Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Duminică, 11 septembrie, la Centrul Bisericesc Românesc din München a avut loc sfințirea altarului din Sala Crucilor, situată la demisolul noii biserici construite în stil brâncovenesc. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, alături de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord și de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, printre care părinții stareți Nectarie Clinci, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, și Matei Bilauca, de la Mănăstirea Șinca Nouă.
Sute de români din München, dar și din alte locuri ale Germaniei și Austriei, au participat la sfințirea a altarului, care a primit hramul „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Proroc Moise”. Acest moment istoric a fost urmat de Sfânta Liturghie arhierească, iar după încheirea slujbei credincioșii au putut intra dincolo de catapeteasmă, unde s‑au închinat la noul altar, precum și la moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, aduse de părinții de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Ziua de 11 septembrie nu a fost aleasă întâmplător pentru consacrarea altarului, la această dată împlinindu‑se unsprezece ani de la punerea pietrei de temelie a întregului așezământ, prin Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În cuvântul de încheiere, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul a explicat semnificația noului spațiu liturgic, sprijinit pe zece stâlpi cruciformi, pe care sunt înscrise, în română și în germană, cele zece porunci, spațiu conceput în colaborare cu doi arhitecți tineri și „cu gândul că Dumnezeu nu se impune cu evidență cuiva, ci se lasă căutat, se lasă descoperit. De aceea se află multe elemente care se lasă descifrate în tot ansamblul acesta, vrând să ne spună că spre Dumnezeu trebuie să mergem căutându‑l cu deli-catețe, ca să‑l găsim.”.
Sala Crucilor, proiectată ca spațiu multifuncțional al așezământului din Aubing, reprezintă locul de slujire principal, până la sfințirea bisericii mari. Centrul mai cuprinde două clădiri, care adăpostesc o reședință episcopală, o mănăstire și o casă parohială, precum și spații administrative.
Sărbătoarea a continuat cu un moment artistic susținut, în curtea așezământului, de ansambul de dansuri tradiționale „Ciuleandra” din München și s‑a încheiat cu o agapă frățească.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team