Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Vedeta propusă pentru acest număr al revistei va fi salata verde, ea fiind inclusă de nutritionişti în toate dietele rapide, pentru că stimulează digestia, reglează metabolismul şi este delicioasă, mai ales dacă e preparată cu imaginaţie. Având în vedere că mai peste tot se găseşte la orice oră în magazine, vă propun două reţete uşoare, gustoase şi sănătoase, de care cu siguranţă vă veţi îndrăgosti. Spor la treabă!
CIORBĂ DE SALATĂ VERDE
Ingrediente: 2-3 buc. salată verde, patru fire de ceapă verde (sau o ceapă), patru fire de usturoi verde (sau doi căţei de usturoi), 1/2 l borş proaspăt (sau două linguri de oţet sau zeamă de lămâie), 100 g smântână, patru ouă, două linguri de ulei (eu am folosit de măsline), sare după gust, opţional mărar.
Mod de prepapare:
Se curăţă ceapa verde, usturoiul şi salata şi se spală bine. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei până se înmoaie un pic; apoi se adaugă salata scursă bine de apă şi tăiată şuviţe; se călesc împreună înăbuşit 1-2 minute, după care se stinge cu 2-3 l de apă. Se adaugă sarea şi se lasă la fiert cca. 30 de minute, după care se adaugă borşul de tărâţe; se pune apoi usturoiul şi verdeaţa tocate mărunt şi se ia oala de pe foc. Se drege ciorba cu două gălbenuşuri de ou bătute cu smântână. Se poate servi caldă, dar şi rece, dacă în loc de smântână, de exemplu, se adaugă o jumătate de litru de lapte, reducând cantitatea de apă adăugată iniţial. Înainte de a se servi la masă se poate adăuga papara făcută din restul de ouă şi albuş şi tăiată în cubuleţe.
Sugestii: dacă sunteţi în perioada de post, se pot elimina ouăle şi smântână şi se pot înlocui cu lapte şi smântână de soia.
SALATĂ CU OU SI PARMEZAN
Ingrediente: o salată verde mare; cinci ouă fierte: trei tari şi două moi; o cană de crutoane; 100 g parmezan ras; 100 g bacon, sare, piper; pentru sos:o lingură de maioneză de usturoi (un căţel de usturoi zdrobit, frecat cu o lingură de ulei de măsline), o jumătate de cană de iaurt, un baton de brânză topită moale, o linguriţă de oţet balsamic.
Mod de prepapare:
Se spală şi se taie salata într-un castron încăpător. Baconul se toacă fideluţă şi se prăjeşte câteva minute într-o tigaie din teflon, ca să devină uşor crocant, apoi se lasă să se răcească şi se pune peste salată. Se adaugă ouăle moi deasupra, încercând să „ungem” frunzele de salată ca şi cu un sos; iar ouăle fierte tari se vor adăuga tăiate în patru, împreună cu parmezanul ras şi bucăţelele de pâine prăjită, sarea şi piperul. Separat se prepară sosul, amestecând toate ingredientele, după care se toarnă peste salată.
Poftă bună!
STIAŢI CĂ...?
• Vechii egipteni cunoşteau salata de acum 6.000 de ani. Herodot, părintele istoriei, n-a scăpat din vedere să consemneze calităţile salatei verzi, care era servită la masa regilor persani în secolul al Vl-lea î.Hr. Galen, renumit medic din Pergam, recomanda consumarea salatei pentru a beneficia de un somn odihnitor şi de o minte clară. Împăratul roman Cezar Augustus, după ce s-a însănătoşit urmând o cură de salată, a rămas convins că numai acest aliment l-a refăcut. Drept recunoştinţă, a ridicat un monument spre lauda proprietăţilor salatei. Din păcate, acest monument nu a supravieţuit până în zilele noastre, iar existenţa lui ne este cunoscută doar din scrieri.
• Substanţele conţinute de salată (de exemplu: iod, magneziu, fosfor, zinc, calciu, aminoacizi, clorofilă) stimulează şi drenează ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia (lenea) organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea glandelor endocrine.
• Apa rămasă de la fierberea salatei, băută înainte de culcare, ajută la obţinerea unui somn mai odihnitor.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team