Adaugat la: 7 Septembrie 2012 Ora: 15:14

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Dragi copii, probabil că mulţi fani ai filmelor de animaţie au fost luaţi prin surprindere de decizia Academiei Americane de Film de a înmâna în 2011 statueta Oscar unui scurtmetraj ce nu are în spate echipa genială de la Pixar. The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore al regizorilor William Joyce şi Brandon Oldenburg şi al companiei de producţie Moonbot Studios a emoţionat şi impresionat plăcut jurnaliştii de specialitate și publicul larg, care i-au comentat subiectul îndelung și cu bucurie. Este un film mut, foarte expresiv, fermecător, care arată un pic retro și un pic naiv, o animație impecabilă tehnic și artistic.

După ce un uragan îi devastează oraşul natal, Morris ajunge într-o casă veche plină de cărţi, care prind viaţă şi interacţionează cu el, răspândind fericire în sânul comunităţii lovite de catastrofa naturală. Morris rămâne ani în şir custodele acestei comori de învăţătură.

Copiii, părinţii şi bunicii care vin la vila transformată într-un soi de bibliotecă pentru a împrumuta cărţi sunt desenaţi în alb şi negru înainte de a lua în mâini volumele fermecate, iar după ce sunt însufleţiţi de pasiunea lecturii sunt zugrăviţi în culori. Prin urmare, mesajul scurtmetrajului este cât se poate de clar: omul devine mai fericit şi mai bogat din punct de vedere spiritual datorită culturii pe care o acumulează prin lectură.

Inspirat de dragostea pentru cărţi, The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore este un frumos îndemn artistic la o îndeletnicire înțeleaptă – plăcerea de-a citi.

Știaţi că:

Cea mai mare carte din lume

Este „Atlasul Klencke” şi, pentru a o ridica, este nevoie de şase persoane. Pentru a putea fi deschisă, mai sunt necesare încă două persoane, întrucât exemplarul măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri de lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din partea neguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al II-lea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660.

Cartea cea mai mică din lume

Pare a fi o versiune a poveștii „Cameleonul”, de Anton Cehov. Aceasta este mai mică de un milimetru pătrat și include trei ilustrații colorate de mână. 

O altă carte minusculă după dimensiunile sale este volumul publicat de Die Gestalten și are doar 2,4 x 2,6 mm.

Renumitul tipograf german, Joshua Reichert, a creat un alfabet special pentru această mini-carte ABC cu picturi, produsă în orașul tradițional al cărții, orașul Leipzig. Era amplasată într-o cutiuță specială din lemn, unde era și o lupă. Se consideră că aceasta este una dintre cele mai mici cărți din lume. Pentru tipărirea acesteia a fost nevoie mai întâi de crearea tuturor utilajelor necesare tipăririi în miniatură.

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni