când oamenii trăiau sănătos, mâncarea nu conţinea atâtea E-uri, era gustoasă si, mai presus de toate, naturală. În acest spirit, haideţi să probăm un pate de ficat făcut în casă.
Se prepară usor, repede si este potrivit pentru toate vârstele.
PATEU DE CASA
Ingrediente: 500 g ficăţei pui/curcan, 1 ceapă, 2 căţei usturoi, 1 lingură ulei măsline, 100 g unt, 50 ml smântână lichidă, cca 500 ml lapte, sare, piper, 1-2 linguri coniac (sau vin licoros). Opţional: un vârf de cuţit de seminţe de chimen (sau cimbru uscat).
Mod de preparare: Ficăţeii se spală bine și se curăţă de pieliţe; se pun într-un vas și se acoperă cu lapte, se adaugă un căţel de usturoi zdrobit și se dau la frigider pentru minim o oră. Într-o cratiţă punem la încins uleiul cu jumătate din unt, ceapa tăiată fin și usturoiul zdrobit care a rămas. Cui îi place gustul de chimen, îl poate adăuga în cratiţă. Scoatem ficăţeii din lapte și îi asezăm peste celelalte ingrediente de pe foc. Amestecăm din când în când, ţinând totul pe foc până ce ficatul e pătruns şi ceapa e moale. Când totul e gata, se adaugă coniacul (sau vinul) şi se mai lasă 1 minut pe foc mic. Se continuă cu frularea tuturor ingredientelor din cratiţă, la care se adaugă restul de unt şi smântâna, sare şi piper după gust. Totul se mixează până ce obţinem o pastă fină.
Se dă la frigider, unde se poate păstra până la o săptămână.
Pateul se poate servi cu pâine prăjită şi roşii sau murături sau, dacă doriţi, puteţi să-l folosiţi pentru prepararea unor delicioase ouă umplute.
SUGESTII
1:Pentru a fi mai plăcut la gust copiilor, în pateu se poate adăuga, atunci când se frulează totul, şi cărniţa de pe pulpele de pui fierte în supă, fără piele (cam aceeaşi cantitate ca şi ficăţeii) şi trei gălbenuşuri fierte tare; iar pentru a avea consistenţa dorită, se mai poate adăuga supă.
2:Folosind pateul de mai sus, dar fără porţia de unt adăugată la frulare, trebuie să obţinem un pateu mai tare din care vom forma o RULADĂ DE PATEU CU UNT AROMAT. Untul îl scoatem de la rece şi-l lăsăm să ajungă la o consistenţă numai bună de întins pe pâine. Pentru ruladă ne ajutăm de o bucată de hârtie de copt de dimensiuni 20/30. Întindem pasta de ficat uniform, fără să ajungem la margini, iar peste ea punem untul moale şi încercăm să-l uniformizăm pe toată suprafaţa. Presărăm mărar/pătrunjel tocat mărunt şi începem să rulăm pe latura mai mică. Dăm rulada la rece şi... o servim cu pâine de casă aburindă... Mmmmm......................................
FICĂŢEI DE PUI CU SOS DE ROŞII ŞI USTUROI
Ingrediente: 1 kg ficăţei, 2 cepe, 1 morcov, 200 ml (un pahar) suc de roşii, 3 căţei de usturoi, 50 ml vin roşu, sare, piper, ulei.
Mod de preparare: Cepele se taie mărunt şi se călesc la foc iute cu puţin ulei, într-o cratiţă. Se adaugă şi morcovul ras fin, împreună cu ficăţeii spălaţi (şi eventual ţinuţi în lapte, pentru a reduce gustul amărui datorat sângelui) şi curăţaţi bine. Când aceştia s-au rumenit puţin, se completează cu vinul, sucul de roşii şi cca 100 ml de apă. Se dă focul mai încet şi se lasă totul la fiert pentru 20-25 minute, până începe să scadă sosul. Doar la sfârşit, când se stinge focul, se sărează şi piperează după gust, se adaugă usturoiul pisat şi se lasă tocăniţa să se odihnească vreo 5 minute, cu capacul pus.
Se poate servi cu mămăliguţă alături. Un deliciu!
În continuare vă propun o reţetă foarte rapidă de praline cu cocos, un desert fresh şi... colorat!
RAFFAELLO DE CASĂ
Ingrediente: 200 g zahăr, 250 g ricotta, 300 g fulgi de cocos, 1/2 pahar de rom sau lichior (după preferinţe). Pentru ornat: nucă de cocos, cacao amară, bombonele colorate; opţional, pentru interior: alune nesărate sau visine.
Mod de preparare: Se amestecă totul (fără ingredientele pentru ornat si umplut mingiuţele) într-un vas, până se omogenizează amestecul. Formaţi mingiuţe între palme, iar apoi rostogoliţi-le prin cocos, ciocolată sau bombonele. După ce le-aţi modelat pe toate si le-aţi asezat pe un platou, puneţi-le la frigider pentru cel puţin două ore, după care puteţi să le serviţi. Garantat toţi vor fi încântaţi de aceste minunăţii!
ŞTIAŢI CĂ...?
1. Dacă introducem în felurile de mâncare gătite cât mai des acest aliment: FICATUL DE PUI, beneficiile se vor resimţi în scurt timp. Iată 10 motive, destul de puternice, pentru consumul frecvent al acestui aliment (fiecare valoare procentuală se referă la 100 g ficat în raport cu necesarul zilnic uman):
(healthmad.com)
2. Ficatul de pui sau de vită este prima recomandare a nutriţionistilor în prevenirea anemiei. În 100 g ficat se găsesc între 4 si 12 mg fier usor asimilabil. Spre deosebire de carnea de vită si de porc, bogate în grăsimi, ficatul este o carne slabă; conţine mai puţin de 4 g grăsimi la 100 g. Datorită conţinutului sărac în ţesut conjunctiv si grăsimi, ficatul este foarte usor de digerat, de aceea poate fi introdus si în regimul alimentar al copiilor mici. Ni se atrage atenţia totuşi asupra conţinutului ridicat de colesterol pe care îl conţine ficatul: ficatul de raţă sau de gâscă - 380 mg; ficatul de oaie - 370 mg; ficatul de vită - 350 mg, ficatul de pui - 250 mg.
(jurnalul.ro)
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team