Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 13 Iulie 2019 Ora: 15:14

Cuviosul Paisie Aghioritul

Cuviosul Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai iubiți părinți care au viețuit la Sfântul Munte Athos. A adormit întru Domnul la 12 iulie 1994, fiind îngropat în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Suroti, lângă Tesalonic.

Noi cu cine ne asemănăm? Cu musca? Sau cu albina?

Dragi copii, unii oameni îmi spun că sunt indignați de faptul că există multe lucruri greșite în biserică. Atunci eu le spun să întrebe o muscă: „Sunt flori în apropiere?”, iar ea le va răspunde: „Nu ştiu dacă sunt flori, dar acolo în mormanul acela de gunoi poţi găsi toată mizeria pe care o vrei.” Şi va începe să îţi înşiruiască toate locurile murdare pe unde a fost. Dar dacă întrebi o albină: „Ai văzut vreun coș de gunoi prin zonă?”, ea îţi va răspunde: „Coş de gunoi? Nu, n‑am văzut nici unul, pe aici e plin de flori parfumate.” Şi va începe să îţi înșiruie toate florile din grădină sau de pe pajişte. Vedeţi voi, musca nu ştie decât unde este mizeria, în timp ce albina ştie unde se găsesc irişii sau zambilele.

Iar eu am realizat că unii oameni sunt asemenea muștelor, iar alții asemeni albinelor. Cei care se aseamănă cu muștele găsesc răul în orice și sunt preocupați de el. Aceștia nu văd binele din jurul lor. Dar cei ce se aseamănă cu albinele nu văd decât bine, oriunde s‑ar uita. Oamenii limitați gândesc și privesc totul într‑o manieră greșită, în timp ce aceia care au gânduri pozitive, orice ar vedea, orice li s‑ar spune, vor gândi într‑o manieră optimistă.

„Părintele Paisie Aghioritul e plecat să cumpere țigări!”
 
Odată, un student a venit la chilia mea și a bătut la ușă. Deși aveam de citit un teanc de scrisori, m‑am decis să merg să văd ce vrea.
‒ Ce doreşti fiule? l‑am întrebat.
‒ Aici este chilia părintelui Paisie? Vreau să îl văd pe părinte.
‒ Da, aici este, dar părintele nu e, a plecat să cumpere ţigări, i‑am spus eu.
‒ Înseamnă că s‑a dus ca să ajute pe cineva, a spus acesta cu un gând bun.
‒ Nu, a mers să le ia pentru el, am spus eu. Le‑a terminat pe toate şi tânjea după o ţigară. Pe mine m‑a lăsat aici singur şi nu ştiu când se întoarce. Dacă mai durează mult, am să plec.
Ochii umeziţi ai studentului i‑au trădat emoţiile şi a spus din nou cu un gând bun:
‒ Îl tulburăm pe părintele Paisie.
L‑am întrebat:
‒ De ce vrei să îl vezi?
‒ Vreau doar binecuvântarea lui, mi‑a răspuns.
‒ Ce binecuvântare vrei de la el, naivule! E ţicnit, îl cunosc bine. Nu are pic de har. Nu‑ți mai pierde timpul așteptându‑l să se întoarcă. Va fi morocănos, s‑ar putea chiar să fie beat, căci mai are și viciul acesta.
Cu toate astea, tânărul a rămas optimist. Într‑un final i‑am spus:
‒ Am să îl mai aştept şi eu puţin, ce vrei să îi transmit?
‒ Vreau să îi dau o scrisoare, a spus, dar îl aştept ca să îmi dea şi binecuvântarea.
Vedeţi? Oricât de multe lucruri rele i‑aș fi spus, le‑a privit pe toate cu ochi buni. Când i‑am spus despre țigări, ochii i s‑au umezit. „Cine ştie”, a gândit el, „probabil s‑a dus ca să ajute pe cineva”. Alţii sunt educaţi, citesc mult, dar nu gândesc precum tânărul acela! Odată ce îl contraziceai, el trecea imediat la alt gând și ajungea la o concluzie chiar mai bună decât prima. Am fost uimit de această capacitate a lui! A fost prima oară când am văzut așa ceva!
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni