Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 17 Septembrie 2019 Ora: 15:14

Tabăra de Tradiție și Spiritualitate, Ediția Neamț, 25 Iulie – 3 August 2019

Cu dor și bucurie, Tabăra de Tradiție și Spiritualitate a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, seria 7 ‑17  ani, a revenit anul acesta la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” din apropierea străvechii Mănăstiri a Neamțului.

După ultimele ediții de la Sâmbăta (2015 și 2016) și de la Bușteni (2017 si 2018), aproape 90 de copii veniți din Franța, Marea Britanie, Germania, Belgia și România și 14 animatori aflați sub îndrumarea părintelui Mircea Filip, directorul taberei, au constituit și anul acesta o mare familie hotărâtă să petreacă zece zile deosebite în inima Moldovei.  

Dacă ar fi să caracterizăm Într‑o singură fraza tabăra de la Neamț, aceasta ar fi comuniunea cu totul specială care s‑a creat între participanți și animatori. Ne‑au impresionat în mod deosebit adolescenții de anul acesta, care au format un grup foarte unit, dornic de a petrece împreună momente frumoase, liniștite, discutând și râzând, împărtășind amintiri, preocupări, neliniști, proiecte de viitor, atât împreună cu animatorii, cât și între ei. 

Programul taberei a cuprins, ca și în alți ani, un atelier de pictat icoane, coordonat de Geanina Haraga, trei ateliere de creație, coordonate de Raluca Cabral, Valentina Conţ, Andreea Bohoraş, Emilia și Ecaterina Tecuci, Oana Alvadane și Mihaela Morari, atelierul de comunicare al maicii Efrema, de la Iasi, un atelier de broderie tradițională, coordonat de Cosmina Arghiroiu și de preoteasa Iulia Filip, precum și îndrăgitul atelier de muzică dirijat de Andrei Bândilă, președintele ASCOR Alba Iulia. Slujitori ai Sfintei Liturghii, părinții Gavril Marin și Mircea Filip ne‑au fost alături și ne‑au îndrumat în orele de rugăciune, de spovedanie, la Paraclisului Maicii Domnului, dimineața după trezire și înviorare și seara înainte de culcare.

Cadrul natural în care a avut loc tabăra este cu totul excepțional, iar cine cunoaște această zonă din județul Neamț revine cu multă bucurie pentru a redevea Ceahlăul, care stă „de strajă” țării, apele „limpezi ca cristalul”, cum spunea Ion Creangă din Humuleștiul vecin și mai ales numeroasele mănăstiri, cu pacea și frumusețea lor fără seamăn. Am vizitat și noi schitul Vovidenia, aflat la câteva zeci de metri de tabăra noastră, lângă care se găsește Casa Memorială Mihail Sadoveanu, unde am avut ocazia să ascultăm povestea vieții marelui scriitor român, dar și povestea acestei case unde a trăit în ultima parte a vieții. Aceasta casă remarcabilă a fost construită de mitropolitul Visarion Puiu, înainte ca acesta să fie nevoit a lua calea exilului. Am vizitat mănăstirile atât de iubite de credincioși: Mănăstirea Sihăstria, unde odihnesc părinții Cleopa Ilie și Pasie Olaru, și Mănăstirea Neamț, încărcată de multe secole de istorie și de rugăciune. 

Una din marile bucurii pe care le‑am avut în tabăra a fost vizita pe care ne‑a făcut‑o părintele nostru mitropolit Iosif, care ne‑a fost alături la festivitatea de deschidere din ziua de vineri, 26 iulie, într‑o atmosferă plăcută și veselă precum chipul copiilor participanți. Nu vom uita ambianța înflăcărată ce stăpânea sala de sport în timpul meciurilor de fotbal, nici celebra „bătaie cu apa”, care ne‑a răcorit pe toți într‑o după‑masă cu arșiță. 

Într‑un cadru festiv am încheiat această tabăra în după‑amiaza de vineri, 2 august, când copiii și animatorii au primit diplome de participare și frumoase cuvinte de apreciere din partea părintelui director. Multe lacrimi am vărsat la despărțire văzând că timpul taberei a trecut așa de repede și că trebuie să ne luăm rămas bun. 

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și pentru zilele petrecute împreună!

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni