Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 16 Aprilie 2014 Ora: 15:14

Rețete și sfaturi practice (aprilie 2014)

În ziua de Paşte, tot creştinul merge la biserică, la Liturghie, să se împărtăşească, şi apoi, împreună cu familia şi cei dragi, sărbătoreşte Învierea Domnului în cadrul unei mese festive. Iată câteva idei pentru această masă.

DROB

Ingrediente:1 kg măruntaie miel - fi­cat, inimă, splină, rinichi (pentru cine nu suportă această carne, se poate folosi piept, ficat, pipote si inimi de pui), 7 ouă, o lin­gură de smântână, o felie de pâine înmuiată în lapte, două legături de ceapă ver­de, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, o legătură de usturoi verde (sau doi căţei de usturoi), sare, piper, ulei. Opţional: prapur sau foaie de plăcintă pentru înve­lit drobul; dacă vă place gustul, se mai pot adăuga compoziţiei de drob si vreo 200 g de spanac fiert.

Mod de prepapare:

  • Măruntaiele se spală si se curăţă bine de sânge si grăsimi, apoi se pun la fiert în apă cu sare, împreună cu trei ouă. După ce au fiert, se scot din apă si se lasă la ră­cit. Se curăţă ouăle.
  • Se toacă mărunt (cu masina de to­cat sau cu un cuţit) măruntaiele, pâinea stoarsă de lapte, verdeaţa. Se adaugă trei ouă crude, sare si piper după gust si se amestecă totul într-un bol.
  • Se pregăteşte o formă pentru copt (de chec sau rotundă): se pune o folie de aluminiu în tavă şi se unge cu puţin ulei (sau se foloseşte prapurul sau foa­ia de plăcintă, care trebuie să acopere şi partea de deasupra a drobului). Se aşază jumătate din compoziţie pe fundul formei, se nivelează, se pun pe mijloc cele trei ouă fierte tari, apoi se acoperă cu restul de compoziţie. Deasupra se toarnă ultimul ou crud, bătut bine cu smântână.
  • >Se pune tava în cuptorul încins (cca 185 grade) pentru cca 40 minute, până se rumeneşte bine. Când e gata, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Se serveşte ca ape­ritiv rece.

În continuare, vă propun „Friptură de miel cu iaurt şi lămâie”, care este o reţetă în stil libanez, special pentru cei care nu apreciază gustul prea intens al cărnii de miel. Gustul specific este rafinat, îmbogă­ţit cu aromele ingredientelor şi condimen­telor adăugate, rezultând o friptură de miel savuroasă şi foarte fină.

MIEL CU IAURT SI LĂMÂIE

Ingrediente:1,5 kg carne miel tranşa­tă în bucăţi potrivite, 750 ml iaurt gras, o lămâie, o linguriţă de boabe de coriandru, 5 căţei de usturoi, sare, piper, ulei de măs­line.

Mod de prepapare:

  • Se spală carnea tăiată potrivit; poa­te fi pulpă şi/sau costiţe de miel.
  • Într-un blender se macină usturo­iul, boabele de coriandru şi vreo 3 fâşii de coajă de lămâie (doar partea galbenă). Această mixtură se amestecă cu iaurtul, zeama de la lămâie, sare, piper şi 1-2 lin­guri ulei de măsline.
  • Din sosul de iaurt se păstrează la fri­gider un pahar (cca 350 ml), iar restul se pune împreună cu carnea, în pungi sigi­late, care se dau la frigider şi se lasă peste noapte.
  • A doua zi se aşază toată carnea într-o tavă şi se mai stropeşte cu puţin ulei. Se dă la cuptor (190 grade) pentru cca o oră.
  • Când friptura este rumenită frumos (test: o scobitoare intră uşor în carne, eli­berând sucuri limpezi), carnea este gata. Se poate servi cu o garnitură de cartofi copţi, salată verde şi sosul de iaurt rămas.

(după www.retetecalamama.ro)

 

Şi să nu uităm de ceva dulce. Pentru cei cărăra le place ciocolata. Iată ceva delicios și simplu!

 

PRĂJITURA NOIRE

Ingrediente: 

BLAT: 150 g biscuiţi, 75 g unt, două linguri cacao neagră. CREMĂ: 250 g ciocolată amăruie, 50 g unt, 250 ml frişcă lichidă, 10 g gelatină, esenţă cafea / rom. GLAZURA: 50 g ciocolată amăruie, 50 g unt, puţin lapte.

Mod de prepapare:

  • BLATUL: se macină biscuiţii fin; se adaugă cacao şi untul topit şi se ames­tecă până când compoziţia devine sfărâ­micioasă; răsturnăm totul într-o tavă de chec tapetată cu folie transparentă, nive­lăm presând cu o lingură şi dăm la rece până pregătim crema.
  • CREMA: gelatina o punem la hidratat în câteva linguri de apă rece; ciocolata o topim pe foc mic (sau pe baie de aburi) împreună cu untul şi frişca lichidă, până se omogenizează totul; lăsăm să se răcoreas­că un pic, astfel încât să se ajungă la o tem­peratură suportabilă degetului, şi adăugăm gelatina; amestecăm din nou până ce aceas­ta se topeşte şi se încorporează bine în com­poziţia de ciocolată; aromăm cu esenţă de cafea sau rom, după gust.
  • Turnăm compoziţia în tavă, peste blatul de biscuiţi, şi dăm la frigider pen­tru câteva ore, până se întăreşte.
  • Se răstoarnă pe un platou şi se aco­peră cu o glazură de ciocolată: 50 g cio­colată amăruie topită la foc mic împreu­nă cu 50 g unt şi puţin lapte, până ajunge la consistenţa dorită.
  • Se poate servi împreună cu fructe proaspete sau din compot.

POFTĂ BUNĂ!

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni