Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Vara aceasta, în perioada 4 iulie‑4 septembrie, Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Godoncourt, Franţa, a facilitat un stagiu de practică „Erasmus” pentru trei tineri studenţi ai secţiei de Muzică Bizantină de la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universităţii Naţionale ieşene de Arte „George Enescu”.
Realizarea stagiului a fost posibilă datorită colaborării dintre maica Doroteea, Adrian Sîrbu, psalt şi lect. univ. dr. al Universităţii de Arte, şi psalta Marilyn Leignel, mentorul studenţilor în Franța, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif.
Marilyn Accaoui Leignel este cântăreață, muzicoloagă, compozitoare și poetă, specializată în tradițiile muzicale modale străvechi din Levant. Studenții Anna Nitzsche, Teodora Irava și Ștefan Tersina au împletit armonios aprofundarea artei psaltice cu teoria şi practica, cu rugăciunea şi cu transmiterea acesteia către credincioşi şi ascultători. Programul de mentorat a constat în participarea activă la masterclass‑ul organizat de Marilyn Accaoui Leignel, unde accentul e pus pe tehnica vocală în muzica bizantină, pe cele mai mici detalii ce construiesc imaginea unui psalt de referinţă şi modul în care acesta transmite rugăciunea prin cântul său.
Mănăstirea a găzduit în această vară mai multe seminarii de muzică psaltică şi de perioade de rugăciune și reculegere, la care au participat credincioși din toată Franța. Stagiile organizate de Marilyn Leignel la mănăstire au stat sub deviza „Din suflu și din glas” și au avut componente de teorie, de istorie, de spiritualitate și de estetica interpretării cântului bizantin, de teorie și tehnică de compoziție. în special cu studenții beneficiari ai stagiului. Perioadele de reculegere, seminariile de muzică psaltică și concertele au avut ca teme principale rugăciunea și isihasmul. Totodată, cei trei studenţi au stat în strana mănăstirii din Godoncourt pe tot parcursul verii, dând răspunsurile la Sfintele Liturghii şi participând la serviciile liturgice din perioada pe care au petrecut‑o aici.
Toată munca şi informaţia acumulată de studenți s‑au concretizat în patru concerte, prelungire a turneului „Isihia”, organizat încă de anul trecut, la inițiativa psaltei Marilyn Leignel, pentru susținerea activităților de renovare a așezământului monahal din Godoncourt. Anul acesta, concertele au avut loc în Vittel, Berna (Elveţia), Bourbonnes les Bains şi la mănăstirea din Godoncourt. Ultimul concert, transmis pe canalul Youtube al Asociaţiei „Apostolia”, a avut loc pe 3 septembrie la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” și a încheiat stagiul de practică „Erasmus” al studenţilor. Turneul „Isihia”, început încă din anul trecut, va fi încununat cu realizarea unui disc intitulat Hesychia.
„Explicând tehnica abordată în concertele sale, psalta Marilyn Accaoui Leignel ne‑a spus: «Ritmul foarte lent din concerte și cântări se înscrie într‑o estetică muzicală modală duhovnicească pe care o introduc prin cantilațiile improvizate lente, la începutul sau sfârșitul cântărilor, idee și punere în practică originale, pe care eu le‑am inițiat și le‑am numit Hesychia Impromari Variations dans la tradition du chant Roumi. Această metodă are drept scop purtarea auditoriului într‑un pathos isihast (de pace, calm, liniștire), depășind spațiul temporar pentru a ajunge la plenitudinea Logosului, a Verbului, Hristos‑Dumnezeu. Această metodă de cântare este la originea proiectului Hesychia, care a fost organizat pentru susținerea lucrărilor de restaurare ale mănăstirii ortodoxe din Godoncourt.»” (Teodora Irava)
„Perioada petrecută în Franţa, la mănăstirea din Godoncourt, pe perioada stagiului «Erasmus» a fost una fructuoasă din toate punctele de vedere. Duhovniceşte, am reuşit să descopăr mai în amănunt puterea rugăciunii, într‑un mod diferit, datorită rânduielii la care am luat parte zilnic în mănăstire. Totodată, prin studiul şi aprofundarea artei psaltice, alături de mentorul nostru, Marilyn Leignel, am simţit că un mod mai potrivit mie, prin care pot transmite cuvântul Domnului, este însăşi muzica Bisericii noastre Ortodoxe. Am reuşit să descopăr tehnici noi prin care să îmi pot conduce vocea şi am fost extrem de bucuroasă să lucrez cu mentorul nostru în detaliu la toate lucrurile cărora am înţeles că trebuie să le acord mai multă atenţie. Faptul că am aplicat tot ce am învăţat în cadrul concertelor Isihia a fost cea mai bună metodă de consolidare a cunoştinţelor, şi am simţtit că am dăruit tot ce am avut mai bun.”
„Perioada stagiului «Erasmus» la mănăstirea din Godoncourt a fost fără îndoială una dintre cele mai complexe experiențe pe care le‑am acumulat până în momentul de față. Din perspectivă duhovnicească pot spune ca m‑am folosit pe două planuri, atât prin prisma slujbelor minunate, cât și a oamenilor cu adevărat trăitori pe care i‑am întâlnit. Momente de neuitat vor fi cu siguranță privegherile de toată noaptea, la lumina caldă a lumânărilor, înconjurați de ecourile bisericii seculare din Godoncourt, clipe în care Cerul era foarte aproape de Pământ. Privind tehnica muzicală, ne‑au fost întrecute și cele mai îndrăznețe vise, întreaga experiență reprezentand pentru mine o continuă acumulare de informații noi și de experiență, precum și formarea unui fundament pentru restul drumului pe care îl voi avea de parcurs pentru a deveni un adevărat artist. O amintire cu totul prețioasă o vor reprezenta concertele susținute în cadrul proiectului, momente de încununare a întregului proces de învățare, prin aplicarea tehnicilor teoretice și interpretative adunate în cadrul masterclass‑urilor susținute de muzicologul interpret Marylin Accaoui Leignel.” (Anna Nitzsche)
„Experiența «Erasmus» a fost una vastă și frumoasă. Privegherile cântate la lumina lumânărilor, orele de masterclass și concertele la care am participat ne‑au bucurat cu numeroase experiențe duhovnicești, tehnice și profesionale. Mulțumesc maicii starețe Doroteea pentru găzduirea la mănăstirea din Godoncourt, pentru susținere, pentru organizarea tuturor activităților desfășurate, dar și doamnei muzicolog, compozitoare și interpret Marilyn Accaoui Leignel, care ne‑a împărtășit din numeroasele sale cunoștințe legate de universul muzicii bisericești”. (Ştefan Tersina)
M. Doroteea Ștefanache
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team