Adaugat la: 18 Iunie 2011 Ora: 15:14

FESTIVALUL BUCURIEI

Ediţia a III‑a, 4‑5 iunie 2011

Torino, Oasi di Cavoretto

FESTIVALUL BUCURIEI

Bunul Dumnezeu, Care voieşte ca oamenii să fie uniţi în credinţă, virtute şi nădejde, a rânduit şi în acest an, 2011, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan al Episcopiei Ortodoxe a Italiei, să se organizeze momentul de înălţătoare trăire duhovnicească intitulat sugestiv „Festivalul Bucuriei”, ajuns la a treia ediţie.

Într‑o atmosferă emoţionantă, cu suflete vibrând de voioşie, sărbătoarea mai sus menţionată a ridicat pe culmi înalte trăirea românească şi spiritualitatea ortodoxă. De altfel, locaţia însăşi, aleasă cu grijă şi responsabilitate de organizatori, în loc retras faţă de „banchetul tinereţii fără bătrâneţe” al acestei lumi mondene, pe vârf de colină, exprimând parcă şi mai mult apropierea curată şi sensibilă de Dumnezeu, întăreşte faptul că evenimentul a fost amprentat de meditaţie, rugăciune şi comuniune, manifestat prin slujbă, poezie, cânt şi însoţit de alte activităţi cu o profundă intensitate spirituală.

Sărbătoarea, care până acum a fost găzduită la Roma, s‑a desfăşurat în acest an în cadrul unei spaţioase structuri de la Cavoretto‑Torino, dorindu‑se prin aceasta exprimarea ideii de unitate şi dragoste în cadrul diasporei româneşti din întreaga Italie.

Deschiderea festivalului a avut loc sâmbătă, 4 iunie 2011, săvârşindu‑se mai întâi Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Siluan şi de către un sobor de preoţi şi diaconi (Pr. Protopop Lucian Roşu, Pr. Gabriel Burcescu – parohia „Înălţarea Sfintei Cruci”, Torino 2, Pr. Vasile Timiş – parohia din Ciriè, Ierodiaconul Marcu – consilier economic al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi Diaconul Vasile Istina de la parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” – Torino 2), în cadrul căreia Preasfinţitul Siluan l‑a hirotonit întru diacon pe Daniel Valentin Ilie şi l‑a hirotesit întru citeţ pe tânărul teolog Iustin Androne. Rostind apoi un cuvânt de învăţătură, a dat binecuvântarea pentru începutul activităţilor cultural‑artistice ale programului stabilit. Frumuseţea acestuia poate fi observată din varietatea reprezentaţiilor (cântece, poezii, muzică religioasă, patriotică, folclorică, vocal‑instrumentală, dansuri populare, prezentare de costume tradiţionale româneşti, scenete cu caracter religios‑educativ) oferite de către grupurile de copii şi tineri sosite din diferite parohii ortodoxe româneşti de pe teritoriul Italiei: Milano – Como, Ivrea, Piacenza, Milano – Monza, Parohia Sfânta Parascheva – Torino 1 (corul „Cântăm Domnului”), Ansamblul „Dor” din Torino, Parohia Sfânta Cruce – Torino 2 (corul „Anghelos” şi tinerii de la grupul Nepsis), Ciriè, Chieri. O participare deosebită a fost cea a unui grup de tinere din România, din zona Sibiului, care au prezentat un recital de cântece populare specifice acestei părţi a ţării noastre. 

După încheierea programului artistic, Preasfinţitul Părinte Siluan a luat parte la o serată duhovnicească, răspunzând tinerilor participanţi la felurite întrebări privitoare la dezvoltarea vieţii morale în cadrul unei societăţi tot mai ignorante faţă de adevăratele valori care îl pot conduce pe om spre împlinirea menirii sale în lume, aşa cum i‑a fost lăsată de Dumnezeu. Pentru a încununa acest moment, Preasfinţia Sa a oficiat în capela locaţiei amintite, într‑un cadru solemn, slujba Pavecerniţei mici, la care au fost prezenţi toţi invitaţii. 

A doua zi a festivalului – duminică, 5 iunie 2011 – a început, de asemenea, cu săvârşirea Sfintei Liturghii. Preasfinţitul Părinte Siluan s‑a adresat în cuvântul său de învăţătură tuturor celor prezenţi, menţionând că Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325) este un prilej potrivit pentru a‑i atenţiona atât pe copii, cât şi pe părinţii lor asupra responsabilităţii pe care o poartă fiecare în societate şi educaţie. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi (Pr. Protopop Lucian Roşu, pr. Nicolae Goreanu din Biserica Ortodoxă din Moldova – Eparhia Cahul şi Comrat, Ierodiacon Marcu şi Diacon Vasile Istina), Preasfinţia Sa a dat Episcopiei Ortodoxe din Italia doi slujitori noi, hirotonind un diacon (Iustin Androne, „Înălţarea Sfintei Cruci” – Torino 2) şi hirotesind un ipodiacon (Laurenţiu Nacu – Milano‑Monza). În felul său aparte, dorind mereu să propovăduiască şi să explice credincioşilor cele petrecute în cadrul sfintelor slujbe, Preasfinţitul Siluan a oferit lămuriri importante în ceea ce priveşte semnificaţia statutului diaconului în biserică. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Anghelos” al parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci” – Torino 2.

În partea a doua a acestei zile, a continuat programul artistic în care au încântat prin poezie, cântece şi scenete religioase grupurile de copii de la Bologna şi din parohia „Sfânta Parascheva” – Torino 1. 

Pe parcursul celor două zile de festival toţi cei prezenţi cu diferite reprezentaţii au primit din partea Preasfinţitului Siluan diplome de participare şi apreciere.

Un lucru important care trebuie specificat este acela că, prin binecuvântarea Preasfinţitului Siluan, a fost lansat site‑ul Copiilor Ortodocşi din Italia: http://tineriortodocsi.webs.com/, care se doreşte a fi o platformă pentru copiii din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Aceştia vor putea descoperi pe noul site Biblia povestită copiilor, rugăciuni şi poezii, vieţi de sfinţi, minunile lumii ortodoxe, colinde, ştiri şi, nu în ultimul rând, ghicitori şi probleme. Părinţii şi frăţiorii mai mari nu au fost nici ei lipsiţi de secţiuni interesante precum dicţionare, ştiri, forum, rubrica „Nepsis”, bunătăţi culinare şi multe altele. Site‑ul a fost realizat prin osteneala Pr. Gelu Porumb şi a preotesei Daniela Porumb de la parohia „Sfinţii Mărturisitori din Transilvania” din Teramo.

Printre invitaţi s‑a aflat şi un reporter de la „Casa mia TV”, care a filmat tot programul desfăşurat în ziua de sâmbătă.

Din toate cele expuse, rezultă că „Festivalul Bucuriei”, ediţia a III‑a, 2011, a fost un prilej de manifestare a etosului românesc şi a credinţei străbune, păstrată nealterată de românii aflaţi pe meleaguri italiene. Prin această sărbătoare, copiii noştri învaţă să trăiască româneşte, să iubească duhovniceşte şi să spere în veşnicie. Preasfinţitul Siluan, în cadrul concluziilor, a accentuat importanţa acestui festival, susţinând că prin intermediul acestuia tinerii români de pretutindeni reuşesc să devină mai buni, să descopere în ei talente nebănuite pe care le vor utiliza pe viitor în cadrul activităţilor cotidiene. Deşi ploaia a însoţit majoritatea activităţilor din cele două zile de comuniune, entuziasmul participanţilor a fost alimentat de căldura inimilor lor, încât picurii de ploaie s‑au transformat într‑un izvor care a şters urâtul şi a promovat binele şi frumosul.

 

O organizare ireproşabilă

Acestea au fost cuvintele de apreciere ale Preasfinţitului Siluan pentru organizatorii evenimentului pricinuitor de bucurie descris în rândurile de mai sus. Cu adevărat, căci invitaţii au avut condiţii excelente de cazare şi de servire a celor trei mese zilnice. Totul a fost posibil cu ajutorul primit de la Dumnezeu, prin Asociaţia „Gruppo Abele” din Torino, condusă de Don Luigi Ciotti, susţinător neobosit al comunităţii noastre româneşti, şi prin grija deosebită pe care a purtat‑o bunei desfăşurări a acestui eveniment Pr. Protopop Lucian Roşu de la parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” – Torino 2. De asemenea, trebuie menţionaţi Părintele Diacon Vasile şi Nicoleta Istina, care s‑au străduit să ofere „Festivalului Bucuriei” un spectru unitar, insistând pe seriozitatea în participare, pe consecvenţa în respectarea programului şi pe înfrumuseţarea aşa cum se cuvine a unei astfel de sărbători. Nu‑i putem uita nici pe tinerii de la Asociaţia „Nepsis” –  Torino, care şi‑au dat concursul în mod voluntar pentru o organizare eficientă şi responsabilă. Pe lângă aceştia, menţionăm străduinţele membrilor Centrului de Ascultare şi Consiliere „Sfântul Laurenţiu al românilor”, ale doamnei Vittoria Miola, ale voluntarilor de la „Gruppo Abele” şi ale tuturor credincioşilor din parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” – Torino 2, care, în afară de ajutorul permanent, au contribuit la imprimarea de ecusoane şi distribuirea de tricouri special confecţionate pentru acest eveniment. Dar şi alte parohii ortodoxe româneşti, pe care le notăm în continuare, s‑au implicat în mod susţinut: Ciriè, Pinerolo, Ivrea, Rivoli, Sfânta Parascheva – Torino 1, Chivasso, Giaveno şi Santhià.

Pentru toţi organizatorii, Preasfinţitul Siluan a avut doar cuvinte de felicitare şi de mulţumire, acestea fiind materializate prin diplome de apreciere şi participare.

Prezenţa a peste 400 de participanţi este grăitoare în a transmite tuturor dragostea românilor din Italia pentru adevăr şi credinţă în Dumnezeu. Acest festival ne‑a rămas multora în suflet, ne‑a lăsat o zestre duhovnicească mântuitoare, dar în acelaşi timp ne‑a transmis că se poate, da... se poate trăi şi frumos.

Ne întâlnim în anul 2012, la Monza.

Diacon Iustin Androne

FESTIVALUL BUCURIEI

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni