Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 10 Martie 2014 Ora: 15:14

Rețete si sfaturi practice (martie 2014)

Pentru că este indicat să înlocuiesti, măcar din când în când (sau în timpul postului), proteinele de origine animală cu cele din ciuperci, vă propun pentru început o reţetă cu „carne vegetală" care sigur o să vă placă.

CIORBĂ FALSĂ DE BURTĂ (CU PLEUROTUS)

Ingrediente: o ceapă albă, doi morcovi, 500 g pleurotus, doi gogoşari muraţi, două lin­guri de ulei, o cană de mujdei de usturoi, o cană de smântână de soia, 1/2 l lapte de soia, sare, piper, ardei iuţi, oţet.

Mod de preparare:

-  Se curăţă ceapa şi morcovii; se taie mă- runt-mărunt şi se călesc un minut în ulei, în- tr-o oală de vreo 3-4 litri.
-  Se adaugă doi litri de apă şi sarea şi se lasă la foc iute vreo 10 minute.
-  Pleurotusul se spală şi se taie felii sub­ţiri (ca să imite bucăţelele de burtă); tot feli- uţe subţiri se taie şi gogoşarii acri.
-  Se adaugă ciupercile în oală şi se fierbe totul la foc mediu încă vreo 10-15 minute (ciu­percile trebuie să fie pătrunse, dar nu moi, ci ferme, un pic gumate).
-  Când totul e fiert, se opreşte focul, se adaugă (mestecând întruna) laptele de soia, o jumătate din cana de mujdei, o jumătate din cana de smântână (diluată iniţial într-un pic de zeamă) şi feliile subţirele de gogoşar. Se po­triveşte la gust de sare, piper şi oţet.

Ciorbiţa se serveşte fierbinte, însoţită de ar­dei iute, mujdei şi smântânică. O minunăţie!

În continuare, vă sugerez o salată cu puţine calorii si care face concurenţă binecunoscutei sa­late de vinete.

SALATĂ DE CONOPIDĂ

Ingrediente: o conopidă de vreo 700 g, 5-6 linguri de iaurt de soia, zeama de la o ju­mătate de lămâie, o lingură de ulei de măsli­ne, un căţel de usturoi, 2-3 fire de ceapă ver­de, sare, piper; opţional: mărar.

Mod de preparare:

-Conopida se curăţă şi se spală, apoi se rupe în bucheţele mici; se pune la fiert în apă cu sare (cca 10-15 minute; o lingură de zea­mă de lămâie adăugată în apa de fiert reduce mirosul specific); după ce e fiartă, se scurge, se lasă la răcit şi se mărunţeşte cu cuţitul.
-Se face un sos din usturoiul zdrobit fre­cat cu uleiul, până devine ca o maioneză; se adaugă zeama de lămâie şi iaurtul.
-Într-un bol se amestecă împreună cono­pida cu ceapa tăiată rondele; se adaugă apoi sosul şi se amestecă bine; se acoperă cu o fo­lie şi se dă la frigider pentru o jumătate de oră, cel puţin.

Această salată se poate servi, de exemplu, pe pâine integrală sau prăjită, adăugând, dacă vă place, şi câteva fire de mărar. Este grozavă!

BUDINCĂ DE OREZ

Ingrediente: două căni de orez (de pre­ferat cu bobul rotund, căci are mai mult ami­don), 3 linguri pesmet, 6 căni apă (sau lapte de soia), 1 kg mere rase, 200 g zahăr, vanilie, un vârf de cuţit de sare, coajă de portocală, 100 g margarină.

Mod de preparare:

-Se spală orezul foarte bine şi se pune la fiert cu un vârf de cuţit de sare, iar când este aproape gata se adaugă jumătate din zahăr.
-Separat, într-o cratiţă, se topeşte marga­rina, se pun merele, pesmetul şi restul de za­hăr (se poate micşora cantitatea de zahăr în funcţie de dulceaţa merelor), apoi se călesc până scade zeama şi rămân ca o pastă, după care adăugăm vanilia şi portocala.
-Într-o cratiţă, punem o folie de plastic şi un strat de orez, un strat de mere, iar orez, iar mere şi dăm la răcit.
-După ce s-a răcit, răsturnăm pe un pla­tou, luăm folia şi deasupra acoperim cu o ploa­ie de scorţişoară, cu fructe din dulceaţă sau cu frişcă vegetală, după imaginaţie.

Poftă bună!

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni