Adaugat la: 15 Aprilie 2011 Ora: 15:14

BISERICĂ ROMÂNESCĂ LA NISA

Era greu de închipuit cât de minunată avea să devină aventura în care se avân­tau - fără ştirea lor - enoriaşii Parohiei Ortodoxe Române de la Nisa, atunci când s-a dezbătut pentru prima dată necesitatea achiziţionării unui locaş de cult propriu.

Povestea a început de curând, dintr-o dorinţă unanimă, şi este azi deja pe cale să se ma­terializeze.

Trebuie spus însă, de la bun început, că prima piatră de temelie, mai înainte de orice contribuţie materială chiar, a fost dragostea şi dăruirea celor ce au crezut dincolo de evi­denţa cifrelor.

Aşadar, în jurnalul de bord al Parohiei de la Nisa notam următoarele puncte de reper din evoluţia proiectului:

30 IANUARIE 2011

În Parohia Ortodoxă Română de la Nisa, Duminica închinată Sfinţilor Trei Ierarhi va rămâne fără îndoială pentru multă vreme în minţile şi inimile celor ce au fost de faţă.

Despre această zi de 30 ianuarie 2011, aflată sub întreita binecuvântare a Sfinţilor Ierarhi Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare şi Grigorie, se pot spune multe. Ne vom mărgini însă a însemna pe scurt trei evenimente cu totul deosebite: prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif care a prezidat Sfânta Liturghie; hirotonirea ca diacon a tânărului Ioan Hotenschi şi, nu în ultimul rând, sărbătoarea românească pusă la cale şi pregătită cu mare drag şi multă râvnă de către membrii parohiei în scopul strângerii de fonduri.

Oaspeţii au fost cinstiţi cu bucate tradiţionale şi au avut parte de un frumos şi variat program folcloric. Totodată, arhitecta Ioana de Fay a prezentat proiectul viitoarei Biserici.

Această dată a pecetluit, fără doar şi poate, un moment de solidaritate rar întâlni­tă. Generozitatea oamenilor ce s-au angajat în susţinerea acestei sfinte cauze, contribuţiile absolut miraculoase, sosite din senin până în ultima clipă a ceea ce s-a dovedit un maraton contra cronometru, au făcut imposibilul realitate.

 

18 MARTIE 2011

Moment istoric. După lungi ore de verificări notariale şi administrative, se semnea­ză, în sfârşit, actele prin care comunitatea ortodoxă română de la Nisa devine — pentru prima data în istorie — proprietara unui pământ românesc pe aceste meleaguri. La în­cheierea contractului au participat, cu mari emoţii, Părintele Radu Totelecan, înconju­rat de consilierii parohiali cât şi de membri ai parohiei.

ÎN PREZENT, ENTUZIASMUL ŞI PROIECTELE DE AMENAJARE A TERENULUI ABUNDĂ

Şi cum aici, pe ţărmul Mediteranei, primăvara şi-a intrat în drepturi, enoriaşii au început să organizeze şi să cultive noul teren. Urmează plantarea de pomi fructiferi, cul­tivarea de zarzavaturi, ridicarea unei mici cabane din lemn de 20 m0cât şi amenajarea atât de mult visatului altar de vară, care să permită desfăşurarea slujbelor în aer liber, spre bucuria tuturor.

Este, de altfel, şi ultima etapă înainte de concretizarea efectivă a proiectului de ri­dicare a lăcaşului de cult ortodox român la Nisa.

Parohia «Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena» din Nisa nu încetează să nădăjduiască în Domnul şi aşteaptă cu drag orice contribuţie din partea celor dintre dumnea­voastră care veţi dori să sprijiniţi proiectul de construcţie.

Cei interesaţi să se implice vor găsi coordonatele Bisericii pe site-ul www.biserica-ortodoxanisa.net. Fie ca rugăciunile noastre să fie auzite şi ca această curajoasă ini­ţiativă să se desăvârşească întru slava Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh.

Pr. Radu Totelecan 

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni