Adaugat la: 16 Septembrie 2011 Ora: 15:14

TABĂRĂ ÎN SPANIA

 

Tabăra de spiritualitate de la Aneto
 

TABĂRĂ ÎN SPANIA

În perioada 24‑31 iulie 2011 s‑a desfăşurat în localitatea Aneto din Pirineii Catalani cea de‑a treia ediţie a Taberei de Spiritualitate Ortodoxă a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

Au participat 30 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, din Spania, Portugalia şi România.

Programul taberei s‑a desfăşurat după un plan care urmăreşte integrarea liturgică a participanţilor, prin rugăciuni de dimineaţă şi de seară, înainte şi după masă, precum şi prin participare la Sfânta Liturghie. Fiecare zi a avut în desfăşurare mai multe ateliere: de iconografie, de dans popular, de muzică bisericească şi populară românească. Competiţiile sportive şi expediţiile montane au fost nelipsite şi au întărit spiritul de echipă al tinerilor. 

Fiecare participant a realizat o icoană pictată pe lemn, luată acasă ca amintire a acestor zile.

Împreună cu participanţii la tabăra catolică din Aneto, s‑au făcut două expediţii montane şi o excursie în parcul naţional Aigüestortes, unde, după un efort susţinut, ne‑am bucurat de descoperirea frumuseţilor pe care Dumnezeu le‑a lăsat în această lume: cascada Sfintei Treimi, râul Sf. Nicolae, lacul San Mauricio... S‑a vizitat apoi staţiunea montană Caldes de Boí, din frumoasa zonă Vall de Boí, foarte bine conservată din punct de vedere artistic, un fel de „Maramureş al Spaniei”, unde s‑au păstrat cele mai frumoase biserici romanice de acum 1000 de ani, biserici de piatră pictate în interior, precum bisericile ortodoxe, iar unele dintre ele pictate şi la exterior.

După obicei, în ultima seară a taberei participanţii au realizat un scurt program artistic, unde au interpretat cântecul Iarba verde de acasă şi au dansat Hora mare în faţa publicului spaniol, alcătuit din membrii taberei catolice.

Pe toată durata taberei, tinerii s‑au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, care i‑a îndrumat duhovniceşte şi le‑a dăruit tuturor insigne şi şepci personalizate cu numele taberei.

Sperăm că aceasta va continua în fiecare an, fiind o modalitate eficientă de implementare a valorilor ortodoxe româneşti într‑un spaţiu cultural catolic străin, iar  prietenia legată între tineri ne încurajează în efortul nostru de a‑i ţine aproape de Biserică şi de neam.

Pr. Daniel Şimon,
consilier pentru Cultură şi Tineret
al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei

TABĂRĂ ÎN SPANIA

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni