Adaugat la: 8 Martie 2013 Ora: 15:14

Întâlnirea tinerilor Nepsis din Lazio cu Preasfinţitul Siluan

În seara zilei de marţi, 19 februarie 2013, a avut loc întâlnirea lunară a tinerilor ortodocşi români din regiunea Lazio cu Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, la parohia „Zămislirea Maicii Domnului” din Roma – La Rustica, păstorită de părintele Ilie Ursachi. 

 

Întâlnirea tinerilor Nepsis din Lazio cu Preasfinţitul Siluan

Tema întâlnirii a fost „Cine sunt eu? Identitatea tânărului ortodox”. Ca şi alte dăţi, programul a început cu învăţături din partea Preasfinţiei Sale referitoare la identitatea noastră de creştini primită prin Sfânta Taină a Botezului. Ulterior, Preasfinţitul Siluan a dat răspuns la unele întrebări ale tinerilor care doreau să afle ce înseamnă să fii fiu al lui Dumnezeu şi ce trebuie să împlineşti pentru a fi creştin. În legătură cu acest ultim aspect, s-a pus accentul pe faptul că mulţi dintre noi vrem să fim creştini, dar nu înţelegem ce înseamnă de fapt acest lucru şi că nu este de ajuns doar să mergem duminica la Biserică pentru a ne considera drept „băieţi buni”.

Cu toţii trebuie să înţelegem ce înseamnă să mergi pe calea lui Hristos şi ce înseamnă să fim ai Lui, lucru care necesită respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Pentru a face aceasta, Preasfinţitul împreună cu tinerii s-au gândit la calităţile Domnului Iisus Hristos, în Care noi toţi ar trebui să ne oglindim pentru a ne putea considera buni creştini. Acestea sunt: iertarea, dragostea necondiţionată, fidelitatea, jertfa, milostenia, smerenia, bunătatea, puritatea, ascultarea, răbdarea, curăţenia sufletească, înfrânarea, milostenia, înţelepciunea, sinceritatea.

Preasfinţitul Siluan a descris PURITATEA ca deschiderea sufletească spre Dumnezeu care face ca inima să nu se încline către lucrurile care provoacă suferinţă şi remuşcări.

Pentru a înţelege mai bine cele în legătură cu ÎNFRÂNAREA, s-a vorbit despre legătura dintre trup şi suflet şi despre experimentul lui Pavlov, în urma căruia animalele pot fi condiţionate să manifeste un anumit tip de comportament, neavând raţiunea care să domine asupra instinctului, pe când noi, oamenii, putem şi trebuie să ne înfrânăm de la toate cele care ne îndepărtează de Dumnezeu. Dacă trăim numai târâţi de instinct şi dorinţe, nu putem fi creştini adevăraţi. Nu trebuie să dăm frâu liber păcatelor ce reprezintă ruperea legăturii cu Dumnezeu, ci trebuie să fim permanent atenţi la drumul cel bun, la toate gândurile, înclinaţiile, privirile şi simţirile pe care Dumnezeu le aşteaptă de la noi. Noi suntem chemaţi să fim fiinţe duhovniceşti, iar dacă nu hrănim partea duhovnicească, murim lăuntric.

O dimensiune importantă a identităţii creştinului, subliniată de Preasfinţitul, este rugăciunea, care trebuie făcută cu bucurie şi cu pace. Convorbirea cu Dumnezeu, cu Maica Domnului şi cu Sfinţii ne ajută să ne regăsim identitatea noastră de tineri ortodocşi.

Spre finalul întâlnirii, ca de obicei, Preasfinţitul Părinte Episcop a răspuns la nenumăratele întrebări referitoare la aspectele discutate.

Pornind de la ASCULTARE, s-a hotărât şi tema următoarei întâlniri, care va fi legată de raportarea noastră la Dumnezeu, de motivul adevărat al ascultării poruncilor Lui şi de cum putem lua ca model de ascultare pe Maica Domnului.

Mădălina Andronic, responsabil Nepsis, Paraclis Torre Spaccata din Roma

Întâlnirea tinerilor Nepsis din Lazio cu Preasfinţitul Siluan

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni