Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 11 Decembrie 2013 Ora: 15:14

Rețete cu Cous-cous

Cous-cous-ul este un aliment extrem de interesant datorită numeroaselor modalităţi de a-l folosi în bucătărie. Aceste bobiţe mici se fierb şi se pot amesteca cu aproape orice fel de ingrediente şi mâncăruri. În continuare, vă propun două reţete simple şi delicioase cu cous-cous.

COUS-COUS CU ROŞII, MĂSLINE ŞI CEAPĂ

Ingrediente (3 porţii): 250 g cous-cous; 300 ml supă de legume; 300 g roşii cherry; o ceapă; o cană de măsline fără sâmburi; 2-3 lin­guri ulei măsline; oregano (cimbrişor).

Punem la fiert supa de legume. Când a fiert, punem cous-cous-ul şi stingem focul imediat. Amestecăm puţin şi acoperim cu un capac, respectând instrucţiunile de pe cutie, deci îl lăsăm aşa cam 4-5 minute. Între timp tăiem ceapa, roşiile şi măslinele în feliuţe sub­ţiri. Le punem într-un castron şi asezonăm cu o  lingură de ulei de măsline, sare şi puţin ore­gano. Restul uleiului îl adăugăm peste cous-cous şi punem castronul din nou pe foc foar­te mic. Amestecăm 1-2 minute. Luăm de pe foc şi lăsăm la răcit. Când s-a răcit, amestecăm cous-cous-ul cu salata şi lăsăm la rece puţin. Este absolut minunat! Poftă bună! (sursa: bucataras.ro)

Observaţie: Dacă nu postiţi, puteţi adă­uga şi bucăţele de piept de pui sau peşte (ton).

 

SALATĂDE COUS-COUS ŞI VERDEŢURI

Ingrediente (2 porţii): o cană de cous- cous fin; o cană şi jumătate de apă (sau supă de legume); ulei de măsline; 2 fire de ustu­roi verde; 2 fire de ceapă verde; câteva fire de pătrunjel verde şi mărar; 4 ridichi; 2 castra­veţi mărişori; un ardei gras; 2 linguri de oţet (sau zeamă de lămâie); un borcan de iaurt (de 300 ml).

Pentru cous-cous punem la fiert apa (care poate fi înlocuită cu supa de legume) cu sare, piper şi 2 linguri bune de ulei de măsline. Când începe să fiarbă, punem cous-cous-ul, amestecăm bine şi tragem oala de pe foc. O acoperim şi o lăsăm câteva minute (mini­mum 5) aşa, până cous-cous-ul se umflă şi devine pufos. Dacă folosiţi unul fin, se va face foarte repede.

Intre timp ne tocăm mărunt legumele, pătrunjelul şi mărarul. Punem cous-cous-ul într-un bol adânc, peste el legumele tăiate cubuleţe şi pregătim dressingul: iaurt + oţet + ulei de măsline (1-2 linguri) + verdeţurile tocate + sare şi piper după gust. Amestecăm bine şi turnăm dressingul peste amestecul din bol.

Dacă salata nu vi se pare destul de consis­tentă pentru a constitui ea în sine un fel prin­cipal, o puteţi servi pe post de garnitură. Poftă bună! (sursa: Teo's Kitchen)

 

ŞTIAŢI CĂ... ?

Cous-cous-ul este folosit de mii de ani în Africa de Nord. Prin măcinarea grâului arnăut (grâu de primăvară cu bobul mare şi lun­guieţ, de culoare galben deschis) se obţin niş­te bobiţe mici, care poartă denumirea de cous-cous (cuşcuş). Acesta constituie un bun înlocuitor pentru paste, orez sau cartofi. In ge­neral, cous-cous-ul se foloseşte în asociaţie cu peşte sau carne şi legume. Cu toate acestea, poate fi utilizat şi în deserturi sau gustări, ames­tecat cu fructe şi iaurt.

Supa de vită, pui sau legume îi adaugă o aromă deosebită dacă este folosită în loc de apă. Apa în care este fiert poate să conţină seminţe de pin, cimbru, oregano, busuioc, scorţişoară sau alte condimente şi plante aro­matice.

În plus, cous-cous-ul este un aliment nu­triţional benefic pentru vegetarieni: conţine proteine (o ceaşcă de cous-cous gătit are 12% din necesarul zilnic), fibre, selenium, vitami­ne din complexul B-urilor (riboflavina, niacina şi tiamina) benefice pentru dezvoltarea ce­lulară, sistemul imunitar, energie.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni