Adaugat la: 15 Aprilie 2011 Ora: 15:14

SEARA ROMÂNEASCĂ

IN PAROHIA DE LA SAINT SULPICE 

Duminică, 6 martie 2011, Frăţia Nepsis din Paris a organizat la parohia Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva (Saint Sulpice) o seară românească, care a avut ca scop prezentarea teologi­ei părintelui român Dumitru Stăniloae şi transmiterea tradiţiilor culturale româneşti în rândul fran­cezilor. Sumele colectate de la participanţi au fost destinate fondului pentru construirea noii biserici a parohiei Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva şi ajutorării Institutului de Teologie Ortodoxă Saint Serge, unde sunt înscrişi numeroşi studenţi români.

Evenimentul a debutat cu o scurtă expunere a vieţii şi a ideilor teologice ale părintelui Stăniloae de către părintele protopop Marc Antoine Costa de Beauregard. Părintele Marc Antoine, care l-a avut ca duhovnic şi profesor timp de mai mulţi ani pe părintele Stăniloae, a subliniat impor­tanţa scrierilor acestui mare teolog pentru spaţiul creştin ortodox, şi nu numai. De altfel, cărţile părin­telui Stăniloae au fost traduse în mai multe limbi şi urmează să fie traduse în curând şi în limba fran­ceză. Părintele Marc Antoine a pus accentul în timpul expunerii sale pe concepţia părintelui Stăniloae despre rugăciune şi pe simplitatea modului de viaţă a acestui mare teolog.

Conferinţa a fost urmată de vecernia iertării, în română şi în franceză. Apoi, Valentina Dascălu, din partea Catedralei Mitropolitane „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Paris şi corul parohiei Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva (Paris) - Carmina Romana, au interpretat cântece cu specific românesc. Concertul a fost urmat de o agapă cu produse tradiţionale româneşti (sarmale, cozo­nac etc.) şi de proiectarea unui film cu imagini de mănăstiri şi de oraşe medievale din România.

Evenimentul a dat posibilitatea francezilor şi celorlalte naţionalităti prezente (brazilieni, ameri­cani, ruşi etc.) să cunoască mai bine tradiţiile româneşti şi specificul religiei ortodoxe.

Andrei Stănease, Paris 

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni