Adaugat la: 2 August 2011 Ora: 15:14

SFINȚIRE ÎN PAROHIA „SFÂNTUL IAN GURĂ DE AUR” DIN VILLARREAL, SPANIA

 

„Doamne, iubit‑am bunăcuviinţa casei Tale 
şi locul locaşului slavei Tale” 
(Ps. 25, 8) 

SFINȚIRE ÎN PAROHIA „SFÂNTUL IAN GURĂ DE AUR”  DIN VILLARREAL, SPANIA

Noul locaş al parohiei noastre a îmbrăcat haină de sărbătoare în ziua de 26 iunie 2011. În această zi binecuvântată, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, a poposit în mijlocul credincioşilor de pe aceste meleaguri scăldate de soare şi de apele Mediteranei. În urma dărniciei şi jertfei enoriaşilor, parohia noastră, închinată Sfântului Ioan Gură de Aur, se bucură de un nou lăcaş de slujire, înfrumuseţat cu un iconostas din lemn sculptat şi cu icoane pictate pe lemn după canoanele iconografiei bizantine. Respectând tradiţia binecredinciosului nostru popor, ierarhul locului a fost întâmpinat cu pâine şi sare, fiind aşteptat cu multă dragoste duhovnicească şi adâncă emoţie. Înconjurat de un sobor de preoţi, Preasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit slujba de sfinţire a altarului şi a iconostasului, pentru ca harul Sfântului Duh să se reverse asupra credincioşilor şi asupra ofrandei aduse de ei.

Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” a luat fiinţă în anul 2007, prin decizia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale. Începutul organizării parohiei a fost anevoios, date fiind condiţiile pastoral‑misionare specifice Occidentului. În lipsa altor opţiuni, cu căldura specifică credinciosului ortodox, în scurt timp s‑a reuşit amenajarea unui mic spaţiu de slujire într‑un local închiriat. Aici, vreme de trei ani, mica noastră comunitate s‑a întărit în credinţă şi în menţinerea spiritului românesc. Cu timpul, spaţiul s‑a dovedit insuficient pentru desfăşurarea serviciilor religioase şi funcţionarea Şcolii Parohiale. Astfel, în anul 2010, în urma consultării cu membrii Consiliului Parohial, preotul paroh a început căutarea unui spaţiu care să răspundă nevoilor credincioşilor. După îndelungi căutări, cu sprijinul unor creştini vrednici, s‑a reuşit identificarea unei clădiri nefolosite care să poată fi amenajată şi destinată cultului ortodox.

La sfatul şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, în luna noiembrie a anului 2010 au fost începute lucrările de renovare a noului spaţiu, cu sprijinul credincioşilor generoşi din parohie. După două luni de muncă susţinută, interiorul a căpătat aspectul unei biserici ortodoxe cât mai apropiate de modelul tradiţional.

În ziua de 26 iunie, comunitatea credincioşilor ortodocşi din Villarreal s‑a bucurat şi a dat slavă Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite de la El. Cu evlavie, oamenii au participat la slujba de sfinţire a bisericii şi la Sfânta Liturghie arhierească, înfruntând căldura verii şi primind în sufletele lor mulţumirea pentru lucrul bine făcut. Toţi credincioşii, potrivit tradiţiei ortodoxe, au trecut prin Sfântul Altar la sfârşitul slujbei.

După Sfânta Liturghie, am participat cu toţii la o agapă frăţească, cu mâncare pregătită prin dragostea mai multor familii din parohie care s‑au implicat în buna desfăşurare a acestei zile.

Mulţumim Preasfinţitului Părinte Timotei, domnului consul general Liviu Popa din Castellón, preoţilor slujitori şi credincioşilor din Villarreal şi împrejurimi prezenţi la această însemnată zi de sărbătoare, în care sfânta şi dreptmăritoarea credinţă a românilor ce trăiesc departe de ţară a fost trăită cu intensitate.

 
A consemnat 
Preot Paroh Aurelian Stoica
Parohia Sfântul Ioan Gură de Aur, Villarreal, Spania

SFINȚIRE ÎN PAROHIA „SFÂNTUL IAN GURĂ DE AUR” DIN VILLARREAL, SPANIA

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni