Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 17 Noiembrie 2022 Ora: 15:14

Hramul parohiei „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris

Sărbătorirea hramului este prilejul așteptat și binecuvântat de a ne arăta unii altora dragoste întru Hristos, oferindu-ne competențele pentru împreună-lucrarea unei ospitalități liturgice, duhovnicești și culturale, sub ocrotirea sfântului ocrotitor, în cazul parohiei noastre a Sfintei Parascheva de la Iași. 

Hramul parohiei „Sfânta Parascheva  și Sfânta Genoveva” din Paris

Programul s-a desfășurat pe mai multe zile. Am început în cripta noastră ortodoxă de la „Saint Sulpice”, joi seara, cu o priveghere. Am continuat vineri dimineață, de ziua sfintei, cu Acatistul și Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat părintele protopop Marc Antoine Costa de Beauregard, părintele Gherasim, de la Putna, părintele Mircea Filip, împreună cu mama sfinției sale și cu credincioşii parohiei din La Courneuve, dar și alți slujitori. Sâmbătă dimineață s-a slujit arhiereasca Liturghie, cu participarea Preasfințitului Părinte Marc Nemțeanul, împreună cu un sobor de diaconi și preoți, în prezența unei biserici pline, ca în vremurile bune de dinainte de pandemie. Au venit în special confrați slujitori din regiunea pariziană, dar nu numai: părintele Nicolae Florea, de la Sucy en Brie, părintele Andrei Stanease şi diaconul Nicolae Zala, de la catedrală, părintele Florin Bucă, de la Fontainebleau, părintele Gherasim, de la Putna, părintele Ciprian, de la Auxerre și Paris, părintele Vasile Irimia, de la Vichy; dar și diaconii parohiei noastre, Ionel Codreanu și Cristian Suciu, în total doisprezece slujitori la împărtăşit. Poate pentru prima oară în istoria parohiei, am ieșit la împărtășire către credincioși cu patru potire. 

Agapa imediat următoare slujirii s-a desfășurat în criptele adiacente. Virtuozitatea gastronomică și estetică prin care s-a manifestat dăruirea credincio-șilor parohiei, la agapă, plus ajutorul oferit de credincioșii de la catedrală au fost prelungite de virtuozitatea muzicală a unor momente de suflet, un alt fel de hrană, la fel de binevenită, dacă luăm în conside-rație primirea entuziastă venită din partea participanților. Liliana Manu, violonistă, acompaniată la pianul nostru de concerte, a interpretat J. Massenet, „La meditation de Thaïs”, precum și „Balada” lui Ciprian Porumbescu, atât de potrivită ca expresivitate de suflet românesc acestui moment (https://fb.watch/gfpujXNQLL/). Ne-am întâlnit deopotrivă cu Paganini, prin interpretarea de excepție cu care ne-a obișnuit de atâția ani violonistul Radu Bitică. Surpriza de simțire a filonului artistic popular românesc a fost intervenția amplă, la nai, pian și voce, a artistei de excepție Oana Lianu, ambasador cultural al României în lume, muzician, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Arte a Universității din Oradea. Nuanțele instrumentului său, capacitatea sa de a ne reda doinele românești ornate cu triluri de păsări și unde de dor ne-au umplut inimile.

Ne-am lăsat purtați de binecuvântarea luminoasă a acestor zile. Am simțit harul și prezența Sfintei Parascheva. Ne-am dori ca întreaga noastră viață de parohie să fie, în continuarea acestor zile, purtată de entuziasm, de dăruire, de reală simțire întru Hristos.

Pr. Răzvan Andrei Ionescu

Hramul parohiei „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni