Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Septembrie 2009 Ora: 15:14

Tabăra de Spiritualitate Ortodoxă Spania 2009

In perioada 22 iulie- 1 august 2009, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a organizat Tabăra de Spiritualitate Ortodoxă pentru tinerii şi copiii din cuprinsul eparhiei.

Tabăra de Spiritualitate Ortodoxă Spania 2009

Tabăra s-a desfăşurat în Pirineii Spanioli, în localitatea Senet(Aneto), situată la altitudinea 1380 m.

Au participat un număr de 21 de tineri şi copii, doi sosiţi din Portugalia, restul, din diferite localităţi ale Spania.

Atelierele au fost diverse şi antrenante. Pentru atelierul de pictură iconografică a venit din România pictorul Haralambie Tiurean, iar la final, fiecare participant a putut să-si duca acasă prima icoană pictată de el.

Atelierul de dans popular românesc a fost condus de către tânăra Andreea Dragomir de la Calatayud, reuşind învaţarea a doua dansuri: unul intitulat ”Hora mare”, iar celălalt, un dans moroşenesc, dansuri prezentate şi în faţa spectatorilor spanioli, prezenţi şi ei în tabăra lor.

Atelierul de Limba Română a fost condus de către doamna prof. Camelia Şimon,care si-a propus să le favorizeze copiilor contactul cu limba română, în scopul exersării si îmbunataţirii comunicării în limba maternă. Textele citite, cuprinzând povestioare de logică si perspicacitate, i-au incitat pe copii în a găsi soluţiile întrebarilor prezentate, descoperind moduri isteţe de rezolvare, lucrând cu ingeniozitate, răbdare si bucurie.

Atelierul de Muzică bisericească şi Cântec popular românesc a fost condus de către pr. Daniel Şimon, învaţând cântări din Sfânta Liturghie, precum și cântecele populare:”Nu uita că eşti român”, ”Românaşul” şi ”Aşa-i românul”, cântece interpretate în faţa auditorului spaniol, cu prilejul cinei festive.
Atelierul de Sport a fost condus de către doamna Daniela Itu, intitulându-l ”Mişcare prin joacă”.

Atmosfera duhovnicească a fost întreţinuta de către P.S. Timotei, prezent în mijlocul nostru pe toată durata taberei, slujind la rugăciunile de seară şi dimineaţa, precum şi la Sf. Liturghie de duminica, slujbe săvârşite în ermita romanică din sec. XII, aparţinând cătunului Aneto.

Nu au fost lipsite nici orele de piscină, precum şi drumeţiile montane, bucurându-ne din plin de frumuseţile naturii înconjuratoare.

Deoarece tabăra era situată aproape de cea mai bine conservată zonă, din punct de vedere artistic, ”Vall de Boí”, neinvadată de către arabi, am făcut o excursie pentru vizitarea bisericilor romanice de aici, dintre care unele au o vechime de aproape un mileniu. Bucuria noastră a fost de a descoperi că aceste biserici au fost pictate pe interior, unele chiar şi pe exterior, exact ca bisericile noastre. Am vizitat, tot in această vale, statiunea balneară ”Caldes de Boí”, iar apoi, păstrăvăria și crescătoria de nutrii din El Pont de Suert.

Tabăra s-a încheiat sâmbătă, 1 august, în convingerea tuturor că ne vom reîntâlni.

Pr. Daniel Simon

Impresii ale participanţilor

”Anul acesta mi-a plăcut că am învaţat dansuri populare, am pictat icoane și că am avut piscină. Am mâncat foarte bine şi am avut o privelişte, de la geam, foarte plăcută; am avut două excursii foarte interesante şi plăcute. Am apreciat Limba Română şi Muzica in care am cântat cântece bisericeşti şi din patrie. În excursii am escaladat munţii şi am vizitat biserici romanice” (Maria- Portugalia)

”Această tabără ajută tinerii să lege o relaţie de prietenie şi de solidaritate unul faţa de celălalt şi de asemenea, ne-a ajutat să învaţam lucruri unul de la altul. Peisajul a fost extraordinar de frumos” (Andreea- Calatayud)

” Mie în tabăra de anula acesta mi-au plăcut mult clasele de pictură, piscina, dansul, muzica și excursiile pe munte. Mi-a plăcut mult că în fiecare dimineaţa şi seară mergeam la biserică şi făceam o rugăciune, la care fiecare citea şi în fiecare zi, trei copii băteau toaca şi un copil trăgea clopotul. Mi-a plăcut tot şi vacanţa mi-am petrecut-o minunat!” (Casiana- Lérida)

”În această tabără am putut învaţa diferite lucruri, ca de exemplu a face icoana Maicii Domnului, a dansa dansuri populare şi a cânta cântece populare şi religioase de la strană. La fel, am putut cunoaște copii foarte simpatici şi profesorii au avut multă înţelegere cu noi. Cu toată sinceritatea, mi-a plăcut tabăra!” (Laura- Zaragoza)

”Aici am trăit bucuria cunoaşterii cântecului şi a dansului tradiţional românesc, a pictării icoanelor. Blândeţea, bunătatea şi credinţa oamenilor mi-a trezit sufletul” (Mihai-Cambrils)

”Am cunoscut persoane din multe părţi ale Spaniei, precum şi din Portugalia. Mi-am făcut amici chiar și pe cei din alte tabere. A fost prima mea tabără religioasă şi credeam că va fi plictisitoare, dar adevărul e că ne-am distrat mult.” (Paula- Zaragoza)

”Ceva o să fie sigur: anul care vine, puteţi fi siguri că o să vin din nou. O dorinţă a tuturor e că ne-ar fi plăcut să vină mai mulţi copii şi tineri. Aşa că anul care vine o să vă aşteptăm pe toţi, cu braţele deschise!” (Teodora- Castellgalí)

Tabăra de Spiritualitate Ortodoxă Spania 2009

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni