Adaugat la: 9 Noiembrie 2011 Ora: 15:14

EXPOZIŢIE DE ICOANE LA VITORIA‑GASTEIZ, SPANIA

În perioada 24 septembrie – 2 octombrie 2011 a avut loc în catedrala Santa Maria Nueva din Vitoria‑Gasteiz o expoziţie de icoane prezentate de Biserica Ortodoxă Română (Parohia „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”), Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Ucrainiană, în colaborare cu Biserica Catolică.

EXPOZIŢIE DE ICOANE LA VITORIA‑GASTEIZ, SPANIA

Majoritatea icoanelor au fost oferite de Biserica Ortodoxă Română, prin sprijinul credincioşilor. Au fost expuse diverse icoane donate de credincioşii bisericii noastre şi altele împrumutate de la Parohia din Bilbao, de la pictorii Iulian Grădinaru şi Florin Grădinaru, de la Vasile Dumitru (cântăreţul bisericii noastre) şi de la diverşi credincioşi din Vitoria.

O parte din icoane au fost pictate de iconarul – doctor în conservarea şi restaurarea operelor de artă – Iulian Grădinaru, un om cu o înaltă  pregătire profesională în domeniul artei şi al iconografiei. În Bilbao, prin strădania sa se nasc noi talente pe care le îndrumă în arta iconografiei. Dovadă stă faptul că au fost expuse şi icoane ale ucenicilor acestuia, unii dintre ei având vârste fragede, dar un talent deosebit. De asemenea, au fost prezentate şi icoane pictate de Florin Grădinaru, care deţine trei premii naţionale (pentru icoane pe sticlă) şi alte numeroase premii, de Florica Ion şi Călin Vădan.

În secţiunea de icoane pe sticlă, majoritatea acestora au fost pictate de doamna Dorina Dutkay, o adevărată artistă care a reprodus icoane din diverse şcoli româneşti, cum ar fi Nicula, Făgăraş, Scheii Braşovului ş.a.m.d. În România este renumită pentru dăruirea cu care conduce diferite şcoli pentru micii iconari.

A fost un prilej deosebit de a face cunoscută iconografia noastră şi, implicit, un aspect al Ortodoxiei aici, într‑o lume majoritar catolică. De altfel, interesul pentru icoane s‑a văzut din numărul mare de persoane care au vizitat expoziţia.

La finalul expoziţiei a fost susţinut, în Biserica San Pedro, un concert de muzică ortodoxă de către Corul Claustrum Armonicum din Vitoria.

Dăm Slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Protoiereu Pr. Radu Sorin Ursu – Vitoria, Spania

EXPOZIŢIE DE ICOANE LA VITORIA‑GASTEIZ, SPANIA

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni