Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 10 Iunie 2012 Ora: 15:14

Binecuvântarea rodului muncii românilor din Gijon‑Oviedo

Binecuvântarea rodului muncii românilor din Gijon‑Oviedo

După mai mulţi ani de slujire într‑o biserică catolică, credincioşii ortodocşi români din parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Gijon‑Oviedo, în frunte cu preotul paroh Nicolae Florin Goia, au reuşit să transforme un spaţiu oarecare într‑un locaş sfânt de rugăciune. Biserica lor a fost sfinţită duminică, 20 mai, de către Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei. Locaşul a fost împodobit cu icoane, cu o catapeteasmă cu icoane bizantine şi toate cele necesare slujirii, astfel încât, chiar dacă este departe de ţara noastră, să nu se deosebească cu nimic de bisericile din România.

Slujba de târnosire a bisericii a început la ora 9.00, alături de Preasfinţitul Episcop Timotei slujind părintele paroh Florin Goia, protosinghelul Nicodim Moldovan din parohia „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Salamanca şi diaconul Claudiu Nicoară. După cum este rânduiala, în cadrul acestei slujbe a fost sfinţită masa Sfântului Altar, în piciorul căreia au fost aşezate sfinte moaşte şi care a fost sărutată în această zi de toţi credincioşii, atât bărbaţi, cât şi femei.

Preasfinţitul Timotei a explicat semnificaţia acestor momente: „La sfinţirea bisericii este singura dată când li se permite şi femeilor să intre în Sfântul Altar, semn că biserica sfinţită simbolizează Raiul, Împărăţia lui Dumnezeu deschisă tuturor acelora care vor să intre în Ea. În Împărăţia lui Dumnezeu intrăm dacă dorim, Dumnezeu nu obligă pe nimeni, ci cel ce vrea mântuirea, acela trebuie să Îl caute pe Dumnezeu, trebuie să ajungă, prin rugăciune, să Îl cunoască pe Dumnezeu”. 

Sfinţirea bisericii din Gijon‑Oviedo, moment de înnoire duhovnicească pentru toţi enoriaşii, a avut loc în Duminica Orbului din naştere, în care Evanghelia ne‑a pus în faţă minunea vindecării unui orb de către Mântuitorul Hristos. Redându‑i acestuia vederea, Mântuitorul şi‑a arătat dumnezeirea, a explicat, în cuvântul său, Preasfinţitul Timotei: „Cine a fost trimis de Dumnezeu în lume să ne scape de orbirea sufletească? Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Dumnezeu ne dă ceea ce ne este de folos spre mântuire, însă fiecare dintre noi avem libertatea cu care ne‑a înzestrat Dumnezeu. Dar să fim conştienţi că darul cel mai de preţ pe care El vrea să ni‑l dea este mântuirea, pe care o primim venind la biserică, rugându‑ne şi intrând în comuniune cu Dumnezeu primind Trupul şi Sângele Mântuitorului. Doar apoi vom putea spune, ca orbul, că suntem şi noi luminaţi. Şi trebuie să ne străduim să păstrăm lumina primită de la Hristos, adică să‑L păstrăm pe Hristos”.

Mulţumindu‑i chiriarhului pentru încununarea bucuriei întregii comunităţi ortodoxe din Gijon‑Oviedo prin sfinţirea bisericii parohiale, părintele Nicolae a amintit de strădania şi efortul credincioşilor, care, prin realizarea lor, au devenit exemple de ctitori: „Cu toţii ştim ce este dorul, dar românii din Asturias au mai avut un dor, dorul de a avea un locaş în care să ne întâlnim cu Dumnezeu. Patru ani au trăit cu acest dor, de aceea se cuvine să‑I dăm slavă lui Dumnezeu că ne‑a învrednicit să ajungem în acest moment”.

La final, părintele paroh i‑a dăruit Preasfinţitului Timotei Crucea Victoriei, simbolul Provinciei de Asturias, care să îi amintească de această zi importantă pentru românii de aici. De asemenea, Părintele Episcop Timotei le‑a înmânat diplome bisericeşti celor care au avut o contribuţie semnificativă la amenajarea bisericii, în semn de recunoştinţă pentru efortul lor.

În toamna anului 2007, prin decizia Înaltpreasfinţitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, a fost întemeiată parohia ortodoxă română din Gijon‑Oviedo, pusă sub ocrotirea Sfântului Antonie cel Mare şi păstorită de preotul Nicolae Florin Goia. Orice început al unei parohii române în diaspora are greutăţile specifice, una dintre problemele urgente fiind găsirea unui spaţiu de slujire. După ce au slujit o vreme într‑o biserică catolică, enoriaşii au închiriat spaţiul unei foste televiziuni locale din Gijon. Treptat au adus toate cele necesare, iconostasul fiind sculptat în lemn de tei de meşterul Nicolae Câmpean din Dej. Bucuria este cu atât mai mare cu cât parohia a primit şi o părticică din moaştele sfântului care îi ocroteşte, ale Sfântului Antonie cel Mare, de la preotul catolic Don Gaspar Muñiz Alvares. Cu toate aceste roade, a început o nouă etapă din viaţa parohiei ortodoxe române din Provincia de Asturias, nordul Spaniei.

Binecuvântarea rodului muncii românilor din Gijon‑Oviedo

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni