Adaugat la: 1 Octombrie 2010 Ora: 15:14

Creştinii ortodocşi din Coslada, pe urmele sfinţilor, în Grecia - prima iniţiativă de acest fel din Spania

Pelerinajul este puterea de a-ţi rupe în mod voit din viaţa ta trecătoare pentru a te simţi în mod voluntar mai aproape de Dumnezeu prin intermediul sfinţilor săi.

Creştinii ortodocşi din Coslada, pe urmele sfinţilor, în Grecia - prima iniţiativă de acest fel din Spania

Cu aceste gânduri a părăsit temporar Spania, în perioada 25 mai – 2 iunie a.c., cu destinaţia Grecia, primul grup de pelerini, format din 44 de credincioşi ai Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” din Coslada (Madrid), în prima iniţiativă misionară de acest gen organizată în Episcopia Spaniei şi Portugaliei.

Considerată de mulţi drept leagănul civilizaţiei occidentale, Grecia are o istorie lungă şi bogată, timp în care şi-a răspândit influenţa pe trei continente. Ţărmurile Mării Egee au văzut dezvoltarea primelor civilizaţii europene, şi anume cele ale minoanilor şi miceenilor. După ce acestea au început să cadă, a urmat o Eră Neagră până în 810 î. Hr., când a apărut o nouă civilizaţie elenă. A fost Grecia oraşelor-state care stabilea colonii în Marea Mediterană, care rezista invaziilor perşilor şi a cărei cultură va fi baza civilizaţiei elene, după căderea imperiului lui Alexandru cel Mare (rege al Macedoniei).

Atena. Primul popas. De aici am plecat cu vaporul spre Insula Eghina, locul unde se află moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul, ocrotitorul parohiei noastre, al cărui trup găsit neputrezit revarsă asupra credincioşilor ce ajung aici daruri de bucurie, sănătate şi lumină. „Eu construiesc o casă de lumină şi mulţi vor vedea lumina şi vor veni aici la Eghina” - spunea Sfântul Nectarie încă din timpul vieţii. Zilnic credincioşii se închină la moaştele Sfântului Nectarie, la mormântul său, merg la chilia unde a trăit şi, astfel, fac din Mănăstirea Sf. Treime şi Insula Eghina unele dintre cel mai iubite locuri de pelerinaj din întreaga Grecie. Sfântul Nectarie este cinstit drept mare tămăduitor al cancerului şi al multor boli grave, fiind nenumărate minunile săvârşite asupra creştinilor din întreaga lume ortodoxă.

Pe Insula Eghina, nu departe de Mănăstirea Sfântului Nectarie, se află „Panagia Hrisoleontissas” sau Mănăstirea „Sf. Maria”, locul în care Sf. Nectarie obişnuia să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Sfântul Mina este o altă mănăstire de maici, aflată în apropierea Templului Zeiţei Apheea, pe care credincioşii o pot vizita sau participa la slujbele ţinute în acest lăcaş de cult.

În Atena am mai vizitat Acropole (termenul provine din grecescul akros - „ridicat“ şi polis - „oraş“ şi înseamnă „oraşul de sus“; în incinta ei acropola curpinde un ansamblu unitar format din palate, temple, statui, altare) şi locul unde Sfântul Apostol Pavel a vorbit atenienilor.

Odată ajuns la locul pelerinajului, vei vedea că pelerinii creează o lume a lor aparte, lumea pelerinilor, sub grija şi îndrumarea Bisericii. Ceea ce este minunat este că acolo poţi întâlni oameni foarte diferiţi, din toate sferele sociale, de toate vârstele şi din toate regiunile ţării, oameni pe care altfel nu i-ai fi putut vedea stând laolaltă. De ce? Pentru că mulţimea pelerinilor este de fapt o mulţime de fraţi întru credinţă, care caută adevărul împreună. Pelerinajul şterge graniţele între oameni.

În 27 mai, ne aflam în drum spre insula Evia (unde se află moaştele Sf. Ioan Rusul), unde am participat cu toţii la Sfânta Liturghie şi la procesiunea închinată Sfântului, în ziua lui de pomenire. Ne-am continuat drumul spre mănăstirea Cuviosului David, unde se cinstesc moaştele Cuviosului David şi se află mormântul fericitului stareţ Iacov Tsalikis; tot aici se află părticele din moaştele Sfinţilor Ciprian şi Iustina, Sf. Gheorghe, Sf. Pantelimon, Sf. Trifon, Sf. Arhid. Ştefan, Sf. Fanurie.

Continuând călătoria noastră, cu destinaţia Kalambaka, ne-am oprit la mănăstirea Kato-Xenia, unde se află o parte din Brâul Maicii Domnului, Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Cea Străină” dar şi părticele din moaştele Sfintei Paraschevi, ale Sf. Fanurie, Sf. Pantelimon, Sf. Zenovia şi Zenoviu, Sf. Gheorghe. Aici, ne-au întâmpinat două inimoase maici, Antonia şi Andreea, din Moldova noastră încercată toată vara de inundaţii, care ne-au copleşit cu răbdarea şi bunătatea lor.

Iată-ne ajunşi la Kalambaka! Aici vom vizita Meteora. Este o aşezare monastică, constituind cel mai important centru monastic ortodox al teritoriului grecesc, după Muntele Athos. În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină, în timp ce altele se conservă foarte bine, sunt intacte şi funcţionează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Rusanou şi altele). Pentru mărturia ei creştină, istorică, arhitectonică, în general artistică şi geologică, zona este recunoscută ca una care trebuie să se păstreze şi ca monument ocrotit de către UNESCO şi de către alte organisme internaţionale. Mănăstirile sunt construite pe piscurile stâncoase, la peste 300 m deasupra văii râului Pinios, fiind înconjurate de hău. Peisajul sălbatic pare rupt de realitate, iar din acest loc parcă pleci purificat şi plin de viaţă.

După fiecare curbă, priveliştea este tot mai spectaculoasă, iar mănăstirile se înşiră de-o parte şi de alta a şoselei, până pe cel mai înalt platou, unde, la altitudinea de 613 m, se află mănăstirea cea mai reprezentativă din tot ansamblul, cunoscută sub numele de Marele Meteor (sau Mănăstirea Transfigurării), cu hramul „Schimbarea la Faţă”. Întemeietorul ei a fost un călugăr venit de la Muntele Athos - Atanasie Meteoritul.

Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia şi principalul oraş din regiunea greacă Macedonia, găzduieşte multe şi minunate biserici. Aici am trecut, rând pe rând, şi ne-am închinat în bisericile Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir (unde se află moaştele Sf. Dimitrie şi ale Sfintei Anisia), Sf. Gheorghe (cea mai veche biserică creştină din Grecia), Sf. Sofia (unde se află moaştele Sf. Vasile cel Nou), Catedrala Mitropoliei (unde se afla moaştele Sf. Grigorie Palama), dar am vizitat şi faleza şi centrul istoric cu Turnul Alb.

29 mai. Mult aşteptata zi a croazierei în jurul Sfântului Munte Athos, numit pe bună dreptate Grădina Maicii Domnului. Despre încreştinarea Sfântului Munte se păstrează din tradiţie următoarele date: după Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos la cer, Sfinţii Apostoli, împreună cu Maica Domnului, au aruncat sorţi să vadă ce parte a pământului li se va încredinţa pentru propovăduirea Evangheliei. Sorţii Maicii Domnului au căzut să meargă pe pământul Ivirului, care acum se numeşte Georgia. Preasfânta s-a bucurat şi se pregătea pentru plecare, dar i s-a arătat îngerul Domnului şi i-a zis să nu se depărteze de Ierusalim, că ţara ce i-a căzut se va lumina mai târziu, iar acum să primească îngrijirea altui pământ, pe care i-l va arăta Domnul. Astfel, Maica Domnului a rămas în Ierusalim în casa preaiubitului ucenic al Domnului, Sfântul Apostol Ioan.

Plecarea ei a fost în felul următor: Lazăr, care a fost înviat de Mântuitorul Hristos a patra zi, se afla în insula Cipru, unde fusese hirotonit episcop de Sfântul Apostol Varnava. Fiind deci în Cipru, a dorit din tot sufletul s-o vadă pe Maica Domnului, dar ezita să meargă în Ierusalim, ferindu-se de ura evreilor, care căutau să-l omoare. Aşa că i-a scris Preasfintei Fecioare, rugând-o să vină în insula Cipru. Maica Domnului a răspuns că va veni, dar să-i trimită o corabie.

Când Maica Domnului împreună cu Sfântul Apostol Ioan călătoreau spre insula Cipru, din rânduiala lui Dumnezeu s-a ridicat o furtună pe mare şi corabia a fost dusă în apropierea Muntelui Atonului.

Văzând frumuseţea locului, Preasfânta Fecioară a cerut Fiului ei să-i dăruiască acest munte, ca să-l aibă ca moştenire. Atunci, s-a auzit un glas zicând: „Primeşte acest loc ca moştenire şi în el îşi vor afla scăparea toţi care vor să se mântuiască”.

În acest moment acolo sunt în jur de 2500 de călugări. Numărul mănăstirilor este stabilit la 20, iar a schiturilor la 12. Numărul chiliilor nu se ştie exact, deoarece au fost foarte multe părăsite şi s-au dărâmat. Cele 20 de mănăstiri, în ordinea după care sunt aşezate în catalogul mănăstirilor atonite, sunt următoarele: Marea Lavră, Vatopedu, Iviru, Hilandaru, Dionisiu, Cutlumuş, Pantocrator, Xeropotamu, Zografu, Dohiariu, Caracalu, Filoteu, Simonopetra, Sfântul Pavel, Stavronichita, Xenofont, Grigoriu, Esfigmenu, Sfântul Pantelimon (Russikon) şi Constamonitu.

De aici, am trecut pe uscat şi am vizitat „mănăstirea Sfântul Ioan Evanghelistul” – Suroti (unde se află mormântul părintelui Paisie Aghioritul şi moaştele Sf. Arsenie Capadocianul), mănăstirea închinată Sf. Anastasia Farmakolitrias (vindecătoarea de otravă), ambele în apropiere de Salonic, mănăstirea „Buna-Vestire” din Ormilia şi am participat la Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Pantelimon” din localitatea Vatopedi, vecină cu Ormilia, şi izvorul de lângă paraclisul închinat Sfintei Paraschevi, vindecătoarea de ochi, din Valea Tembi.

31 mai. Oprire în Insula Corfu. Capitala insulei, oraş medieval, este şi principalul port şi cel mai mare oraş din Insulele Ionice, având aproximativ 30000 de locuitori. În acelaşi timp este şi un oraş modern, frumos şi primitor, stilul arhitectural fiind un amestec straniu de influenţe siciliene, veneţiene, franceze şi engleze, mărturii a tot atâtea dominaţii străine, care s-au împletit cu tradiţiile şi tehnicile locale. Un stil arhitectural unic, aducând şi mai mult farmec localităţii. S-au păstrat foarte bine clădiri şi vile vechi, elegante, palatele ce altădată erau proprietatea unor familii înstărite, pieţele amenajate în manieră franceză sau fortăreţele, care în trecut apărau insula de atacuri.

Dar cel mai preţios odor sunt bisericile cu sfintele moaşte. Aici odihnesc Sfântul Ierarh Spiridon (sec. IV) şi Sfânta Împărăteasă Teodora (sec. IX), cu trupurile intregi, neputrezite, pline de bună-mireasmă. Ce duh şi ce bucurie. Ce atmosferă minunată, ce simţăminte în prezenţa lor. Tot în Corfu, ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, datând din secolul al XIII-lea, din mănăstirea Paleocastritsa.

Urmăm cu acrivie itinerariul propus şi mergem spre Patras, în sud, al treilea oraş ca mărime din Grecia. Numit „poarta occidentală a Greciei”, Patrasul este un centru comercial internaţional, în timp ce portul său foarte animat reprezintă punctul ce comunică cu Italia şi, într-adevăr, cu restul Europei Occidentale. Oraşul cu două universităţi de stat şi un Institut tehnologic, are o mare comunitate studenţească, fiind un important centru ştiinţific, cu rezultate notabile în domeniul educaţiei tehnice.

Aici avem o întâlnire importantă, cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României şi al românilor de pretutindeni. În impresionanta catedrală mitropolitană din Patras stau de veghe cinstitul cap al Sfântului Andrei şi crucea, în formă de X, pe care acesta fost răstignit.

În drum spre Atena, aflată la peste 200 km de Patras, ne-am „odihnit” sufletele în două prea-frumoase mănăstiri: a Sfântului Patapie (sfânt din secolul al V-lea, cu moaştele întregi) şi a sfântului Gherasim, loc în care este înălţată o minunată biserică construită în inconfundabilul şi inegalabilul stil bizantin.

Frumoase locuri. Peste 20 de biserici şi mănăstiri. De neuitat clipe.

Pelerinajul a fost legat dintotdeauna de ideea de călătorie, de străbatere a timpului şi a spaţiului. Atunci când au început să fie practicate primele pelerinaje, în secolele IV şi V, cuvântul şi conceptul de „turism” nu existau încă. Turismul este o invenţie modernă, a omului de astăzi, prea obosit şi chinuit de grijile lumeşti ale vieţii.

Fii şi tu, cititorule, pelerin! Măcar o dată în viaţă! Nu trebuie să ai neapărat mulţi bani pentru a pleca în pelerinaj. Trebuie să ai dorinţă, dragoste şi hotărâre. Cu bine!

Presbitera Gina Cimpoca

 

Creştinii ortodocşi din Coslada, pe urmele sfinţilor, în Grecia - prima iniţiativă de acest fel din Spania

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni