Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Aprilie 2012 Ora: 15:14

Slujiri arhiereşti în Scoţia

Sâmbătă, 17 martie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Patrick, apostolul celţilor şi ocrotitorul spiritual al Irlandei, comunitatea ortodoxă română din Edinburgh, Scoţia l‑a avut ca oaspete, din încredinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, pe Preasfinţitul Ignatie Mureşeanul, arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

Slujiri arhiereşti în Scoţia

Liturghia arhierească săvârşită cu această ocazie a fost găzduită cu generozitate de biserica parohiei „The Good Shepherd” din Murrayfield, Edinburgh. Împreună cu Preasfinţitul Ignatie au slujit părintele Marcel Oprişan, parohul bisericii româneşti din Glasgow, şi părintele Ioan Florin Florescu, preot misionar în cadrul aceleiaşi parohii. 

În predica rostită la sfârşitul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţitul Ignatie a evidenţiat faptul că „toate chemările Domnului la slujire sunt spontane, luminoase, irezistibile şi dătătoare de sens. În faţa unor asemenea chemări nu mai simţi nevoia să primeşti explicaţii suplimentare sau glose despre modul cum trebuie să împlineşti cuvântul Domnului. Toate sunt plenare şi te simţi copleşit de autenticitatea lor. Domnul ne cheamă, pe fiecare dintre noi, la ceea ce se potriveşte cel mai bine structurii noastre interioare, sufleteşti”. În finalul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Ignatie le‑a adresat calde mulţumiri atât celor doi preoţi pentru dragostea şi jertfa pe care o pun la temelia slujirii lor preoţeşti, cât şi credincioşilor prezenţi pentru implicarea consistentă în viaţa Bisericii din diaspora, adresându‑le îndemnul de a spori numărul celor care participă la slujbele Bisericii prin asumarea unui apostolat pe care, generic, îl numim „liturghia de după Liturghie”. 

De asemenea, Preasfinţitul Ignatie i‑a mulţumit domnului dr. Mihai Delcea, şeful Biroului consular din Edinburgh, pentru sprijinul efectiv pe care îl acordă comunităţii româneşti, cu precădere comunităţii ortodoxe române din Scoţia, în vederea obţinerii unui lăcaş de cult în capitala acestei regiuni a Regatului Unit al Marii Britanii. În cuvântul de răspuns, domnul Mihai Delcea a subliniat excelentele raporturi de colaborare pe care le are cu preoţii slujitori ai comunităţii ortodoxe din Edinburgh şi Glasgow, nutrind speranţa ca viitoarea vizită arhierească în capitala Scoţiei să fie găzduită într‑o biserică aflată în proprietatea comunităţii ortodoxe române. 

În continuarea vizitei pastorale, sâmbătă seara şi duminică, 18 martie, Preasfinţitul Ignatie, însoţit de Părintele Marcel Oprişan, s‑a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei ortodoxe române „Sfânta Cruce” din Aberdeen, nordul Scoţiei. Întâmpinat cu multă bucurie de către Părintele Gabriel Hlade, parohul şi sufletul acestei comunităţi, de către Părintele Mihai Novacovschi şi Părintele arhidiacon Paul Loghin, ambii slujitori la parohia ortodoxă română din Birmingham, şi de către enoriaşii din parohie, Preasfinţitul Ignatie a săvârşit slujba Vecerniei Mari cu Litia, adresând un cuvânt de învăţătură „despre adevărul că noi ne lăudăm cu orice altceva, numai nu cu şi în Crucea Domnului”. În cadrul Liturghiei de dimineaţă, la care au participat credincioşii micuţei, dar inimoasei comunităţi ortodoxe româneşti din Aberdeen, omilia duminicală a fost centrată pe gândul că „în faţa Domnului orice perdant este, de fapt, un câştigător, iar orice câştigător este, de fapt, un perdant de cea mai bună calitate”, având în fundal cuvântul Domnului din Evanghelia Duminicii Sfintei Cruci: „Oricine va voi să‑şi scape sufletul, acela îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va scăpa” (Mc. 8, 35). 

Duminică seara, credincioşii din Glasgow s‑au bucurat de dulceaţa rugăciunii împreună cu Preasfinţitul Ignatie, la slujba vecerniei, după care le‑a fost adresat un cuvânt duhovnicesc despre „Postul Mare – răstimp liturgic de grădinărit sufletul”. 

Luni, 19 martie, Preasfinţitul Ignatie, însoţit de Părintele Marcel Oprişan, a vizitat mănăstirea românească în formare „Sfântul Ninian şi Sfântul Cuthbert” din Insula Mull. În aceeaşi zi a fost slujită vecernia în mănăstirea Sfântului Columba (+ 597), încreştinătorul Scoţiei, la „St. Oran’s Chapel” de pe Insula Iona, zidită în secolul IX d.Hr. 

Marţi, 20 martie, ziua de prăznuire a Sfântului Cuthbert (+ 687), Preasfinţitul Ignatie a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite în parohia ortodoxă română „Întâmpinarea Domnului” din Glasgow. 

Miercuri seara, 21 martie, a avut loc o conferinţă la Capela Universităţii din Glasgow, cu tema „Îndoiala – strămoaşa credinţei”, susţinută de Preasfinţitul Ignatie şi organizată de Părintele Marcel Oprişan, capelanul acestei universităţi pentru Asociaţia Studenţilor Ortodocşi din Glasgow.

Pr. Marcel Oprişan

Slujiri arhiereşti în Scoţia

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni